Video Cu cât va plăti mai puţin la rată un român cu credit ipotecar de 350.000 de lei luat pe 25 de ani, de la 1 aprilie
Sute de mii de români vor plăti rate mai mici de luna viitoare. Scăderea nu va fi, însă, consistentă. Ca să scape de datorii copleşitoare, tot mai mulţi îşi refinanţează creditele şi cer dobândă fixă pe termen scurt.
De scădere vor beneficia cei care au luat împrumuturi după 2019 şi au ratele calculate în funcţie de IRCC - indicele de referinţă pentru credite, care va fi mai mic de la 1 aprilie.
"O valoare de 5,55% versus 5,66% valabil încă în trimestrul 1. Înseamnă o rată mai mică. Scăderea nu este semnificativă, dar este o scădere", explică Gabriela Mateescu, director creditare persoane fizice.
Cât vor scădea ratele
25 de lei. Cu atât aş plăti mai puţin la rata lunară dacă aş avea un credit ipotecar în valoare de 350 de mii de lei, luat pe 25 de ani. Asta pentru că, odată cu reducerea IRCC-ului, scade şi dobânda pe care o am. În cazul meu, dobânda se reduce cu 0,11%.
- Oferta avantajoasă prin care Petre şi-a luat două centrale termice şi un aer condiţionat: "Nici n-o simt, nici...
- Câţi bani economiseşte dacă rambursezi anticipat 1.000 de lei la un împrumut pe 20 de ani, cu dobândă de 5%
- Ce rată plătim la un apartament de 70.000 de euro, luat prin Noua Casă
- Schema prin care ne dăm seama dacă putem plăti ratele unui credit
- Câţi bani alocă românii pentru vacanţa de Paşte în destinaţii extotice. Indonezia sau Singapore, printre cele...
Cu toate că indicele de referinţă este în scădere, ratele nu se vor micşora semnificativ prea curând. Banca Naţională ezită să dea semnalul tăierilor din dobânzi, aşa că mulţi români îşi refinanţează creditului.
"Optarea pentru un credit ipotecar standard, cu dobândă fixă. Noi avem dobânzi fixe care pornesc de la 4,79% pe 3 ani. Şi merg până la perioade fixe de 5 sau 10 ani. Este o variantă de a te pune la adăpost de această fluctuaţie a indicelui IRCC", spune Marian Oprea, manager credite.
Mai puţin interes pentru Noua Casă
"Cea mai bună dobândă, valabilă astăzi, este 4,75%. Dobândă fixă, pe 3 ani. Urmată de o dobândă variabilă, IRCC + 1,9%", mai spune Gabriela Mateescu.
"Dobânda se formează în felul următor: este IRCC + o marjă fixă a băncii. Marja fixă a băncii se situează între 2 şi 3%. Atâta timp cât IRCC-ul nu ajunge la o valoare 2-3%, dobânzile fixe vor fi mai rentabile", precizează Valentin Anghel, broker de credite.
Tot din acest motiv scade şi interesul pentru programul Noua Casă. Anul trecut au fost cumpărate prin programul Noua Casă 811 locuinţe, faţă de aproape 2.000 în 2023.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰