Povestea Mitzurei Arghezi, copilul răsfăţat al unuia dintre cei mai mari poeţi români
Fiica lui Arghezi a avut o poveste de viaţă impresionată...
De Redactia Observator la 27.10.2015, 12:24Fiica lui Arghezi a avut o poveste de viaţă impresionată, ea fiind unul dintre cei doi copii de-ai poetului.
Era născută, la fel ca fratele său, Baruţu, în luna decembrie. Fetiţa avut talent la desen, a lucrat cu Ressu şi cu Dărăscu. A ilustrat şi nişte cărţi, însă nu a putut să se devoteze total. Făcea balet şi îi plăceau în mod special teatrul şi cinematografia. Făcea cursuri de dans cu Floria Capsali, o mare dansatoare, o coregrafă deosebită, care i-a spus lui Tudor Arghezi că unele teatre din acea perioadă pun accent pe dans, astfel deschizând porţile actoriei pentru viitoarea actriţă ce a făcut parte din promoţia de aur din 1956, “Clipa de răgaz”, “Grăbeşte-te încet”, “Eu, tu şi Ovidiu”, “Hyperion”, “Facerea lumii”, “Titanic vals” sau “Doi vecini”.
Într-un interviu dat anul trecut unei publicaţii, Mitzura spunea că secretul spiritului său tânăr a fost munca. “Munca m-a ţinut tânără. N-a existat în viaţa noastră de familie zi fără muncă”, spunea femeia. Mai mult, fiica lui Arghezi mărturisea că şi-a menţinut o stare de sănătate bună datorită bucuriei de a se raporta la existenţă. Şi-a făcut din tatăl ei un adevărat erou.
“Nu am făcut nimic special ca să lungesc viaţa. Viaţa s-a lungit singură. Nu mai ştiu cât am, i-am luat de la început să-i număr şi au ieşit. O să trec de 90. Mă simt foarte bine, am avut o perioadă mai grea, dar am învins-o. Nu am fost la doctor, nici nu am ştiut ce am, dar a trecut. Nu mi-am mai făcut de nu ştiu când analize. Bucuria mea este că sunt lucidă şi pot vorbi. Aşa e de la o vârstă. Este extraordinar să fii conştient de anul în care te afli şi te rogi să mai capeţi ceva zile în plus. Munca m-a ţinut tânără. N-a existat în viaţa noastră de familie zi fără muncă şi au fost ani grei, mai ales când tata trecuse deja de o vârstă. Nu a făcut niciodată politică. A trăit mult în străinătate şi s-a întors cu idei foarte înaintate pentru România. Timpul este foarte curios şi bizar. Fiecare dintre noi se îndreaptă spre ce-i hărăzeşte natura şi viaţa. Fiecare ţară are anumite obiceiuri. De multe ori s-au înşelat cei care au plecat şi nu s-au mai întors. Pentru că tata aşa a făcut spun şi eu că e bine să mergi în străinătate, să vezi, să capeţi experienţă, să cunoşti oameni şi să vii înapoi şi să adaugi o rotiţă din ce ştii la ce exista deja. Aşa ar trebui să se întâmple, dar asta ţine de fiecare om.”
Cu gândul la fiica sa, Tudor Arghezi a scris celebrul ”Cântec de adormit Mitzura”.