Ai făcut-o GREȘIT până acum! Cea mai bună rețetă de PIFTIE DE CURCAN! Se mănâncă împreună cu SARMALELE!
Frigul de afară, de îngheață pietrele, cu siguranță îți face poftă de pieftie, cel mai apreciat aperitiv al românilor. Se spune că o piftie delicioasă este răcită pe terasă și nu în frigider. Noi am aflat toate secretele gustului! Vrem să vă împărtășim cele mai bune sfaturi pentru o rețetă perfectă de Crăciun!
De Redactia Observator la 12.04.2019, 12:52- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Frigul de afară, de îngheață pietrele, cu siguranță îți face poftă de pieftie, cel mai apreciat aperitiv al românilor. Se spune că o piftie delicioasă este răcită pe terasă și nu în frigider. Noi am aflat toate secretele gustului! Vrem să vă împărtășim cele mai bune sfaturi pentru o rețetă perfectă de Crăciun!
"Piftia este o forma foarte ușor asimilabilă de nutrienți esențiali: aminoacizii prezenți în țesutul conjunctiv (fibrele de colagen). Ei participă la refacerea pielii, a tendoanelor, a articulațiilor. Pentru că dieta cu carne “curată” conține prea puțin din acești aminoacizi, corpul poate ajunge în situația de a nu putea produce suficient material de construcție pentru refacere. Piftia mai conține lizină (ajută creșterea musculară și luptă împotriva infecțiilor virale) și arginina (ajută la pomparea mușchilor). Asociem vitamina C, în acest caz din pătrunjel. Cât mai mult pătrunjel. Vitamina C este implicată în sinteza de colagen și refacerea țesuturilor conjunctive și chiar în sănătatea părului și unghiilor”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit, pe blogul său.
În Gorj veți găsi combinații inedite. Știați că numai în acest județ sarmalele și piftia se mănâncă împreună: o lingură de sarmale cu o lingură de piftie?! Dar, acum, să revenim la rețetă!
Ingrediente:
- carne de curcan, bucăţi cu tot cu piele şi os
- apă
- usturoi
- 2 foi de dafin
- 1 lingură rasă cu boabe de piper
- sare
- opţional, zarzavat de supă: 1 ceapă, 1-2 morcovi, 1 pic de ţelină
- la nevoie, gelatină alimentară proporţional cu lichidul rezultat (circa 7-8 grame de gelatină la 500 de ml. de lichid)
Preparare:
Se tranșează bucăţile de curcan. Se pun toate într-o oală încăpătoare (de 7 litri, în cazul meu) şi se acoperă cu apă rece. De la început se adaugă 1 lingură rasă de sare care va ajută la coagularea spumei ce rezultă în timpul fierberii.
Se pune oala pe foc potrivit şi de îndată ce se formează spuma, se colectează cu grijă, în câteva rânduri, până când nu se va mai forma. Ulterior se adaugă foile de dafin şi boabele de piper şi zarzavatul (este opţional, pentru cei care nu agrează gustul dulceag de legumei şi preferă să se simtă doar gustul de carne şi usturoi).
Se fierbe piftia până când carnea cade pur şi simplu de pe oase şi cartilajele se înmoaie (la păsările de curte aceste cartilaje sunt destul de dure). În principiu, e nevoie de cel puţin 4-5 ore de fierbere la foc mic.
După ce piftia fierbe şi răsfierbe, se stinge focul, iar oala se pune într-un loc umbros, unde să se răcească până a două zi.
Dacă a două zi lichidul s-a închegat, se îndepărtează cu o lingură grăsimea de la suprafaţă, se pune oala înapoi pe foc până când piftia redevine supă, se scot legumele, carnea şi oasele, iar în supă se adauga usturoi pisat după gust. Se potrivește gustul de sărat, iar apoi se filtrează prin strecurătoare. Carnea este desfăcută de pe oase (nu se păstrează pieliţa),se pun carnea în forme (într-o tavă, în boluri etc.) şi se tornă lichidul deasupra. Dau formele la rece şi în scurt timp ne bucurăm de o piftie gustoasă şi bine închegată.
A două varianta este când, după ce s-a răcit peste noapte,piftia din oală are o consistență de ciorbă. În aceste caz, se îndepărtează cu grijă grăsimea de la suprafaţă şi se pune la fiert din nou piftia, până când mai scade. Din oăa în oră, se probează cu 2-3 linguri de supă puse într-un bol şi date la congelator. Dacă gelifică în scurt timp, e bine, dacă nu şi nu, până la urmă va trebui să se recurgă la ajutorul gelatinei, care se hidratează în apă rece şi se adaugă în supă caldă (nu pe foc, nu în clocot, cam la 50 de grade). Se amestecă până când se topeşte.
Pentru un aspect mai frumos, se pune pe fundul formelor câte o steluţa din morcovul fiert şi un fir de pătrunjel. Se toarnă câte o lingură de supă şi se lasă să se întărească la rece 5-10 minute.
După ce se răcesc bine pot fi servite cu lămâie sau cu hrean, conform rețetei de pe site-ul http://www.retetecalamama.ro/.
FOTO: nainakitchen.blogspot.com