Și tu ai adâncitura asta deasupra buzelor, dar habar nu ai ce înseamnă! Nu te-ai fi gândit niciodată la asta
Deşi toţi avem această adâncitură, foarte puţini s-au întrebat care este rolul ei. Cercetătorii au decis să explice totul într-un documentar
De Redactia Observator la 13.01.2016, 12:47
Deşi toţi avem această adâncitură, foarte puţini s-au întrebat care este rolul ei. Cercetătorii au decis să explice totul într-un documentar
Această adâncitură poartă denumirea ştiinţifică de filtrum, şi este la fel de obişnuită pe chipul uman precum nasul, buzele sau ochii.
Dar ce este exact acest filtrum şi de ce îl avem cu toţii? Acesta se află în strânsă legătură cu modul în care chipul capătă contur în perioada de dezvoltare intrauterină. Filtrumul marchează un punct de joncţiune, fiind locul în care se unesc cele două jumătăţi ale feţei, a explicat Dr. Michael Mosley într-un videoclip din cadrul programului televizat Inside the Human Body (În interiorul corpului omenesc), prezentat de postul BBC.
În primele stagii de dezvoltare, chipul omenesc este alcătuit din trei secţiuni principale, care se întâlnesc la nivelul buzei superioare, formând astfel zona depresionară denumită filtrum.
Dezvoltarea facială a craniului are loc între cea de-a două şi cea de-a treia lună de viaţă uterină, iar dacă pe durata acestei perioade intervin tulburări de dezvoltare a fizionomiei faciale, determinate de factori genetici, de exemplu, filtrumul nu se mai formează niciodată.