INEDIT: Preşedintele cubanez Fidel Castro a fost editorul "neoficial" al lui Gabriel García Márquez
Gabriel García Márquez a fost unul dintre cei mai renumiţi scriitori din lume, romanele sale fiind vândute în milioane de exemplare, însă se pare că a avut un editor mai puţin obişnuit: pe fostul preşedinte cubanez Fidel Castro.
De Redactia Observator la 08.12.2016, 16:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Gabriel García Márquez a fost unul dintre cei mai renumiţi scriitori din lume, romanele sale fiind vândute în milioane de exemplare, însă se pare că a avut un editor mai puţin obişnuit: pe fostul preşedinte cubanez Fidel Castro.
Potrivit The Guardian, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1982 i-a trimis toate manuscrisele sale fostului preşedinte al Cubei, de la care a primit note ce conţineau corecturi, atât de natură faptică, dar şi gramaticale.
Fidel Castro, care a decedat pe 25 noiembrie, a fost, astfel, un editor neoficial al scriitorului Gabriel García Márquez, cu care a legat o prietenie apropiată la sfârşitul anilor 1970.
”Preşedintele a fost un cititor avid. Când s-au întâlnit în anul 1977, au purtat câteva conversaţii despre literatură şi, ulterior, Fidel s-a oferit să îi citească manuscrisele, pentru că avea un ochi bun pentru detalii”, a spus Stéphanie Panichelli-Batalla, lector la Universitatea Aston, specializat în studii despre America Latină.
Stéphanie Panichelli-Batalla, coautor al unui volum despre relaţia lui Gabriel García Márquez cu Fidel Castro, ”Fidel & Gabo”, publicat în anul 2009, a spus că scriitorul obişnuia să trimită manuscrisele la Havana înainte de a le transmite editorului său oficial.
”După ce i-a citit cartea «Relatarea unui naufragiat», Fidel i-a spus lui Gabo că a făcut o greşeală în calculul vitezei ambarcaţiunii. Acest lucru l-a determinat pe Gabo să îl roage să îi citească manuscrisele… Un alt exemplu de corectură pe care a făcut-o ulterior a fost în «Cronica unei morţi anunţate», cu privire la o armă de vânătoare”, a spus ea.
Pentru un alt volum, Fidel Castro l-a sfătuit pe Gabriel García Márquez în privinţa compatibilităţii gloanţelor cu armele folosite de personajele scriitorului.
Cei doi s-au întâlnit în anul 1977, într-un hotel din Cuba. Deşi întâlnirea ar fi avut loc dintr-o coincidenţă, Stéphanie Panichelli-Batalla a spus că Fidel Castro ar fi orchestrat-o, după ce a aflat că scriitorul lucra la un volum de nonficţiune despre viaţa în Cuba sub embargoul Statelor Unite ale Americii, folosind mărturii scrise primite de la cetăţeni. Cartea nu a fost publicată niciodată.
Într-un interviu acordat în anul 1987, Gabriel García Márquez a spus că l-ar critica pe preşedintele Cubei într-o discuţie privată, dar niciodată în public.
Printre cele mai cunoscute romane ale lui Gabriel García Márquez se află volume precum ”Un veac de singurătate”, ”Toamna patriarhului”, ”Cronica unei morţi anunţate” şi ”Dragostea în vremea holerei”.