Decorațiuni de Paște făcute acasă. Cum îți poți transforma masa de sărbători în artă cu lucruri simple, naturale și pline de suflet
Dacă vreţi să vă impresionaţi invitaţii de Paşte, mâncarea delicioasă nu mai este de ajuns, ci aveţi nevoie şi de decoraţiuni speciale. Nu e neapărat să fie costisitoare. Pentru că e primăvară, specialiştii ne recomandă să aducem natura în casele noastre de sărbători. În plus, şi copiii pot da o mână de ajutor prin pictarea unor obiecte.
De Redactia Observator la 06.04.2025, 19:55Câteva flori, ramuri de copac și ouă frumos încondeiate pot transforma complet casa și masa de sărbători.
"Un sfat pentru cei de acasă, pentru că și ei trebuie să învețe să își facă singuri decorațiunile: ne folosim de crengi din natură, folosim natura din plin. Noi ne-am folosit de crengi de salcie, am realizat o coroniță în formă de ou, am folosit câteva floricele și câteva decorațiuni", spune Ionela Giolagu, artist.
Tot mai mulți români vor să-și personalizeze masa de sărbători cu decorațiuni handmade.
"Trendurile se duc tot mai tare spre tradițional și natural. Trebuie să avem natura în casă. Ce nu trebuie să lipsească de pe masă din decorul de Paște? Nu trebuie să lipsească floarea naturală, trebuie să avem decorațiuni tradiționale, făcute de meșteri și nu trebuie să ne lipsească aceste vase tradiționale", adaugă Ionela Giolagu, artist.
Și copiii pot contribui la decorarea casei
În această perioadă, la atelierele de creație, copiii învață să dea viață sărbătorii cu propriile mâini.
"După ce mi-am finalizat lucrările, am vrut să pictez acest ou de Paști deoarece vreau să fie ceva inedit pe masa noastră de Paști anul acesta, ceva făcut manual de mine la atelier"
"Eu am făcut câteva modele și o farfurie am făcut-o pentru bunica mea", spun cei mici.
Se fac și ateliere unde cei interesați, părinți sau copii, pot învăța să încondeieze ouă. După ce contururile prind formă, fiecare ou intră în baia de culoare. Magia se întâmplă la final: ceara se topește la flacără, iar desenul, ascuns până atunci, se dezvăluie dintr-o dată.
"Încercăm de la zero. Oul este fiert pentru cine încearcă pentru prima dată, golit pentru cine are experiență și se toarnă ceară peste", spune Teodora Cotigă, organizator atelier de încondeiat ouă.
"Este o noutate. Nu am cuvinte. Trebuie să punem suflet, emoție, dăruire și trebuie să îți placă. Trebuie să ai foarte multă răbdare", spune clienţii.
Cei care nu au timp să creeze propriile decorațiuni pot găsi în magazine diferite obiecte tematice, cu prețuri între 35 și 200 de lei.