Comoara găsită într-o pungă de plastic. S-a vândut imediat cu peste 20 de milioane de euro
O capodoperă a pictorului italian renascentist Tiţian, care a fost găsită într-o pungă de plastic după ce fusese furată, a fost vândută marţi la licitaţie cu suma de 17,6 milioane de lire sterline (20,7 milioane de euro), informează BBC, potrivit Agerpres.
De Redactia Observator la 03.07.2024, 18:30Tabloul intitulat "Riposo durante la fuga in Egitto" ("Odihnă în timpul fugii în Egipt"), pictat în 1510, când maestrul veneţian avea vârsta de 20 de ani, s-a vândut la sediul din Londra al casei de licitaţii Christie's.
Opera de artă a fost furată în 1995 din camera de desen de la Longleat House din Wiltshire, reşedinţa marchizilor de Bath şi totodată primul parc safari din afara Africii, însă a fost recuperată şapte ani mai târziu, fără ramă şi rulată într-o pungă de plastic, într-o staţie de autobuz din Londra. Licitaţia de marţi a stabilit totodată un nou record mondial de preţ pentru o lucrare a pictorului Tiţian, au precizat reprezentanţii casei Christie's.
Comoara dintr-o pungă de plastic
Lordul Bath, care i-a succedat tatălui său ca marchiz de Bath în 2020, moştenind totodată domeniul Longleat, a spus că acest tablou are "o istorie extraordinară". Tabloul, care o prezintă pe Fecioara Maria legănându-l pe pruncul Isus sub privirile lui Iosif, are o lăţime de 60 de centimetri şi a fost pictat pe un cadru din lemn.
- Au găsit o avere în pivniţa bunicului, însă bucuria lor a fost curmată brusc. Cea mai fericită zi s-a...
- Comoara "ascunsă" într-un second-hand. A ajuns apoi pe mâna unei femei cu doar 4 dolari, fără să știe de fapt...
- Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Pictura a avut mulţi proprietari de-a lungul anilor, inclusiv împăratul austriac Iosif al II-lea, înainte de a fi expusă la Palatul Belvedere din Viena. Trupele franceze au furat tabloul în 1809 pentru a face parte din Muzeul Napoleon, creat de familia Bonaparte.
A fost deţinut ulterior de un proprietar scoţian, înainte de a fi cumpărat de cel de-al patrulea marchiz de Bath în 1878 la o licitaţie organizată de casa Christie's. După ce a fost furat în 1995, tabloul a fost recuperat în 2002 de un fost detectiv de la Scotland Yard, Charles Hill, după ce autorităţile britanice au anunţat o recompensă de 100.000 de lire sterline pentru orice informaţie legată de această operă de artă.
S-a vândut cu 20,7 milioane de euro
Detectivul Charles Hill a contribuit şi la recuperarea celebrului tablou "Ţipătul", pictat de Edvard Munch, după ce acesta fusese furat în 1994, precum şi a altor opere de artă faimoase. Înainte de organizarea licitaţiei, Andrew Fletcher, directorul departamentului de Vechi Maeştri din cadrul casei Christie's, a spus că aceasta este cea mai importantă lucrare a lui Tiţian care ajunge pe piaţa licitaţiilor "în mai mult de o generaţie".
Tabloul a avut un preţ estimativ cuprins între 15 milioane şi 20 de milioane de lire sterline (17,7 milioane - 23,6 milioane de euro).