Ţara din Europa unde minorii de 16 ani ar putea deveni primari. Val de ironii pe internet: "Trebuie să-şi aştepte mama să-l aducă la serviciu"
Administraţia din Malta a propus un nou proiect de lege prin care tinerii care au minim 16 ani să poată candida pentru primăria oraşelor. Deja de la această vârstă tinerilor le este permis să facă parte din consiilile locale. Planul Guvernului a atras multă atenţie în spaţiul public, după ce 97% dintre oameni au considerat iniţiativa ca fiind una neinspirată, în urma unui sondaj.
De Redactia Observator la 12.10.2023, 14:33- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Proiectul în acest sens a fost anunţat miercuri de ministrul pentru administraţia locală, Owen Bonnici. În prezent legislaţia electorală malteză le permite tinerilor de la 16 ani în sus să fie aleşi în consiliile locale, dar pentru a deveni primari trebuie să aibă cel puţin 18 ani. Malta, care are cea mai mică populaţie din ţările Uniunii Europene, va fi prima care le va permite membrilor de consilii locale cu vârsta de 16 şi 17 ani să devină primari şi viceprimari, a declarat Bonnici presei, relatează Agerpres.
"Acest lucru reflectă încrederea noastră în tineret", a subliniat el, menţionând că în final alegătorii vor decide cine să le conducă oraşul sau satul.
Rezultatele sondajului public
Malta are 68 de consilii locale, cel mai mare reprezentând circa 30.000 de oameni. Acestea au responsabilităţi mai ales în ce priveşte salubrizarea şi colectarea deşeurilor şi un rol limitat în menţinerea ordinii publice, planificare urbană şi întreţinerea drumurilor.
- Wildlife Photographer of the Year: poza anului 2023, cu un crab potcoavă pe fundul mării
- "Un exemplu pentru ai noştri!" Trei studenți din Africa, printre voluntarii care îi întâmpină pe credincioșii...
- "Suntem foarte mândri şi bucuroşi de ce am realizat." Zecile de mii de flori care împodobesc Iaşiul de...
Un sondaj online lansat de Times of Malta imediat după anunţ a indicat că 97% dintre respondenţi sunt împotriva acestui plan, larg ironizat pe Facebook şi în comentariile pe forumurile ziarelor. "Aşadar, un primar de 16 ani va putea oficia o căsătorie, dar va avea nevoie de acordul părinţilor pentru a se căsători la această vârstă", a scris un comentator.
Legislaţia malteză prevede că o persoană se poate căsători înainte de 18 ani doar cu consimţământul părinţilor sau cu avizul unui tribunal. "Şedinţa consiliului a fost amânată pentru că primarul a trebuit să-şi aştepte mama să-l aducă la serviciu", a scris un alt comentator, o referire la faptul că în Malta permisul de şofer se obţine doar de la 18 ani.
Bonnici a argumentat că el personal a intrat în viaţa politică la 20 de ani, lucru ce a părut neobişnuit la acea vreme.