Aşa nu dai greş niciodată! Cum îţi dai seama dacă un OU e proaspăt
Ouăle sunt printre cele mai des alimente consumate, însă şi pretenţioase! Îţi pot afecta grav sănătatea dacă nu sunt proaspete, motiv pentru care e bine să ştii să le alegi
De Redactia Observator la 15.08.2015, 09:54- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Ouăle sunt printre cele mai des alimente consumate, însă şi pretenţioase! Îţi pot afecta grav sănătatea dacă nu sunt proaspete, motiv pentru care e bine să ştii să le alegi
Ce trebuie să ştii despre ele:
1. Nuanţele de alb şi de galben ale albuşului, respectiv gălbenuşului de ou variază în funcţie de cât de proaspăt este acesta. Un albuş tulbure indică faptul că oul este foarte proaspăt, unul mai transparent arata deja o anumită vechime, iar albuşul cu nuanţe de roz indică faptul că oul s-a stricat şi că nu mai trebuie consumat.
2. Petele de sânge descoperite uneori în interiorul oului provin de la vase mici de sânge, sparte, din gălbenuş.
3. Un ou se formează timp de 24-26 de ore în interiorul găinii. La început, un ovul formează gălbenuşul în ovarul acesteia. Atunci când ovulează, foliculul se rupe, iar gălbenuşul este trimit în oviduct. Până să ajungă în uter, gălbenuşul se îmbogăţeşte cu un strat de albumina. Coaja se formează în interiorul uterului. La circa 30 de minute după ce a fost eliminat oul format, procesul reîncepe.
4. Culoarea gălbenuşului de ou este determinată de hrana pe care o primeşte găină. Cu cât sunt mai galbene sau portocalii grăuntele pe care aceasta le mănâncă, cu atât mai colorat va fi şi gălbenuşul de ou.
5. Scufundarea oului în apă rece
Una dintre cele mai uşoare metode de a verifica dacă oul este sau nu proaspăt este testul cu apă rece.
Pune apă rece într-un vas şi adăugă oul. Dacă este proaspăt, va sta la fundul vasului, iar dacă este vechi, va pluti la suprafaţa apei.
Oul începe să plutească atunci când în interiorul lui pătrunde aer. Dimensiunea camerei de aer care se dezvoltă în interior determina cât este de vechi. Cu cât pluteşte mai bine la suprafaţa apei, cu atât este mai vechi.
6. Aspectul cojii oului
Prospeţimea sau alterarea oului se "citeşte" de multe ori şi în coaja lui.
Oul proaspăt are coaja mata, aspră, curata şi nefisurata. Coaja oului vechi are un aspect lucios şi este uşor unsuroasa. Atunci când începe să se altereze, oul prezintă pete, fisuri sau neregularităţi.
7. Agitarea oului
Un alt test de depistare a prospeţimii oului constă în agitarea lui. Ia un ou şi începe să îl agiţi, ţinându-l între degetul mare şi arătător.
Oul este proaspăt atunci când în interior nu se mişca sau clătină conţinutul. Dacă simţi că interiorul lui se loveşte de-o parte şi de alta a marginilor oului, înseamnă că în a pătruns prea mult aer în ou şi că s-a învechit.
CITEŞTE ŞI Obişnuieşti să le arunci? Mare greşeală! La ce pot fi folosite cojile de ouă