Video Nou aliment din 10 februarie: pudra din viermi galbeni de făină. Patiserii vor să o folosească, dar românii se sperie: "Toate necurăţiile"
Un produs inedit intră pe piaţa europeană. Pudra din viermi galbeni de făină a fost inclusă pe lista cu alimente noi. Va fi folosită mai ales în patiserie, iar experţii spun că are un conţinut ridicat de proteine, vitamine şi amino-acizi. Mulţi români sunt însă sceptici să încerce un asemenea preparat.
Pudra e făcută din larve întregi de "Tenebrio molitor" - viermele galben de făină - şi va fi disponibilă din 10 februarie. Poate fi folosită în diverse produse, de la deserturi la mâncăruri sărate. Nu mulţi sunt cei care ar încerca-o.
"Mergem prea departe."
"Dumnezeu ne-a zis să nu mâncăm toate necurăţiile. Sunt total împotrivă. Cât putem, păstrăm natural."
"Eu sunt pentru ceva nou. Sunt pentru noutăţi. Aş vrea să încerc totuşi."
- Două mașini s-au făcut praf pe o șosea din Galați. Polițiștii i-ar fi găsit unuia dintre șoferi droguri...
- Cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, reţinut pentru a doua oară în câteva zile, la Istanbul
- Şofer băut, oprit în Cluj: era la volanul unui bolid de 100.000 €, furat din Olanda
- "Şacalul", acuzat că a ucis două femei în Constanţa, ar fi fost ajutat de un poliţist din Năvodari
- Război pe tezaur. Muzeul "Moldova" vrea înapoi comoara de la Cucuteni trimisă în București în anii '70,...
Şi unii patiseri iau în calcul acest lucru.
Pudra e făcută din larve întregi de "Tenebrio molitor" - viermele galben de făină
"Ar putea fi folosite în combinaţie cu făina clasică. De grâu, de migdale. Să iasă un blat, să iasă o brioşă. Nu exclud ca în viitor să folosim. Doar că va trebui informat consumatorul că se folosesc anumite pudre, din greieri, din viermi", spune Cristina Oprea, proprietat patiserie.
"Această pudră este extrem de nutritivă, având un conţinut ridicat de proteine complete, care furnizează toţi aminoacizii esenţiali de care corpul are nevoie. Pe lângă proteine, conţine şi vitamina B2, fier, zinc, omega 3 şi omega 6, find o sursă sustenabilă şi uşor de digerat", spune Fabius Antal, expert nutriție.
Patru specii de insecte, aprobate pentru consum de Comisia Europeană
"Atâta timp cât scrie pe etichetă dacă este folosită, cumpărătorul este cel care dictează. Preţul este foarte mare la această făină, deci nu poate fi bănuit cineva că ar folosi-o în loc de alt tip de făină. Preţul pâinii ar fi de 5 ori mai mare", spune Sorin Minea, președinte Romalimenta.
Produsele din insecte au început să fie comercializate pe tot mai multe site-uri. Se găsesc inclusiv pe platforma celui mai mare retailer online din ţară. De la făină, la paste, chipsuri sau batoane proteice. Preţurile sunt evident pe măsură. 100 de grame de făină de greieri costă 55 de lei, iar o pungă de chipsuri din făină de greieri de 80 de grame se vinde cu 15 lei.
În total, sunt patru specii de insecte aprobate pentru consum de Comisia Europeană: viermele galben de făină, lăcusta călătoare, greierele de casă și larva gândacului de bălegar. România a adoptat de mai bine de un an o lege prin care se interzice utilizarea, în produsele tradiţionale, a făinii de insecte. În plus, va putea fi vândută la raft doar cu o etichetă specială.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰