Cazul şocant care i-a făcut pe medici să repete un test ADN de zeci de ori: Aşa ceva nu s-a mai întâmplat!
Un bărbat de 34 de ani a dat bătăi de cap medicilor care au efectuat un test de paternitate pe care acesta îl solicitase
De Redactia Observator la 27.10.2015, 15:05- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Un american de 34 de ani a dat bătăi de cap medicilor care au efectuat un test de paternitate pe care acesta îl solicitase, rezultatele demonstrând, contrar inisistenţelor bărbătului, că nu este tatăl copilului.
După mai multe investigaţii, explicaţia s-a dovedit a avea o bază ştiinţifică, şi anume, himerismul genetic. Este vorba despre o persoană care are în ADN anumite gene absorbite la începutul vieţii intrauterine, aparţinând unui geamăn nenăscut. În cazul de faţă, genele acestui geamăn s-au transmis copilului, ceea ce face imposibil ca rezultatele testului să poată confirma paternitatea.
Se consideră că aproximativ una din opt sarcini normale debutează ca sarcina multiplă, iar celulele acelui făt care nu se mai dezvoltă sunt absorbite de geamănul care supravieţuieşte.
Cuplul din Washington a decis să facă testul de paternitate după ce s-a constatat că grupa de sânge a copilului lor nu se potrivea cu a nici unuia dintre ei. Cei doi au apelat la tehnica fertilizării in vitro pentru a avea un copil şi s-au temut că mostrele de spermă fuseseră încurcate de personalul clinicii.
După ce testul de paternitate a indicat iniţial că bărbatul nu este tatăl biologic, cei doi au hotărât să apeleze la un test genetic de descendenţă, care a relevat că americanul este de fapt.. unchiul copilului. Genele prezente în saliva acestuia difereau de cele spermatice, care se potriveau doar în proporţie de 10% cu cele ale copilului. Oricât de ciudat ar părea, din punct de vedere genetic, geamănul nenăscut al americanului este tatăl copilului.
Au mai existat cazuri de himerism genetic în care, de exemplu, o femeie din Boston a aflat că are tipuri diferite de gene la nivel sanguin şi ovarian, ceea ce a făcut posibil ca ea să nască doi băieţi cu ADN diferit de al ei. Ca şi în cazul de faţă, din punct de vedere genetic, adevărata mamă a băieţilor era sora geamănă nenăscută a femeii.
Descoperirea acestor cazuri este extrem de complicată, întrucât aceste gene există în cantităţi foarte limitate şi doar la nivelul anumitor organe. Folosirea tot mai frecventă a tehnicii de fertilizare în vitro va da naştere tot mai des acestui gen de himerisme, întrucât se ştie că în urma acestora rezultă de cele mai multe ori sarcini multiple, informează Agenţia Rador.