Antena LIVE

Curs valutar

PAŞTE 2017. Reţeta COZONACULUI uriaș moldovenesc, preferatul românilor: "Cu cât e mai mare, cu atât e mai bun" (FOTO)

Unul dintre cei mai mari cozonaci produși în România, făcut după rețeta bunicilor din Moldova, la Bârlad, este preferat de Paști de românii din Spania, Italia, Anglia și Franța, dar nu numai.

De la 03.04.2017, 11:09
WhatsApp
Galerie (4)

Unul dintre cei mai mari cozonaci produși în România, făcut după rețeta bunicilor din Moldova, la Bârlad, este preferat de Paști de românii din Spania, Italia, Anglia și Franța, dar nu numai.

''Delicatesa'' cântărește 15 kilograme, adică cât 30 de cozonaci obișnuiți, și poate fi mâncat de 150 de persoane.

Cozonacul a fost premiat la expoziția internațională GastroPan din 2015 și a fost ''opera'' Adei Cazacu, cea care a reușit performanța să obțină trei ani consecutiv trofeul "Tortul Anului" în România.

"Cozonacul 'UNIQUE VIPP' este brandul nostru lansat pentru cozonacii speciali ca mărime și conținut. Acești cozonaci sunt decorați handmade cu frunze de stejar, din aluat. Ei au greutăți diferite, de la 3 kg/bucată, până la 15 kg/bucata. Cel mai mare, cozonacul 'UNIQUE VIPP' de 15 kg, este de 10 ori mai mare față de cozonacii fabricați în mod curent, iar față de alți cozonaci din comerț cam de 30 ori", a declarat pentru AGERPRES, Ada Cazacu. 

Pe acelaşi subiect

Ea susține că secretul cozonacului uriaș este de fapt cozonacul tradițional moldovenesc, ''adaptat''.

"Rețeta folosită este o adaptare a rețetei cozonacului bunicilor moldovence, redimensionată. Cozonacul este destul de greu de făcut, dat fiind grija cu care trebuie executate toate etapele — de la cernutul făinii, malaxat, umplutură, dospit. Cel mai complicat este montatul aluatului, apoi al fitilelor cu umplutură din care se asamblează acest cozonac. Trebuie ca cel puțin două persoane să lucreze la el, mai ales că este și volum de aluat, dar și greutatea efectivă. Și mai este și partea artistică — frunzele din aluat — care trebuie lucrate manual, fără șablon și așezate deasupra cozonacului", a detaliat Ada Cazacu. 

Cozonacul de 15 kilograme se poate face de doi oameni, într-o zi normală de muncă, de opt ore. Este nevoie de cuptor și tăvi speciale.

"Durata executării este de 8 ore. Timpul de pregătire a ingredientelor și malaxatul durează o oră, dospitul cam 2 ore și coacerea în jur de 5 ore. În momentul în care am hotărât să participăm la concursul GastroPan ediția 2015, Secțiunea Patiserie, ne-am gândit să facem un cozonac uriaș, atât cât poate încăpea în cuptoarele pe care le avem în dotare. Am comandat tăvi speciale și am făcut nenumărate probe învățând din aproape în aproape cum să îmbunătățim dospirea și mai ales cum să-l coacem timp de 5 ore fără să facă coajă groasă și arsă. Pur și simplu ne-am amintit cum făceau bunicile când coceau cozonacii uriași în găleți de aramă. Înveleau cu ziare cozonacul care deja avea formă și stropeau permanent ziarul, până la coacerea finală", a mai arătat Ada Cazacu.

Orice bucătar spune că mâncarea la cazan e cea mai bună. Așa e și cu cozonacul uriaș. Cu cât e mai mare, cu atât mai bun.

"Deși este greu de făcut, de fiecare dată când am primit comenzi l-am făcut cu toată dăruirea și responsabilitatea, întotdeauna fiind apreciat pentru designul deosebit și pentru gustul unic. Știți, este precum mâncarea la cazan, care, fiind făcută în cantități mari, parcă este mai bună decât cea făcută într-o cantitate mică. Savoarea ingredientelor folosite — lapte, ouă, zahăr brun, iaurt, smântână, nucă, răzătură de portocale și lămâie, păstaie de vanilie, rom — se dezvoltă și se contopesc în atâtea ore cât durează dospitul și coptul", mai spune Ada Cazacu.

Cozonacul uriaș moldovenesc a fost la un pas de a intra în Cartea Recordurilor, dar până acum nu s-a putut construi un cuptor pe vatră special, a explicat ea.

"Se mai fac în Ardeal un fel de cozonaci ca o ruladă, lungi, fără a fi crescuți pe verticală. La un moment dat, în urma câștigării concursului GastroPan cu acest sortiment de cozonac, am primit propunerea de a face la București cel mai mare cozonac din lume, pentru a intra în Cartea Recordurilor. Dar, trebuiau construite niște cuptoare pe vatră speciale și nu s-a găsit formula concretă pentru această investiție. Cantitativ, ingredientele sunt pantagruelice — făină, lapte, unt, smântână, iaurt, ouă, esențe, răzătură. Se pot coace numai într-un cuptor profesional, cu dospitor, cu reglarea temperaturii, umidității, etc. Sub nicio formă într-un cuptor de aragaz. Nici măcar nu ar încăpea. O felie din cozonacul de 15 kg cântărește în jur de 1,5-2 kg. Din cozonac pot mânca 150 persoane în condițiile în care o porție este de 100 grame", a mai spus Ada Cazacu.

Cozonacul uriaș se "îmbracă" în straie diferite, în funcție de sărbătoare și sezon: cu cireșe roșii confiate, ciocolată de origine sau trufe de ciocolată.

"În funcție de sezon, decorarea frunzelor de pe cozonac se face cu zahăr verde, cireșe roșii confiate, zahăr alb special, ciocolată de origine și trufe de ciocolată, fondant alb, etc. De aici și sortimentul de Cozonac ''UNIQUE VIPP'' — de primăvară, de vară, de toamnă, de iarnă", arată Ada Cazacu.

Cozonacul uriaș se vinde bine nu doar înainte de Paști și Crăciun, ci și vara.

"Cererea nu este aceeași în toată perioada anului. Cu toate acestea, niciodată nu se întâmplă să nu avem cereri la aceste sortimente, indiferent de perioada din an. Contrar pronosticurilor, se vând foarte bine și în lunile iulie și august. Atunci clienții sunt preponderent din străinătate", povestește ea.

Sursa: Agerpres

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cozonac reţeta cozonac
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024