Antena Meniu Search
x

Video "Suntem foarte mândri şi bucuroşi de ce am realizat." Zecile de mii de flori care împodobesc Iaşiul de pelerinajul Sf. Parascheva, crescute de doar 25 de oameni

Vă invităm să faceţi un efort de imaginaţie şi să vedeţi cu ochii minţii... 36.000 de crizanteme. Greu de făcut asta aşa că vă ajutăm noi-o să le vedeţi imediat cu ochii voştri. Sunt imaginile filmate de colegii noştri din Iaşi. Atenţie, nu vorbim despre florile de la raclă ci despre cele care îmbracă practic oraşul în fiecare an, în această perioadă. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 11.10.2023, 19:12

Vezi și

"Merge treaba?"

"Merge, merge."

"Mai aveţi un pic?"

"Mai avem."

Pe acelaşi subiect

"Merită efortul când oamenii se bucură când le văd?"

"Da."

De fapt, nici nu mai simte efortul ci doar încântarea oamenilor. Pentronela lucrează de 2 ani la servicii publice şi se ocupă de toate florile crescute şi pregătite în solariile primăriei. 

Petronela, angajată a Serviciilor Publice Iaşi: "Am muncit pentru ele, e multă muncă, dar când vedem acei oameni care fac poze frumoase, suntem foarte mândri şi bucuroşi de ce am realizat."

Superbele flori nu sunt însă uşor de crescut. 25 de oameni le îngrijesc încă din luna mai, atunci când au fost plantaţi butaşii. De atunci şi până acum, plantele au avut parte de tratamente speciale tocmai ca să fie perfecte atunci cand este nevoie de ele. 

Laurenţiu Ivan, director Servicii Publice Iaşi: "E foarte greu momentul. Sărbătoarea pică la mijlocul lunii octombrie când crizantemele sunt în splendoarea lor înflorite. Noi avem grijă să avem foarte multe înflorite."

Un număr record de flori în acest an

Clara Mihociu, reporter Observator: "Anul acesta, covorul de flori din faţa scenei pe care se va ţine slujba în faţa hramului sâmbătă va fi format din crizanteme roz. De altfel, 36.000 de crizanteme, un număr record, au fost pregătite în acest an pentru a îmbrăca oraşul în flori de sărbători. Mai bine de jumătate dintre ele sunt deja pe străzile din Iaşi." 

Piesa de rezistenţă este... o inimă. O inimă mare din panseluţe, aşezată cu grijă şi strategic în centrul oraşului. Nimeni nu pleacă de aici fără o poză. Instagramabilă.

"Cum e doamnă, a ieşit fotografia?"

"Da, a ieşit."

"Cum vi se par?"

"Foarte frumoase."

"Florile vă plac?"

"Îmi plac foarte mult, de aia am făcut şi fotografia."

"Cum vi se pare oraşul." 

"Foarte frumos."

Cum se desfăşoară curăţenia Iaşiului în timpul pelerinajului de Sf. Parascheva?

Frumos decorat, dar şi foarte curat. Aşa arată Iaşul în aceste zile. 400 de angajaţi de la salubrizare lucrează zi şi noapte pentru asta.

Cătălin Neculau, directorul societăţii de salubrizare Iaşi: "Până au venit pelerinii am făcut o curăţenie geenrală în tot ce înseamnă municipiul Iaşi, am luat toate cartierele la rând. În centrul Iaşului am sălat trotuarele şi carosabilul. Iar acum nu facem decât întreţinere."

"E suficient de curat oraşul?"

"Da, e foarte bine, e curat."

Peste 350.000 de credincioşi vor ajunge în Iaşi în aceste zile la pelerinaj. În ziua hramului, pe 14 octombrie, timpul de aşteptare la rând ar putea depăşi 20 de ore.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Inedit » "Suntem foarte mândri şi bucuroşi de ce am realizat." Zecile de mii de flori care împodobesc Iaşiul de pelerinajul Sf. Parascheva, crescute de doar 25 de oameni