Antena LIVE

Curs valutar

(P) 3 motive pentru care ar trebui să compari creditele înainte de a te împrumuta

Găsirea unui împrumut avantajos poate fi floare la ureche, dacă ții cont de câteva criterii clare care te vor ajuta să compari eficient ofertele de finanțare ale băncilor și IFN-urilor. Fără acestea, ai putea avea senzația că te-ai apucat să cauți acul în carul cu fân, iar după un proces obositor riști să iei și o decizie păguboasă.

De la 06.06.2022, 14:18
WhatsApp

1. Descoperi cea mai rentabilă dobândă

Analizând mai multe oferte, vei fi la curent cu nivelul dobânzilor practicate pe piața bancară și nebancară. Astfel, vei putea, în cunoștință de cauză, să identifici soluția mai rentabilă, comparând împrumuturile disponibile.

De exemplu, pe piața bancară vei găsi credite cu dobândă fixă sau variabilă. Dacă alegi prima variantă, nu vei avea niciun motiv de stres legat de valoarea ratei, întrucât nu va suferi nicio modificare pe întreg parcursul derulării contractului de credit. În paralel, când alegi un împrumut cu dobândă variabilă - de regulă, cu un nivel mai mic decât al dobânzii fixe - îți asumi și riscul ca rata să se scumpească, în perioada de rambursare. Una dintre componentele dobânzii variabile este indicele de referință IRCC, care este actualizat trimestrial, iar majorarea acestuia duce la creșterea valorii ratei tale.

Ai posibilitatea de a beneficia de o dobândă cu o valoare mai mică decât nivelul standard în cazul în care:

Dacă îți este greu să îndeplinești condițiile de acordate stabilite de bănci, poți aplica pentru obținerea unui credit de la IFN-uri. De obicei, în aceste cazuri vorbim despre dobânzi mai mari decât cele bancare. Însă, există și IFN-uri care te scapă de grija dobânzilor când accesezi primul împrumut rapid sau urgent. Ține cont de faptul că întârzierea la achitarea ratelor vine la pachet cu o Dobândă Anuală Efectivă (DAE) a cărei valoare poate trece de 7.000%. În cazul creditelor nebancare, dobânda este fixă.

2. Vei avea o evidență a costurilor suplimentare

Dobânda nu este singurul cost la care trebuie să fii atent. Dacă accesezi un credit cu o dobândă foarte mică, dar cu numeroase comisioane piperate, nu înseamnă că ai făcut o afacere bună, ci din contră. Ideal ar fi să alegi un împrumut cu o dobândă cu o valoare redusă, nu neapărat cea mai mică de pe piață, și cu un număr cât mai mic de comisioane, de preferat cât mai ieftine. Într-adevăr, vei putea face acest lucru mult mai simplu, dacă nu sari peste etapa comparării împrumuturilor.

De exemplu, băncile pot percepe comisioane pentru analiza dosarului sau pentru administrarea contului de credit. IFN-urile mai pot solicita, pe lângă acestea, și comisioane pentru prelungirea perioadei de plată sau pentru refinanțare făcută la altă instituție de credit.

Informează-te cu atenție și înainte de a alege moneda împrumutului. Există o regulă de aur, potrivit căruia cel mai rentabil împrumut este cel acordat în moneda în care obții și veniturile de bază. Dacă nu respecți această regulă și optezi pentru un credit în euro, deși obții un salariu în lei, vei simți în buzunar efectele fluctuațiilor valutare, respectiv valoarea ratei tale lunare va crește.

3. Nu plătești mai mult decât ar fi cazul

Când alegi un anumit credit te gândești să-ți protejezi bugetul inclusiv pe termen mediu și lung. Comparând mai multe împrumuturi, vei avea posibilitatea de a-l identifica pe cel cu o valoare a Dobânzii Anuale Efective (DAE) mai mică, acest indicator arătându-ți costul total al soluției financiare alese.

Ai grijă să nu te limitezi doar la compararea creditelor în funcție de DAE, întrucât există și instituții de credit care nu includ în acest indicator și valoarea asigurărilor sau a unor comisioane. Ia în considerare, în afară de valoarea DAE, și la cât se ridică rata dobânzii, dar și care sunt comisioanele care ți se percep. Astfel, vei alege un credit acordat în condiții echitabile și nu vei fi nevoit să plătești mai mult decât este cazul.

Sortter îți oferă acces, gratuit, la oferte de finanțare echitabile

Alegerea creditului potrivit nu trebuie să te pună în dificultate. De asemenea, nu trebuie nici să pierzi mult timp navigând pe zeci de site-uri ale băncilor și IFN-urilor, în goana după oferta perfectă. Poți apela la ajutorul platformei de comparare Sortter, care-ți va furniza gratuit toate informațiile de bază despre o serie de soluții de finanțare existente pe piața autohtonă.

Concret, va trebui doar să introduci suma pe care dorești să o accesezi și perioada de rambursare care ți se pare potrivită, apoi Sortter îți va prezenta în detaliu ofertele de creditare care îndeplinesc condițiile tale. Va trebui doar să le analizezi și să le compari, tocmai pentru a lua o decizie fericită din punct de vedere financiar.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

credit imprumut dobanda
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025