Tânără din Cluj, colecţie de materiale textile reciclate
O tânără designer din Cluj-Napoca a creat un proiect care are ca scop reciclarea vestimentară. Practic, colecţia este realizată din bucăţi de materiale rămase în urma propriilor creaţii vestimentare. Din bucăţile de textile, creatoarea de modă face ţinute unicat.
De Redactia Observator la 03.04.2019, 19:25O tânără designer din Cluj-Napoca a creat un proiect care are ca scop reciclarea vestimentară. Practic, colecţia este realizată din bucăţi de materiale rămase în urma propriilor creaţii vestimentare. Din bucăţile de textile, creatoarea de modă face ţinute unicat, indiferent dacă discutăm despre treninguri sau despre sacouri.
Veronica Frişan este o tânără non-conformistă, care după zece ani de studii în designul vestimentar şi implicit multă muncă în atelierul propriu, a constatat că, la final de an, strângea o grămadă de saci de resturi textile.
Veronica Frişan, designer: Când am văzut saci întregi de materiale, pe culori diferite şi stofe diferite, am avut aşa un şoc foarte mare şi am zis ok, de ce să aruncăm aceste produse, materiale, când putem să realizăm alte colecţii, adică produse
Nu s-a apucat însă de treabă, până nu şi-a întrebat clienţii fideli dacă sunt interesaţi de aşa ceva.
După ce a primit o grămadă de reacţii pozitive, Veronica a creat prima colecţie de haine din materiale reciclate.
Veronica Frişan, designer: Sunt produse care sunt unicat. E imposibil să fie două produse la fel. Colecţia de acum se numeşte 3 la sută or less. Adică 3 la sută sau mai puţin cuprinde partea de sus reabilitată de reciclare şi partea de donare
Partea de donare o reprezintă hainele pe care tânăra designer le primeşte de la oamenii care nu mai au nevoie de ele.
Preţul unei haine făcute din materiale reciclate porneşte de la 400 de lei
Şi cum dar din dar se face rai, la rândul ei, Veronica donează 20 la sută din preţul fiecărui produs vândut unui centru de copii.
Veronica aduce în prim plan haine avangardiste, în stil unicat, croite doar cu materiale de calitate.
Veronica Frişan, designer: Noi tot timpul le testăm înainte, dar şi atunci când le asamblăm le punem pe compoziţii diferite. Adică compoziţii care pot fi spălate împreună. Dar preferabil ar fi să fie spălate la 30 de grade, unde nici materialele nu se deteriorează
Acum tânăra lucrează la un trening pe care îl va face din materialele albe, rămase de la câteva rochii de mirese create de ea.
Preţul hainelor reciclate porneşte de la 400 de lei şi poate ajunge până la câteva mii de lei.