Antena LIVE

Curs valutar

(P) De ce este bine sa ai permis de capitan de ambarcațiune?

Încă din copilărie, de când ai citit ”Toate pânzele sus” a lui Radu Tudoran ai fost de-a dreptul fascinat de tot ceea ce ține de navigație, iar căpitanul Anton Lupan te-a făcut să îți dorești și tu să pornești într-o aventură în larg, precum echipajul goeletei Speranța. Acum, ca adult, nu ai uitat acea emoție din copilărie și ai decis să urmezi un curs de navigație, dar îți dorești enorm să poți fi numit și tu căpitan. Sună chiar oficial, nu? Dar oare nu este totul decât un vis al copilului de demult? De ce să faci asta? Sunt doar câteva întrebări la care ne vom strădui să îți oferim răspunsul, și de aceea am pregătit câteva argumente pentru a te convinge că trebuie să dai concurs pentru a primi licența de căpitan. 

De la 21.12.2022, 14:27
(P) De ce este bine sa ai permis de capitan de ambarcațiune?

Pași mici, dar siguri

Va trebui să parcurgi anumite etape înainte de a-ți primi licența de căpitan, dar știi cum se spune, cu pași mici dar siguri înainte. Printre acestea se află și urmarea unor cursuri specializate, care să te familiarizeze bine cu tot ce înseamnă navigația. De aceea, înainte de toate începe să cauți cele mai bune școli de navigație unde poți urma cursuri de Skipper. Dacă ești un elev bun – și ținând cont de pasiunea ta credem că așa va fi, totul va fi mult mai simplu în continuare. Acum, hai să vedem împreună care sunt argumentele de care ai nevoie pentru a te convinge că este nevoie să dai examenul pentru a putea fi numit căpitan. 

Poți închiria o ambarcațiune charter

Evident, cu toții ne dorim să avem propria ambarcațiune cu care să cucerim apele. Realitatea este că uneori nu este posibilă această opțiune, și nu puțini sunt cei care apelează la închirierea uneia. Dar, pentru a putea face asta, orice companie charter are o cerință: să prezinți acea licență prin care ai dreptul să conduci o barcă cu pânze.

O experiență aparte

După cum spuneam mai sus, nimic nu se compară cu sentimentul de satisfacție pe care îl ai atunci când știi că ai în buzunar, cum se spune, licența de căpitan. Este o dovadă că ai reușit să treci cu bine peste toate etapele și ai pregătirea necesară pentru a face față cu bine multor provocări. Evident, cea mai mare experiență o vei căpăta tot în urma multor ore petrecute în larg, pentru că nimic nu se compară cu ceea ce trăiești chiar tu. Dar, trebuie să recunoaștem, puțină mândrie și ceva mai multă încredere în tine este prezentă acolo.

Condiții pentru a putea naviga

Trebuie să recunoaștem. Să navighezi, cel puțin pe apele interioare, nu este chiar atât de dificil. Cu toate acestea, trebuie îndeplinite unele cerințe, care nici ele nu sunt unele de speriat. Mai exact, toți cei care vor să conducă o barcă al cărei motor depășește 5 CP au nevoie de un permis pentru barcă.

Pentru a intra în posesia acestui Certificat de Conducător de Ambarcaţiune de Agrement – denumirea lui oficială, este obligatoriu să ai 18 ani împliniți – vârsta minima și, evident, să urmezi cursurile necesare în acest sens. Nu este nimic ieșit din comun, pentru că la fel se procedează de exemplu și atunci când vrei să conduci un autoturism, nu?

Permisele de navigație se împart pe mai multe categorii

Dacă tot am folosit acea comparație cu permisul auto de conducere, vom continua la fel, pentru a înțelege mai bine. Ca și în cazul acestuia, există mai multe categorii de permise de navigație. Fiecare are propriile caracteristici, așa că ți le vom prezenta, pe scurt.

Clasa D

Dacă vei reuși să obții un permis de navigație clasa D – și trebuie să te încurajăm că nu este deloc complicat, ai tot dreptul să navighezi pe apele interioare, iar prin acest termen se înțeleg canale, râuri, fluvii și lacuri. Din păcate, Marea Neagră îți este interzisă, dar suntem convinși că o dată ce ai prins gustul, te vei ambiționa să obții și permise de navigație superioare, pentru o experiență cu adevărat unică. Un permis de navigație clasa D se obține de toți cei care au minim 18 ani împliniți, sunt apți fizic și psihologic, au participat la cursurile teoretice și practice din cadrul unei școli acreditate de ANR. Evident, este nevoie să treci cu bine atât peste probele teoretice, cât și cele practice, dar cu riscul de a ne repeta, nu te descuraja pentru că este simplu.

Clasa C

Eram siguri că vrei ceva mai mult, așa că am trecut la etapa următoare. Un permis de navigație clasa C îți oferă dreptul de a explora mările și oceanele, dar la o distanță de maxim 11 km față de coastă. Evident, nu poți opta doar pentru acest tip de permis, ci ai nevoie și de cel de dinainte, de clasa D. Faptul că deja l-ai obținut pe acesta te scutește să mai participi la alte cursuri de la o școală de navigație. Va trebui însă să susții în cadrul ANR un examen teoretic de diferență .

Clasa B

Acum putem spune că am intrat pe teritoriul profesioniștilor. Acum se mărește distanța față de coastă pe care poți naviga până la 24 de mile, ceea ce înseamnă o libertate mult mai mare. Acum nu mai vorbim de un permis de navigație pentru agreement, lucrurile se complică puțin, și ai nevoie de minim doi ani de când ai obținut un permis clasa C sau D înainte de a fi acceptat să susții un alt examen de diferență.

Clasa A

Este cel rezervat celor cu adevărat profesioniști și care vor să își facă o carieră din pasiunea lor pentru navigație. Posesorii acestui permis pot naviga după bunul plac oriunde, nu mai au niciun fel de restricții legate de distanța față de coastă pe care trebuie să o respecte. Minim 2 ani ca posesor al categoriei B este una dintre cerințele pe care trebuie să le îndeplinești acum.

Clasa S

De această dată  vorbim despre supliment al certificatului de conducător, cel care îți oferă dreptul de a conduce o ambarcațiune cu vele.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

anton lupan permis ambarcatiune curs navigatie
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Dispar două zboruri din București către două mari orașe europene. Companiile...
Fanatik.ro
Publicat 07.09.2024
Cum să trăiești mai mult și mai bine: dormi în weekend!
spotmedia.ro
Publicat 07.09.2024
Varză tocată la borcan. Cei 7 pași de aur pe care să îi urmezi pentru ca...
Gandul
Publicat 07.09.2024
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui...
Adevărul
Publicat 07.09.2024
E posibil să faci amor dacă ești un astronaut în spațiu? O Întrebare despre...
A1
Publicat 07.09.2024
Horoscopul zilei de 8 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să-și...
CaTine
Publicat 07.09.2024
„Ați divorțat amândouă?”. Cum răspund Adriana și Karmen Simionescu...
spynews.ro
Publicat 07.09.2024
Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească. Concluzia...
GSP
Publicat 07.09.2024
Clădirea impunătoare construită la dorința lui Nicolae Ceaușescu care a ajuns...
Click.ro
Publicat 06.09.2024
Experții au dezvăluit secretul dunelor de nisip sub formă de stea. Ce se...
Useit
Publicat 07.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Cine este românca care ar fi fost ucisă în atacul armat din SUA. Preda...
Redacţia.ro
Publicat 05.09.2024
SUA avertizează: „O escaladare dramatică”. Rusia a primit rachete balistice...
libertatea.ro
Publicat 07.09.2024
Divorțul dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck ar putea „deveni urât” din...
ZU
Publicat 07.09.2024
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Hello taste
Publicat 07.09.2024
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Deparinti
Publicat 07.09.2024
Mai poate continua Ciucă strategia „ostașului în slujba...
ziare.com
Publicat 07.09.2024
Angélica Rivera și José Alberto Castro apar din nou împreună. Au fost...
Happy
Publicat 06.09.2024
Intoxicația cu paracetamol: cum o recunoști și cum se tratează
Medicool
Publicat 07.09.2024
Reacţia incredibilă a lui Dan Şucu pentru Gigi Becali, când şi-a dat seama...
orangesport.ro
Publicat 03.09.2024