Alimentul banal care creează dependenţă la fel că drogurile. Care sunt remediile
Dependenţă de brânză este comparabilă cu dependenţele de droguri, tutun sau alcool, se arată într-un studiu realizat recent de cercetători americani
De Redactia Observator la 26.10.2015, 11:19Dependenţă de brânză este comparabilă cu dependenţele de droguri, tutun sau alcool, se arată într-un studiu realizat recent de cercetători americani.
Nu este o surpriză pentru marii amatori de brânză, care mărturisesc că nu se pot abţine să termine bucată din faţă lor sau, mai rău, întreg platoul, relatează Slate.fr.
Este o dependenţă care se transformă uneori în obsesie. Ştiinţă confirmă pentru prima oară patimă unora pentru brânză. Potrivit studiului menţionat, dependenţă de brânză seamănă cu celelalte recunoscute de multă vreme că dependenţe: droguri, fumat sau băutură. Este însă mai puţin nocivă că acestea, chiar dacă nu face bine sistemului cardiovascular. Cercetarea, publicată de U.S. Naţional Library of Medicine, arată de ce anumite alimente dau dependenţă şi nu altele şi ce mecanisme chimice şi biologice explică această dependenţă. Studiul a fost realizat pe baza obiceiurilor alimentare a circa 500 de studenţi. A reieşit că alimentul de care sunt dependenţi cel mai mult este pizza. De ce? Fiindcă ar conţine multă brânză.
De ce apare această dependenţă?
Dependenţa alimentară este în primul rând consecinţă comportamentelor înscrise în gene şi care, de-a lungul a zeci de mii de ani şi din motive de supravieţuire, i-au făcut pe oameni să prefere, de exemplu, alimente ce conţin cantităţi importante de grăsimi de origine animală. Brânza dă cu atât mai multă dependenţă, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea Michigan, cu cât conţine o proteină care se găseşte în toate produsele lactate, caseina. În timpul digestiei, caseina are asupra organismului uman un efect comparabil cu cel al opiaceelor printr-o componentă chimică numită casomorfină. Se ştie că brânză este un concentrat de lapte, conţinând o importantă cantitate de caseină.
Agenţia europeană de protecţie alimentară a desfăşurat deja un studiu privind efectele casomorfinelor asupra sănătăţii, care nu a ajuns însă la concluzii clare. Problema care a rămas fără răspuns este dacă o cantitate mare poate trece prin peretele intestinal în timpul digestiei şi răspândi în sistemul sanguin, ajungând astfel la creier.
Aşa încât consumatorii pasionaţi de brânză nu trebuie să se îngrijoreze, cel puţin deocamdată, dar trebuie să fie avertizaţi că acest aliment poate acţiona că un drog, încheie Slate.fr. Remediul l-ar putea constitui terapia psihologică.