Pâinea cu maia, printre cele mai sănătoase. Făcută după reţeta bunicilor, e bună chiar şi în diete
Mesele românilor abundă în pâine. Este un obicei alimentar care ne aduce printre cei mai mari consumatori din Europa la acest capitol. Mâncăm aproape 8 kilograme de pâine, în fiecare lună. Iar atunci când vrem să pierdem kilograme primul pas este să renunţăm la orice felie de pâine.
De Redactia Observator la 30.08.2018, 22:49Mesele românilor abundă în pâine. Este un obicei alimentar care ne aduce printre cei mai mari consumatori din Europa la acest capitol. Mâncăm aproape 8 kilograme de pâine, în fiecare lună. Iar atunci când vrem să pierdem kilograme primul pas este să renunţăm la orice felie de pâine.
La raft găsim franzele la preţuri de la un leu şi până la cel puţin cinci lei. Din punct de vedere al aprotului nutriţional, cele două opţiuni diferă între ele.
Bogdan Malin, bucătar: Dacă o să le taiem, o să ne dăm seama şi mult mai bine cum arată. Cea de un leu se sfărâmă, lasă foarte multe firmituri.
Franzela mai scumpă este făcută cu maia sau drojdie sălbatică, nascută din doar trei ingrediente: apă, făina si sare. Este maiaua la care apelau bunicii care coceau pâinea pe vatră, tot mai folosită şi de bucătarii din restaurante.
FLORIN BĂLĂNICĂ, nutriţionist: Cea mai sănătoasă pâine este cea cu maia. Putem să consumăm orice formă de pâine neagră sau cu cereale sau cu seminţe, dar trebuie să fim atenţi dacă această pâine este făcută din făină integrală sau este o pâine făcută din făină albă şi care foloseşte o anumită cantitate de coloranţi.
Dacă evităm aditivii alimentari, putem consuma pâine chiar şi în diete. Nutriţioniştii o recomandă în alimentaţia de zi cu zi. Cu moderaţie, însă şi nu asociată cu alte alimente care conţin carbohidraţi, precum cartofii sau pastele.
FLORIN BĂLĂNICĂ, nutriţionist: Recomand consumul de pâine în prima parte a zilei. Ar fi potrivit ca această pâine să fie uşor prăjită pentru a-i creşte digestibilitatea. Dacă vrem să fim sănătoşi trebuie să ştim că mâncarea de bună calitate, nu poate fi la ofertă.
La noi, preţul pâinii este şi de trei ori mai mic în comparaţie cu Franţa sau Italia, unde produsele de panificaţie sunt aproape un brand de ţară.
Un român consumă peste 90 de kilograme de pâine anual, în vreme ce media europeană este de 82 de kilograme.