Antena LIVE

Curs valutar

Ai MIGRENE? VEZI lista-neagră a alimentelor care o declanșează!

Estimările arată că 10% dintre bărbați și 25% dintre femei suferă de migrene ocazional sau în mod regulat. Mulți dintre cei suferinzi sunt convinși că anumite alimente pot provoca aceste crize migrenoase, scrie site-ul passionsante.be.

De la 13.10.2015, 15:47
WhatsApp

Estimările arată că 10% dintre bărbați și 25% dintre femei suferă de migrene ocazional sau în mod regulat. Mulți dintre cei suferinzi sunt convinși că anumite alimente pot provoca aceste crize migrenoase, scrie site-ul passionsante.be.

Migrena se caracterizează prin crize care durează de la 4 la 72 de ore, marcate de dureri de cap pulsatile care afectează o parte a craniului, greață și/sau vărsături, sensibilitate la lumină (fotofobie) și sunet (fonofobie), cu agravare a stării la efort. Într-o treime din cazuri, migrena este însoțită de aură, mai ales oftalmică (apariția puncte sau linii în câmpul vizual).

Migrena este o boală cu o componentă ereditară puternică, dar se știe totodată că numeroși factori pot fi implicați în declanșarea crizelor: tulburări de somn, stres, surmenaj, menstruația, expunerea la lumină, zgomot, mirosuri, schimbarea bruscă de temperatură, efort fizic sau intelectual, precum și anumite produse alimentare. Pacienții au identificat o serie de alimente sau componente ale acestora.

Alimentele care conțin amine vasoactive (tiramina, histamina, feniletilamina): vin roșu, brânză, pește, carne, ciocolată, bere, drojdie, crustacee, varză, smochine, ceapă sau anumite tipuri de fasole.

Alimente care conțin glutamat de sodiu, un potențiator de gust o folosit în bucătăria chinezească, care se găsește în sosul de soia, ciorbe, supe, conserve și feluri gata preparate. Glutamații sunt în mod inerent prezenți în multe alimente bogate în proteine, cum ar fi mazăre, roșii, ciuperci, cereale, carne și pește.

Produse alimentare care conțin nitriți, cum ar fi carnea procesată (șunca, salam, cârnați, pateu etc.).

Alimentele care conțin sulfiți, cum ar fi vinul și carnea roșie.

Legumele care conțin mulți nitrați, cum ar fi țelina, andivele, spanacul, salata verde, feniculul, varza chinezeasca sau sfecla.

Fructe ca avocado, banane și citrice.

Nucile și preparatele cu nuci.

Produse lactate procesate, cum este iaurtul.

Aspartamul, îndulcitor artificial.

Băuturile și alimentele care conțin cafeină: cafea, ceai, cola, cacao, unele băuturi energizante și ciocolata. Asocierea este paradoxală deoarece, potrivit celor care suferă de migrene, acestea pot fi declanșate de un exces sau de un deficit de cafeină.

Relația dintre alimente și migrene

Relația dintre alimente și migrene este descrisă ca fiind una de la cauză la efect: un aliment sau un grup de alimente contribuie la declanșarea unei crize. Dar, atunci când situația este mult mai puțin clară, sunt avansate mai multe ipoteze în încercarea de a înțelege mai bine legătura pe care pacienții o stabilesc între migrenă și alimentație.

Migrena nu ar fi provocată de un anumit aliment, dar în faza inițială a crizei, numită prodromică, atunci când simptomele nu sunt încă prezente, s-ar declanșa dorința de a mânca un anumit produs, cum este de exemplu ciocolata: în acest caz nu consumul de ciocolată este cauza, ci consecința.

O altă ipoteză este că nu alimentele sunt responsabile de criza migrenoasă, ele fiind în mod greșit incriminate de către cei care suferă de astfel de dureri de cap. De exemplu, după o cină cu prietenii, migrena este pusă pe seama consumului de vin, a unei varietăți de pește sau unui anumit tip de brânză, când în realitate este consecința unei stări de oboseală, de lipsă de somn, stres ... sau toate împreună.

Unii oameni sunt sensibili la componente alimentare precum nitriții sau sulfiții. Vorbim despre intoleranță alimentară sau pseudo-alergie. Această reacție duce la dureri de cap și la alte fenomene, cum este starea de greață. Dar acestea nu trebuie confundate cu migrena.

Pentru a stabili mai exact legătura dintre unele alimente și declanșarea migrenelor, este utilă în primul rând eliminarea temporară a unui aliment sau a unor alimente considerat suspecte, scrie site-ul citat. Dacă atacurile de migrenă dispar, atunci este posibil ca alimentul/alimentele respective să fi fost cauza. O metodă de a determina acest lucru cu mai multă precizie este reintroducerea lor și, în cazul în care durerile de cap reapar sau redevin mai frecvente, atunci produsele cu pricina trebuie într-adevăr evitate.

O altă abordare constă în a nota tot ceea ce se mănâncă sau se bea și a corela aceste informații cu debutul unei crize în următoarele douăzeci și patru de ore. Dacă un produs alimentar apare sistematic sau frecvent pe listă, se va proceda așa cum s-a descris anterior: se va îndepărta și, dacă va fi cazul, se va reintroduce pentru a-i verifica efectul.

Și unele obiceiuri alimentare pot juca un rol în debutul migrenei. A mânca prea puțin, a sări peste o masă, a ține post sau dietă poate provoca o scădere a glucozei în sânge și o creștere a producției de serotonină. Această eliberare excesivă de serotonină este asociată cu o contracție a vaselor de sânge din creier și apoi cu o dilatare: acest mecanism contribuie la simptomele migrenei. O glicemie prea scăzută duce la creșterea fluxului de sânge la creier, care trebuie să fie hrănit cu zahăr, ceea ce poate acționa, de asemenea, asupra fenomenului de contracție/dilatare a acestor vase de sânge. Fluctuațiile nivelului de zahăr în sange intervin în același sens: a sări peste mese, apoi a mânca o gustare dulce va provoca o creștere bruscă a glicemiei, iar efectul se traduce printr-o migrenă. Prin urmare, este important a nu sări peste mese, a mânca la ore regulate și menține organismul bine hidratat pe tot parcursul zilei.

Pentru a identifica ce anume declanșează migrena, este util și să se țină timp de câteva luni un "jurnal al durerilor de cap", în care să fie notate minuțios caracteristicile crizelor. Sarcina poate părea puțin plictisitoare, dar această abordare dă rezultate excelente, conchide passionsante.be.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

migrene alimente riscuri sanatate imbolnavire
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025