Raed Arafat explică dacă avem suficiente resurse pentru a face față pandemiei Covid-19
Raed Arafat a explicat, într-un interviu în exclusivitate pentru Observator, că resursele alocate sistemului sanitar, după un an de pandemie, încă nu sunt suficiente pentru a face față cu brio situației.
De Bianca Iacob la 19.03.2021, 20:14- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
La un an de pandemie v-am invitat să le adresaţi întrebări principalilor factori decizionali, prin intermediul Fii Observator, iar un telespectator a dorit să știe dacă în acest moment, resursele alocate sistemului sanitar, financiare, materiale şi umane, sunt suficiente pentru a face faţă cu brio acestei pandemii.
Raed Arafat: Am zis de la început că nu. Resursa umană e clar că a fost insuficientă, am găsit soluţii temporare, dar trebuie soluţii de lungă durată aici pentru resursa umană mai ales. (...) Este o chestie de durată, noi acum am găsit soluţii temporare. Chestia de durată este creşterea numărului specialiştilor, reatragerea înapoi, readucerea înapoi a celor plecaţi prin programe de atragere înapoi a celor din sistemul sanitar românesc. Avem foarte mulţi medici cu experienţă afară, în Europa, în alte părţi, dar trebuie programe consistente de atragere înapoi, deci dezvoltarea mai mult a specialităţilor şi poate terminarea unor mecanisme învechite de intrarea în specialitate, examenul de rezidenţiat, toate aceste aspecte care îngreunează evoluţia medicilor şi a asistenţilor pe altă parte, pe mecanismele lor, deci e mult de făcut pe parte de resurse umane.
Aşa că răspunsul, la acest moment, nu, dar trebuie lucrat pe acest lucru. (Acum) Lucrăm cu ce avem, n-avem ce face. E ca la război. Soldaţii, când merg la război, şi ei obosesc, dar nu poţi să spui, fac pauză, din păcate.
Raed Arafat a vorbit despre cum a evoluat România în acest an de pandemie, ce lecție trebuie să învățăm cu toții după această perioadă - inclusiv în privința achizițiilor făcute de stat -, despre frici și despre greșeli, despre ce ne așteaptă în 2022 și despre ce a pierdut omul Raed Arafat în acest an.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa observator.tv@digitalag.ro.