Sărbătoare mare pe 8 noiembrie. Sfinţii arhangheli Mihail şi Gavriil
Sărbătoare mare pentru credincioşi, pe 8 noiembrie 2018. Sfinţii arhangheli Mihail şi Gavriil sunt pomeniţi cu deosebite prăznuiri şi cântări de laudă. Odată cu sărbătoarea de pe 8 noimebrie sunt pomeniţi şi ceilalţi îngeri, consideraţi în tradiţia populară păzitorii oamenilor.
De Redactia Observator la 07.11.2018, 12:40Sărbătoare mare pentru credincioşi, pe 8 noiembrie 2018. Sfinţii arhangheli Mihail şi Gavriil sunt pomeniţi cu deosebite prăznuiri şi cântări de laudă.
Odată cu sărbătoarea de pe 8 noimebrie sunt pomeniţi şi ceilalţi îngeri, consideraţi în tradiţia populară păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte.
Sărbătoare 8 noiembrie 2018. Sfinţii Mihail şi Gavriil
Potrivit tradiţiei, în calendarul popular soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.
Ziua de 8 noiembrie a început a fi prăznuită în Biserică ca sărbătoare a îngerilor. În tradiţia populară românească, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt fiinţe divine, prezente în viaţa oamenilor. Ei vegheaza din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor. Ei ard păcatele mărunte, având grijă ca sufletele să le fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei.
Sfinţii Mihail şi Gavriil, superstiţii, tradiţii şi obiceiuri. Sărbătoarea îngerilor, pe 8 noiembrie.
Sărbătoare 8 noiembrie 2018. Cine este Sfântul Arhanghel Mihail
Numele arhanghelului înseamnă în limba ebraică "Cine este ca Dumnezeu?" Este cel care s-a luptat cu îngerii întunecaţi. La început toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu, înainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, adică cei conduşi de Lucifer, s-au răzvrătit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare război în cer. Mihail şi îngerii cei buni au învins, iar cei răi au fost aruncaţi din cer, devenind demoni.
Sfântul Mihail este văzut în mod tradiţional drept un înger războinic, aflat mereu în luptă cu diavolii. După ce dracii au căzut din ceruri în beznele nepătrunse ale iadului, vreme de trei zile, Arhanghelul Mihail şi-a înălţat mâna dreaptă şi a blagoslovit ca fiecare diavol să rămână în locul unde a fost surprins de blagoslovire. În acest fel, dracii au fost hărăziţi locurilor unde se aflau atunci, în hăurile pământului, pe pământ, în ape sau în văzduh.
Mesaje, urări şi sms-uri de sfinţii Mihail şi Gavriil. 1,5 milioane de români îşi serbează onomastica.
Sărbătoare 8 noiembrie 2018. Arhanghelul Mihail, conducătorul oştilor de îngeri
Peste soborul îngerilor buni, Dumnezeu l-a rânduit, pe veci conducător, pe Arhanghelul Mihail. Lupta Arhanghelului cu forţele întunecate este hărăzită a dura până la sfârşitul lumii, când va suna din trâmbiţă pentru a scoate morţii din morminte şi va duce bătălia decisivă cu diavolul. Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel.
Sfântul Arhanghel Mihail, Apărătorul Credinţei, este cel mai invocat în slujbele bisericeşti pentru a păzi de război, precum şi a obţine biruinţa în cazul unei lupte. Este înfăţişat în iconografie purtând în mână o sabie de foc şi are misiunea să păzească Legea Lui Dumnezeu şi să-i biruiască pe duşmani.
Calendar ortodox 8 noiembrie 2018. Sfinţii Mihail şi Gavriil
Sărbătoare 8 noiembrie 2018. Cine este Arhanghelul Gavriil
Arhanghelul Gavriil a fost îngerul păzitor al Lui Iisus Hristos pe pământ. El este cel care a vestit întregii omeniri naşterea Domnului, fiind asociat revelaţiei divine, dar şi milosteniei şi îndurării.
El este arhanghelul – mesager, cel prin intermediul căruia divinitatea transmite veşti şi mesaje omenirii, dar şi cel care patronează Paradisul. El transmite oamenilor, prin graţia divină, inspiraţie, intuiţie şi harul clarviziunii.
Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor creştine, al familiei creştine. El este protectorul mamelor care nasc copii. Este şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos.
În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil.