Antena Meniu Search
x

Sfinţii Mihail şi Gavriil, superstiţii, tradiţii şi obiceiuri. Sărbătoarea îngerilor, pe 8 noiembrie

Sfinţii Mihail şi Gavriil sunt pomeniţi în data de 8 noiembrie 2018. În această zi, creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc nu doar pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil, ci toată oştirea nevăzută a îngerilor.

Mihail şi Gavriil, superstiţii, tradiţii şi obiceiuri
Superstiţii de Mihail şi Gavriil - Calendar Ortodox

Sfinţii Mihail şi Gavriil sunt pomeniţi în data de 8 noiembrie 2018, tradiţii şi obiceiuri privind această sărbătoare fiind transmise din generaţie în generaţie.

În această zi, creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc nu doar pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil, ci toată oştirea nevăzută a îngerilor.

Obiceiuri de Mihail şi Gavriil 2018

La sărbătoarea de pe 8 noiembrie, ciobanii si proprietarii de oi fac o turtă mare din mălai, numita “turta arietilor” (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor.

Pe acelaşi subiect

Aceasta turta se arunca in ziua praznicului in mijlocul oilor si se da drumul totodata berbecilor intre oi.

Daca turta va pica cu fata in sus, la primavara vor fata toate oile. Daca va pica cu fata in jos, semn rau de oi sterpe fara rod.

Mesaje, urări şi sms-uri de sfinţii Mihail şi Gavriil. 1,5 milioane de români îşi serbează onomastica

Tradiţii de Mihail şi Gavriil 2018

În sărbătoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil se imparte pentru sufletul mortilor, se aprind lumanari atat pentru cei vii, cat si pentru cei morti fara lumanare sau in imprejurari napasnice.

În Sâmbăta dinaintea zilei Sfinţilor Mihail şi Gavriil se fac praznice pentru pomenirea morţilor, iar finii merg la naşi cu colaci.

Ziua de 8 Noiembrie mai este numită şi „Năpustitul areţilor” sau „Vara Arhanghelilor” care ţine doar o zi.

Superstiţii de Mihail şi Gavriil 2018

În folclor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-odată. Arhanghelul Mihail o ţine şi da drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el.

Se spune mai spune că Arhanghelul Mihail stă la capul omului care trage să moară ca să-i conducă sufletul în Rai, sau la picioarele omului dacă acesta se va face bine.

De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumina” pe cealaltă lume. Este bine să aprinzi şi pentru morţii fără lumânare, sinucigaşii sau osândiţii.

Superstiţia spune că cei care lucrează de Sfinţii Mihail şi Gavriil se vor chinui mult înainte de moarte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Inedit » Sfinţii Mihail şi Gavriil, superstiţii, tradiţii şi obiceiuri. Sărbătoarea îngerilor, pe 8 noiembrie