Antena LIVE

"Nu mai există tristețe, nu mai există rău. Voiam să rămân”. O tânără de 27 de ani a călătorit prin viața de apoi, în timp ce se afla pe masa de operație, în Franța

Ce există dincolo de moarte? Unde ajungem atunci când se sfârșește viața? Există viață de apoi? Sunt întrebări la care oamenii încă mai caută răspuns. Sunt unii care l-au aflat deja după ce au experimentat moartea clinică.

De la 22.05.2023, 18:45
"Nu mai există tristețe, nu mai există rău. Voiam să rămân”. O tânără de 27 de ani a călătorit prin viața de apoi, în timp ce se afla pe masa de operație, în Franța Shutterstock

Chloe a avut o experiență aproape de moarte, în 2014, la vârsta de 27 de ani, în timp ce era supusă unei intervenții chirurgicale sub anestezie generală. Experiența, recunoaște recent tânăra care a vrut să o povestească și altora, a schimbat-o dramatic. Un „dar”, dar și „o povară” care a rupt-o de unii dintre cei apropiați.

Călătorie spre viața de apoi

O lumină puternică precum „toți sorii din galaxie”, „o stare de bine incredibilă”, senzația de a fi în afara corpului dar, în același timp, de a fi „cu adevărat acasă pentru prima dată”. Când vorbește despre experiența ei în apropierea morții, Chloe nu ezită. Amintirea este „vie, vibrantă”. Tânăra avertizează, însă, că este imposibil de găsit un vocabular adecvat pentru a descrie prin ceea ce a trecut, „pentru că nu este comparabil cu ceea ce știm”.

Chloe a trăit această experiență pe 18 noiembrie 2014. Atunci, avea doar 27 de ani și descoperise mai multe celule maligne ale papilomavirusului. Din comoditate, a ales anestezia generală pentru operația de scurtă durată la care trebuia să fie supusă. „Atâta timp cât o faci, ai putea la fel de bine să nu suferi”, zâmbește ea astăzi. Intervenția nu este lungă și are loc în regim ambulatoriu într-un spital din Seine-et-Marne.

Pe acelaşi subiect

Medicul anestezist îi cere să numere până la 10, își pierde cunoștința înainte de a ajunge la acest număr. Apoi își recapătă cunoștința, dar habar nu are cât timp a trecut. Mai presus de toate, ea se găsește „într-o stare diferită”, își dă seama „de absența corpului ei fizic” ceea ce o face să înțeleagă cât de greu cântărește zilnic gravitatea pământului. „Nu mai există tristețe, nu mai există rău”. Mai mult, lumina „trimite radiații pline de iubire”. Valorile spațiului și timpului chiar au dispărut, „este conștiință pură”, descrie ea. „Este foarte destabilizator”. Și chiar dacă ideea că moartea ei i-ar răni pe cei dragi, este ceva trecător, gândul este înlocuit rapid de o certitudine: vor fi bine. „Am vrut să rămân”, mai spune tânăra de 30 de ani, potrivit Le Parisien.

Dar realitatea o ajunge din urmă. Sentimentul de a fi trasă cu brutalitate este însoțit de revenirea durerii. Trezirea este în lacrimi. „Totul mi s-a părut mai plictisitor, mai opac. În mod ciudat, prezentul mi s-a părut mai puțin real decât ceea ce am experimentat”, își amintește Chloé. Trecerea de la o stare la alta este un adevărat șoc. Toate certitudinile sale despre viață sunt spulberate.

La spital nu se face niciun comentariu cu privire la cursul procedurii. Cu greu se menționează o „trezire ușor dificilă”. Primul ei instinct este să încerce să raționalizeze, pentru că până atunci era unul dintre cei care nu credeau în viața de apoi. „Pentru mine, după moarte, este neantul”, insistă ea.

O transformare radicală

Pentru că anturajul său nu este foarte receptiv, poate conta pe un partener „inteligent”, deschis și „dotat cu sensibilitate artistică”, dar foarte pragmatic și nu prea pasionat de subiect. Familia este marcată înainte de toate de scepticism, unii caută cu orice preț o explicație medicală, alții pur și simplu nu vorbesc despre asta. Cu prietenii ei, Chloe a întâmpinat neînțelegeri și judecăți. Mulți nu mai sunt lângă ea astăzi. Recunoaște că experiența a schimbat-o radical. „Și mă transform mereu, m-a marcat cu un fier fierbinte”. Chloe de astăzi își evocă cu ușurință greșelile din trecut: „Eram consumeristă, nu eram o persoană rea, dar nu eram foarte conștientă. Eram mult mai impulsivă și mai nervoasă. Acum se află în recalificare profesională, pentru a fi mai în concordanță cu valorile ei”. Își amintește și de câteva prejudecăți care acum i se par foarte îndepărtate. „Râdeam de oamenii care făceau yoga și am crezut că meditația este pentru oamenii naivi”. Acum le practică asiduu pe amândouă.

Experiența din apropierea morții a avut un alt efect: tânăra de 30 de ani este cuprinsă de o sete de cunoaștere care, și astăzi, este încă nepotolită. Foarte curând după operație, ea a început să se intereseze de filozofie, a căpătat plăcere pentru muzica clasică, a învățat să cânte la chitară și la pian, a devenit pasionată de astronomie și fizica cuantică.

În timp ce urmărea teme științifice pe internet, tânăra dă peste o conferință care evocă experiențe în apropierea morții. Ea descoperă mărturii și înțelege că asta a trăit. Dar nu se mulțumește cu atât. Vrea validare științifică. Chloe apelează la Spitalul Universitar din Liège, al cărui Centru pentru creier studiază fenomenul. Echipa medicală concluzionează că experiența ei îndeplinește criteriile pentru o experiență în apropierea morții.

Din această experiență, pe care o descrie atât „o povară”, cât și „un dar frumos și puternic”, Chloe a învățat o lecție: „Nu îmi mai este frică de moarte, dar asta nu înseamnă că vreau să vină”.

Ți-a plăcut acest articol?

operatie viata de apoi moarte clinica franta
Întrebarea zilei
Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

La pădure

La terasă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră....
CaTine
Publicat 01.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Billie Eilish a anunțat turneul „Hit Me Hard and Soft”. Seria de spectacole...
ZU
Publicat 01.05.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Melisa Döngel, dezvăluiri despre rolul vieții. Ce stea de cinema visează să...
Happy
Publicat 01.05.2024
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Medicool
Publicat 01.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024