Sanda Marin şi "biblia" bucătăriei româneşti
România unită a împlinit 100 de ani. Şi, de mai bine de 80 de ani, bunicile şi mamele noastre gătesc după aceeaşi carte de bucate. Biblia bucătăriei româneşti este "Sandamarinul".
De Redactia Observator la 02.12.2018, 22:20România unită a împlinit 100 de ani. Şi, de mai bine de 80 de ani, bunicile şi mamele noastre gătesc după aceeaşi carte de bucate. Biblia bucătăriei româneşti este "Sandamarinul".
În anii comunismului, cartea de bucate semnată Sanda Marin era o raritate. Reţetele de tort cu nucă, prăjitură negresă sau ciocolată de casă circulau din mână în mână, scrise cu pixul pe hârtie, pentru că puţini mai aveau în sertare volumul culinar.
În prima ediţie, cartea conţinea 10 mii de reţete. Şi era semnată Sanda Marin pentru că autoarea, fiica preşedintelui Academiei Române de la acea vreme şi soţia unui savant, cunoscut chimist, s-a temut că îşi va face familia de râs cu pasiunea ei "frivolă" pentru bucătărie.
Pe numele real Cecilia Maria Zapan, Sanda Marin a publicat prima carte în anul 1936. Scopul ei nu era doar să ofere reţete, ci şi să educe viitoarele gospodine. Tocmai de aceea, majoritatea reţetelor conţineau şi imagini cu explicaţii sugestive.
Cartea a fost tradusă şi în engleză şi germană. Scurtată după al Doilea Război Mondial, a fost "mutilată" în anii comunismului pentru că unele reţete erau considerate prea burgheze.
Astăzi, la 82 de ani de la apariţia primei ediţii a "sandamarinului", multe mâncăruri încă se prepară întocmai ca în cartea de bucate. Să luăm un exemplu la modă în aceste zile: iahnia de fasole.
Fasolea se fierbe separat, în 3 ape. În ultima se adaugă foile de dafin și sarea. Se pun legumele, bulionul, iar spre sfârşit ingredientul secret - cimbrul. Chiar şi noua generaţie de chefi îi urmează încă sfaturile primului chef al României.
Sanda Marin le-a arătat femeilor că pot găti acasă, la fel de bine, reţete din marile restaurante ale lumii. Şi că diferenţa dintre un bucătar amator şi unul profesionist poate fi foarte mică. Tradiţia spune că, în familiile de la sate, fetele încă trebuie să primească în dar, la nuntă, "sandamarinul". Ca să fie bune gospodine.