Antena LIVE

Curs valutar

Video

Regizorul Emanuel Pârvu, despre filmul "Trei kilometri până la capătul lumii": "N-aş vrea să se înţeleagă că filmul este despre eventualitatea homosexualitate a tânărului"

Festivalul Internaţional de Film de la Cannes reprezintă unul dintre cele mai mari evenimente ale cinematografiei mondiale, iar România participă - anul acesta - cu un film pe care îl va prezenta în premieră mondială. 

De la 15.05.2024, 16:52
WhatsApp
Vezi și:

Pelicula, intitulată "Trei kilometri până la capătul lumii", prezintă povestea unui adolescent neînţeles şi neacceptat de părinţi şi de o comunitate conservatoare din Delta Dunării. 

Am stat de vorba cu regizorul peliculei, Emanuel Pârvu, despre filmul în sine şi nu numai. Iată câteva dintre cele mai importante mesaje transmise de Emanuel Pârvu:

- Este o poveste despre iubire, este, din punctul meu de vedere, iubirea dintre părinţi şi copii, este cea mai puternică formă de iubire şi noi creştem cu ideea că această iubire este necondiţionată. Ar trebui să primim de la părinţi această iubire. În momentul în care ea devine condiţionată de ceva, deja putem avea o dezbatere. 

- Vorbim despre o opţiune pe care tânărul nostru protagonist o are şi cred că opţiunea lui ar trebui să fie respectată. Nu-mi dau seama cât de mult reiese sau nu reiese că am vorbi despre opţiunea lui sexuală. În primul rând, chestiunea cu homosexualitatea nu vreau să o aducă în discuţie pentru că nu este neapărat vorba despre asta. Ar putea fi parte, cel mult, dintr-o comunitate LGBT, dar lucrurile astea cred că trebuie gestionate cu grijă.

- Din punctul meu de vedere, cred că dialogul este lucrul pe care neapărat trebuie să-l luăm în discuţie, să-l luăm în dezbatere. Forma de dialog, forma de iubire, de ce lucrurile astea sunt aşa şi de ce nu este loc pentru toată lumea. De ce lucrurile acestea ar trebui să fie în forma asta în societatea în care trăim.

- N-aş vrea să se înţeleagă că filmul este despre eventualitatea homosexualitate a tânărului, filmul nu este despre asta. Filmul este pur şi simplu despre o formă de iubire care, eu cred că oamenii, când lucrurile cu care se confruntă depăşesc puterea lor de înţelegere, au reacţii foarte ciudate. Cred că cu toţii sau cel puţin noi, eu şi cu dumneavoatră, suntem într-o postură extrem de privilegiată pe care o avem în această societate, iar din punctul meu de vedere, din postura mea, este pur şi simplu o critică şi un strigăt la adresa lucrurilor pe care societatea mea le reprezintă şi care mi-ar plăcea să fie schimbate.

- Am făcut filme despre copiii din orfelinate şi întotdeauna îmi iau postura sau eu şi echipa mea luăm postura agresorului în această situaţie. Luăm postura societăţii care, din punctul meu de vedere, are multe, foarte multe carenţe, în primul rând în dialog. Şi cred, despre lucrurile astea, că ar trebui găsită o formă prin care să le aducem în atenţie, în atenţia oamenilor. 

- Îmi e foarte greu să cred că un film sau o carte ar putea să schimbe ceva, dar sigur mi-aş dori ca oamenii să plece cu multe, multe întrebări despre ei înşişi, de la acest film. Să plece ei cu întrebările despre sine, dacă fac suficient bine în lumea asta, dacă acţiunile lor pot cauza lucruri grele pentru semenii de lângă ei, dacă acţiunile sunt drepte, dacă dreptatea este la noi sau dacă dreptatea, pur şi simplu, din ceea ce vedem noi este doar o perspectivă şi nu un adevăr.

- Eu cred foarte mult în societatea noastră. Societatea românească s-a schimbat, merge în bine. Noi ne îndreptăm spre drumul cel bun. Cred foarte mult în puterea oamenilor, mai ales din mediul urban, de a schimba lucrurile. Nu cred în standarde. Cred că, aşa cum s-a schimbat lucrurile pe parcursul anilor, chestiunea cu abolirea sclaviei, lucrurile rele care s-au întâmplat, cred că şi lucrul acesta este pe cale de schimbare. Cred că ar trebui, cred că trebuie să mergem spre o schimbare.

- Sunt o grămadă de cineaşti foarte mari, de cineaşti consacraţi, la Cannes. Vestea participării a fost surprinzătoare şi pentru noi. Ne bucurăm foarte mult că reprezentăm România şi că, cel puţin la această ediţie, publicul va vorbi despre echipa română, artiştii români, filmul românesc. Mai sunt două filme româneşti la această ediţie. Unul în proiecţie specială şi unul într-o primă ediţie de secţiune imersivă, Este vorba despre proiecţia specială a filmului "Nasty" şi despre proiectul Ioanei Mischie. Au fost, cred, şapte sau opt filme selectate în această primă ediţie de proiecte imersive şi eu, unul, mă bucur foarte mult şi de prezenţa lui Tudor Giurgiu şi de prezenţa Ioanei Mischie şi de prezenţa echipei noastre acolo, pentru că, cred că atâta timp se aude din nou de România la nivel atât de ridicat, la nivel internaţional atât de ridicat, cred că trebuie să avem o mândrie naţională pentru chestia asta.

- În ultimii 20 de ani cred că doar sportul, adică Simona Halep, Cristina Neagu şi David Popovici, împreună cu filmul ne-au reprezentat la nivel atât de înalt. Şi faptul că se vorbeşte despre România, din nou, România are, din nou, un film în competiţia oficială, cred că este o mândrie naţională şi o bucurie că cinematografia noastră, în continuare, reuşeşte să fie prezentă pe scenele acestea. 

Marius Pancu

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci ...

emanuel parvu cannes festival cannes
Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Cinci zodii care dau lovitura până pe 15 octombrie. Bucurie, belșug, noroc la...
Fanatik.ro
Publicat 28.09.2024
Cum au ascuns chinezii că li s-a scufundat cel mai nou submarin nuclear
spotmedia.ro
Publicat 27.09.2024
Predicția unui comandant ucrainean: În câteva luni, războiul va intra în...
spotmedia.ro
Publicat 25.09.2024
Cele trei ZODII norocoase care se pot îmbogăți de pe urma moștenirilor. Mihai...
Gandul
Publicat 28.09.2024
Viață de miner în comunism: lucra în Iad ca să aibă o viață ca-n Rai....
Adevărul
Publicat 28.09.2024
Cum arată copiii Andreei Samson de la Asia Express. Actrița avea un bebeluș...
A1
Publicat 25.09.2024
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2024. Gemenii se pun pe primul loc. Află ce se...
CaTine
Publicat 28.09.2024
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată...
spynews.ro
Publicat 25.09.2024
„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria...
GSP
Publicat 28.09.2024
Ce fac în prezent autorii triplului asasinat din 2004, de la Mangalia. Doi...
Click.ro
Publicat 28.09.2024
Misterul din Groapa Marianelor a fost elucidat. Ce ar fi zgomotul care se aude din...
Useit
Publicat 28.09.2024
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la...
Redacţia.ro
Publicat 27.09.2024
Primele cuvinte ale soldatului ucrainean care tăcea de un an și nu vorbise cu...
libertatea.ro
Publicat 27.09.2024
Lizzo a vorbit despre procesul ei de slăbire: „5 luni de antrenamente cu...
ZU
Publicat 28.09.2024
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Hello taste
Publicat 28.09.2024
Mezinul familiei: 8 fraze pe care psihologii îi îndeamnă pe părinți și...
Deparinti
Publicat 28.09.2024
Ce se întâmplă cu autostrăzile care vor lega Moldova de Muntenia...
ziare.com
Publicat 28.09.2024
Sherlyn le răspunde criticilor în privința creșterii copilului său. Ce...
Happy
Publicat 27.09.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce se întâmplă când dormi. Modificările pe care le produce somnul în organism
Medicool
Publicat 28.09.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024