Oraş mayaş antic, plin de piramide, descoperit în jungla din Mexic. Cum a fost numit locul
Arheologii au descoperit mii de structuri antice necunoscute până acum, inclusiv piramide, ascunse adânc în jungla din Mexic, relatează Sky News.
De Redactia Observator la 29.10.2024, 16:24Peste 6.600 de structuri legate de civilizația mayașă au fost descoperite în sudul statului Campeche din Peninsula Yucatan.
Piramide, descoperite prin tehnologia laser
Experții au analizat date prin tehnologia lidar, o metodă de scanare a solului cu ajutorul laserelor. Piramidele au fost descoperite de un grup de cercetători de la Universitatea Tulane din New Orleans, conduși de Luke Auld-Thomas.
"Pentru cea mai lungă perioadă, eșantionul nostru de civilizație mayașă a fost limitat la câteva sute de kilometri pătrați, cercetat de arheologi care au examinat cu atenție fiecare metru pătrat, tăind vegetația cu macete", a spus el.
În loc să desfășoare echipe pe teren, arheologii din echipa sa au analizat datele cartografice existente pe o suprafață de 47 de kilometri pătrați. Ei au descoperit anomalii în peisaj, revelând piramide, case și alte structuri mayașe.
Rezultatele lor, publicate în revista Antiquity, au arătat o densitate mare și o diversitate de așezări mayașe complet nesfârșite, răspândite în întreaga regiune, relatează Mediafax.
Oraşul mayaş, numit Valeriana
Acestea includeau un oraș întreg pe care echipa l-a numit Valeriana, în onorarea unei lagune de apă dulce din apropiere. Centrul urban cuprindea două zone majore de "arhitectură monumentală, legate prin așezări dense și amenajări peisagistice".
"Nu am descoperit doar zone rurale și așezări mai mici", a declarat Auld-Thomas. "Am găsit, de asemenea, un oraș mare cu piramide, situat chiar lângă singura autostradă din zonă, aproape de un oraș unde oamenii cultivau activ printre ruine de ani de zile."
Anul trecut, o echipă mexicană a descoperit în aceeași regiune un oraș mayaș antic despre care se crede că datează din anul 1000 d.Hr. Spre deosebire de cercetătorii americani, acest grup nu a beneficiat de tehnologia lidar, străbătând 60 km de drumuri acoperite de vegetație deasă pentru a găsi situl antic.