Povestea incredibilă a trei fraţi de sânge şi de ţară: Din coşmarul românesc, în visul american!
Staţi cu ochii pe ceas. Diseară, ora 19.00, Observator. Vedeţi o poveste care întrece orice imaginaţie. Povestea fraţilor din România regăsiţi în America. Un nou episod al "Generaţiei Pierdute"
De Redactia Observator la 05.06.2014, 12:22Staţi cu ochii pe ceas. Diseară, ora 19.00, Observator. Vedeţi o poveste care întrece orice imaginaţie. Povestea fraţilor din România regăsiţi în America. Un nou episod al "Generaţiei Pierdute"
1994. Bucureşti, România...
Alex e un băieţel vesel, cu breton şi ochi zglobii. Ţine în braţe o jucărie şi se bucură de... libertate. Noua lui mamă îl îmbracă într-un hanorac, iar el e tot o nelinişte. "E aşa de fericit! Nu a mai fost nicăieri, niciodată de doi ani şi jumătate! Acum, ar vrea să facă asta mereu!", comentează Kelly Trippel în timp ce-şi îmbracă băieţelul.
Alex avea doi ani şi jumătate când a fost luat de Kelly în America. Dintr-o Românie gri, dintr-un orfelinat sinistru, după şase luni de luptă cu legea şi cu familia naturală a lui Alex. Cea care a cerut blugi în schimbul copilului. 25 de perechi au încheiat povestea din România şi i-au deschis băiatului uşa către America.
Sănătatea lui era tot mai şubredă...
Atât de şubredă, încât şi acum, 20 de ani mai târziu, Alex Trippel poartă aparat auditiv, pentru că nu aude. Dar ochii şi zâmbetul lui spun totul. Ajuns în America, la aeroport, nu se fereşte de camera de filmat şi îi strânge mâna lui Tommy, fratele lui adoptat tot din România cu trei ani mai devreme. Tommy avea patru luni şi jumătate când a ajuns acasă în SUA. Până atunci, în România, locuise numai la orfelinat în Suceava, unde a fost abandonat de familia de sânge.
MAMA DIN AMERICA
Kelly Trippel a venit pentru Tommy la Bucureşti când era mineriada. Armata păzea aeroportul, la hotel, nu avea apă caldă, iar de mâncare nu se putea atinge. La recepţie, un bărbat s-a apropiat de ea şi i-a cerut să-i schimbe o bancnotă de 100 de dolari. I-a dat 5 de 20 şi a primit un dolar. Când a văzut bancnota, era prea târziu. Individul deja dispăruse. Îşi aminteşte că a adus cu ea bomboane şi ţigări ca să le dea bacşiş în România, dar era atât de stresată, încât a mâncat ea bomboanele şi a fumat şi ţigările, deşi nu e fumătoare.
FRATELE DIN ROMÂNIA
În 2007, Tommy a aflat că are un frate de sânge în America. A venit acasă, mama îl aştepta pe canapea şi i-a spus că a vorbit cu o femeie din Minnesota care e posibil să fi adoptat un alt frate din familia lui. Pe urmă, l-a sunat pe Rob Brekke, fratele lui, aproape în fiecare zi. În 2009, Rob a venit să-l viziteze. Când a deschis uşa şi l-a văzut pe fratele lui, Tommy a crezut că se uită în oglindă. S- au uitat unul la altul 15 minute întregi în pragul uşii. Apoi s-au descoperit unul pe celălalt. Iubesc sportul, aceleaşi cântece, aceleaşi feluri de mâncare.
PĂRINŢII DIN ROMÂNIA
În Suceava, în familia lui Tommy şi a lui Rob, nu s-a schimbat nimic. Catinca şi Petru Şerban muncesc cum pot ca să ducă viaţa de pe o zi pe alta. Îşi amintesc de amândoi băieţii şi parcă regretă că i-au dat. Ar vrea să-i vadă, dar le este şi un pic ruşine. Cu totul, au avut 15 copii. 11 au supravieţuit şi patru au murit. Iar dintre cei care trăiesc, Tommy şi Rob au fost adoptaţi. Doar ei au trăit visul american. Restul, coşmarul românesc. Un frate a ajuns în puşcărie, un altul nici mcar nu ştie să citească, deşi e adult de-a binelea.
În Dragoslavele, Argeş, mama lui Alex Trippel plânge când îşi vede copilul dat acum 20 de ani, şi el cu lacrimi în ochi. Alex, Tommy şi Rob numără zilele până când vor ajunge în România. Pun deoparte fiecare bănuţ ca luna viitoare, să vină în ţara care i-a făcut pierduţi.
Incredibila poveste a celor trei fraţi de sânge şi de ţară, de când erau mici şi până au ajuns adulţi, din Argeş până în America şi înapoi, în România, la Suceava, diseară, la Observator! Nu uitaţi! ORA 19.00!
Urmăriţi şi "Generaţia Pierdută, episodul 1: Emilia, fetița care a învățat ce înseamnă FERICIREA!"
Şi tu eşti un copil al generaţiei pierdute? Trimite povestea ta AICI!
Spune-ţi părerea ta despre campania noastră AICI!