Un inel gigantic ar putea înconjura Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume
În Dubai, firma experimentală de arhitectură ZNera Space a propus un design conceptual care prezintă o structură circulară masivă cu cinci etaje, "înfășurată" în jurul celui mai înalt zgârie-nori din lume, Burj Khalifa. Acesta se ridică la o înălțime uimitoare de 829,8 metri, aproape dublu față de înălțimea clădirii Empire State din New York.
De Redactia Observator la 21.10.2022, 17:29Conceptul, cunoscut sub numele de Downtown Circle, îmbină luxul și elementele urbane futuriste, într-un design extrem de ambițios, care a fost adus la viață printr-o serie de ilustrații fascinante create în colaborare cu Pictown, o companie specializată în randări arhitecturale.
Oricât de convingător ar fi un design Downtown Circle, este deocamdată din punct de vedere practic și financiar neplauzibil, admit Chowdry și Remess, arhitecţii principali ai proiectului.
„Ne dorim ceva care i-ar putea determina pe oameni să regândească dezvoltarea urbană, să regândească organizarea orașului. Lucrăm la aspecte foarte importante care abordează modul în care planificăm orașele”, a adăugat Remess.
Structura, destinată să atingă 550 de metri deasupra solului, ar avea o circumferință de peste trei kilometri. Inelul ar fi susținut de cinci stâlpi uriași, cu bazele lor situate în loturi goale, care ar putea servi unui scop suplimentar.
- O marcă de apă românească va fi vândută în Arabia Saudită. Costă 30 de dolari o sticlă de 0.75 litri
- Căţeii răsfăţaţi din Dubai au acum o cafenea: Patrupezii pot savura torturi şi prăjiturele, dar şi preparate...
- Capsula timpului, cadou pentru generaţiile viitoare. Elevii unei şcoli din Cluj au decis să transmită un mesaj...
Potrivit CNN, în Dubai, temperaturile depășesc adesea 40 de grade Celsius, iar arhitecții doresc ca designul lor să stabilească un nou reper pentru sustenabilitate în regiune.
Sfidarea gravitației: Inelul gravitaţional va fi cea mai inovativă creaţie a viitorului
„Întregul tavan va fi o întindere de panouri solare. Ceea ce vrem să facem este să implementăm o tehnologie pe care am folosit-o deja într-un proiect anterior, celulele solare cu hidrogen”,a spus Chowdry.
Această tehnologie folosește energia solară pentru a transforma apa în hidrogen, care poate alimenta apoi aerul condiționat și poate furniza energie clădirii.
Designul a fost elaborat pentru a se alinia cu planul general optimist al Dubaiului pentru un mediu urban durabil până în 2040
Conceptul propune, de asemenea, opțiuni de transport de la un capăt la altul al oraşului, inclusiv un sistem de tramvai electric care ar putea atinge viteze de 100 de kilometri pe oră și infrastructură pentru a găzdui taxiuri.
Această ambiție arhitecturală nu vine fără provocările sale de inginerie, cum ar fi crearea unei structuri suficient de puternice pentru a găzdui elementele interioare, dar suficient de ușoară pentru a fi susținută de stâlpi.
Cercul Downtown, propus de ZNera Space, ar face tranziţia între spațiul rezidențial şi zonele comerciale, corporatiste și culturale. „Dacă locuiești acolo, poți ajunge la biroul tău, sau poți ajunge în parc, sau poți ajunge acasă într-o plimbare de 15 până la 20 de minute. În Dubai, este greu să faci asta”, a adaugat Ramsess.