Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Produsul care s-a scumpit cu 83% faţă de anul trecut. "Soluţia" de avarie găsită de antreprenori: "Rămânem cu un profit foarte mic"

Preţul untului a atins valori record peste tot în lume! Iar asta duce la scumpiri în lanţ în patiserii şi cofetării. Şi cozonacul va costa mult mai mult de Crăciun. Antreprenorii au găsit soluţia ca să salveze vânzările. Vor tenta clienţii cu coznaci mai mici. 

de Ingrid Tîrziu

la 17.10.2024 , 19:49

Pofta de ceva bun ne costă acum mai mult ca niciodată. Pe pieţele mondiale, untul european a ajuns la o nouă valoare, 8.706 dolari pe tonă, adică este cu 83% mai scump decât anul trecut. Astfel că ajungem să plătim mai mult pentru produsele preferate. O prăjitură care, de exemplu, costa 12 lei anul trecut, acum se vinde cu 16 lei. "Consum produse de patiserie, îmi plac foarte mult. Mai demult mă duceam să cumpăr cu o anumită sumă de bani şi în prezent dublă suma de bani!", spune un român.

Scumpiri în lanţ la lactate

Criza de lapte la nivel mondial a adus scumpiri în lanţ pentru toate produsele lactate"Preţul furajelor a crescut şi atunci evident discutăm despre hrana animalelor, din acest motiv au început să apară creşteri la lapte. Suntem într-o perioadă când vaca dă mai puţină cantitate şi atunci e clar că va creşte preţul, dar scumpirile vor continua. La toate produsele de panificaţie", spune Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta.

Vezi și

"La unele produse am adăugat o scumpire de 50 de bani, însă din cauza faptului că măsurile fiscale din ultimul timp sunt haotice şi ne afectează foarte mult. Comercializăm croissante cu 35% unt, ceea ce necesită costuri adiţionale destul de mari, date fiind şi scumpirile", a explicat Ecaterina Vîrgolici, marketing manager patiserie.

Pe acelaşi subiect

Cozonaci mai mici de Crăciun

Cofetarii s-au gandit deja ce vor face pentru sărbătorile de iarnă. Vor vinde şi cozonaci mai mici. "Vom face cozonaci de 500 de grame. Au fost persoane care ne-au întrebat dacă putem să le vindem câte o felie. 500 de grame, 50 de lei, la un kilogram, 100 de lei, deocamdată. Noi lucrăm numai cu unt, deci ne afectează foarte mult. Rămânem cu un profit foarte mic. Din ianuarie s-a scumpit de trei ori, de la 25 de lei kilogramul, a ajuns la 48 kilogramul astăzi", spune Marilena Adam, proprietar cofetărie.

Chiar dacă specialiştii din industrie se aşteaptă la scumpiri şi mai mari de sărbători, ministrul Agriculturii rămâne optimist. Întrebat dacă ne putem aştepta la un Crăciun mai scump, Florin Barbu răspunde: "Eu nu consider asta, pentru că inflaţia a scăzut în România".

Datele INS arată că România a produs peste 10 milioane de tone de unt într-un an şi a importat tot cam atât. Principalele ţări de unde aducem materia primă sunt Germania, Franţa şi Polonia.

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri economice » Produsul care s-a scumpit cu 83% faţă de anul trecut. "Soluţia" de avarie găsită de antreprenori: "Rămânem cu un profit foarte mic"