Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cele trei mari gafe făcute de candidaţi la dezbaterea prezidenţială şi cât îl va costa pe Ciolacu scandalul Nordis - analist

Avem două scandaluri politice. O continuare a scandalului Nordis pentru Marcel Ciolacu. Se pare că nici ultima teză pe care a susţinut-o acesta, că şi-a plătit din fonduri personale, nu rezistă, asta după ce negase iniţial că a fost la Nisa, ulterior spuse că a fost la Nisa într-un avion de linie şi nu unul privat. Pe de altă parte, un scandal mai vechi la Nicolae Ciucă, banii pe care i-ar fi plătit pentru finanţarea campaniei de promovare a cărţii sale, iar noi am analizat întreaga situaţie cu analistul politic Cristian Pîrvulescu. 

de Marius Pancu

la 20.11.2024 , 15:56

Noi am analizat fotografia politică a momentului şi în ce măsură pot sa afecteze în procente un candidat astfel de scandaluri înainte cu câteva zile de alegeri, alături de profesorul universitar Cristian Pîrvulescu.

Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii făcute de Cristian Pîrvulescu

- Astfel de scandaluri nu vor afecta foarte mult, este târziu, nu pentru turul I. Deci, nu mă aştept să existe consecinţe dramatice pentru domnul Ciolacu la turul I. În schimb, pentru turul al II-lea situatia ar putea deveni absolut dramatică şi totul depinde de candidatul care se va califica în turul al II-lea ca adversar al domnului Ciolacu. Probabil că, datorită atacurilor domnului Ciucă, domnul Ciucă este văzut ca fiind în acest moment cel mai periculos, dar cu siguranţă nici doamna Lasconi nu este mai prejos.

Vezi și

- Văd că domnul Simion nu este luat în calcul, deşi la o dezbatere de la o altă televiziune, aseară, George Simion a încercat să tragă profit de pe urma scandalului Nordis în egală măsură. Cred că niciun adversar al domnului Ciolacu nu va putea să rateze acest subiect pentru că, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, domnul Ciolacu s-a contrazis. Dacă ar fi recunosct de la început că a făcut acest zbor, probabil că situaţia nu ar fi devenit atât de gravă. Nu înţeleg cum a putut să nu ia în calcul faptul că există întotdeauna fişa de zbor, ea este obligatorie şi ea, mai devreme sau mai târziu, din diferite motive ajunge la public.

Pe acelaşi subiect

- Aşa cum am spus ieri, a încercat să tempereze situaţia şi acum încearcă să mute dezbaterea pe plan internaţional. Problema Schengen este o problemă care probabil va fi discutată pe 12 decembrie, dar nu va fi tranşată de la 1 ianuarie, din informaţiile pe care le am de la presa austriacă. Va fi vorba de o etapizare, vor fi câteva luni, 2-3 luni până când se va pune în aplicare cu nişte condiţionalităţi pe are încă nu le ştim. Domnul Ciolacu sugera că există nişte discuţii tehnice şi înţeleg că vor fi nişte condiţionalităţi.

- Deci, nu va fi o victorie, în orice caz nu va putea fi prezentată până pe 8 decembrie, când vom avea turul al II-lea ca o mare victorie şi ştim, votul diasporei  va conta foarte mult şi dacă tensiunea electoala continuă. Cei 15% se vor hotărâ şi ar putea să schimbe ierarhia aşa cum o vedem în sondaje acum. 

- În al doilea tur, Macel Ciolacu nu mai este câştigător sigur. De altfel, ştiţi sondajul înainte ca această nouă etapă a scandalului să declanşeze ieri.

- Sondajele arătau că într-un posibil duel Ciolacu-Simion în turul al II-lea ar fi fost 55 la 45. Deci, fără această etapă. Ori lucrurile se inflamează, 10% pot să fie oricând date peste cap şi vă aduc aminte că în 2014 până în ultima zi Victor Ponta era considerat învingător, ba chiar si dupa ora 21 a zilei alegerilor părea să fie învingător şi nu a fost.

- Deci, situaţia poate evolua chiar dacă este vorba de George Simion. Pentru că nu e aşa, domnul Simion este considerat pericolul cel mare şi domnul Ciolacu un pericol mai mic. Faptul că a eludat adevărul şi că îl eludează în continuare este combustibil pentru adeversarii săi care nu îl vor ierta. 

- În ceea ce priveşte prestaţia la o dezbatere avem exemplul singurei dezbateri între Kamala Harris şi Donald Trump, câştigată în mod evident de Kamala Harris ceea ce nu a avut nici o importanţă asupra votului.

- Dezbaterea poate să aducă elemente importante pentru publicul care e deja convins, într-o mai mică măsură pentru publicul care este nehotărât, care nu ţine cont doar de dezbateri. Acum, dezbaterea noastră faţă de dezbaterea din SUA a fost doar cu câteva zile înainte de turul I şi cred că asta ar putea avea o influenţă. Pe de altă parte, ea este importantă pentru a stabili cine va fi challenger. Cei trei, de care aţi vorbit, au încercat fiecare dintre ei să îşi atace adversarul pentru că cercetările arată care sunt adversarii şi cum trebuiesc ei atacaţi în raport cu publicul lor. 

- Acum, domnul Simion, spre exemplu, care pare în multe sondaje cel mai bine plasat pentru a ajunge în turul II, a neglijat foarte mult problemele legate de politica externă şi le-a tratat încercând  să împace şi capra şi varza, şi pe pro-ruşi şi pe pro-occidentali, a încercat să le trateze într-o manieră oarecum superficială. 

- Doamna Lasconi a făcut o eroare importantă care a fost sancţionată de mulţi, cea referitoare la interpretarea punctului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord şi a dovedit în anumite momente slăbiciune, dar a fost cât se poate de ofesivă împotriva domnului Geoană. Iar domnul Geoană, ca de obicei, nu a reuşit să explice foarte bine vizita de acum 15 ani de la Mosova. Au fost, dacă vreţi, trei erori importante din punctul meu de vedere. Au fost erori care au fost factuale, care au fost analizate de presă, dar acelea au o importanţă mai mică. De exemplu, declaraţia despre Churchill, care a fost preluată de pe reţelele de socializare şi prezentată ca adevărată e o gafă. 

- Eu nu sunt un martor foarte bun al reţelelor sociale, dar primesc zilnic informări despre ceea ce se întămplă. Vă pot spune că vor conta enorm de mult, au contat deja. De fapt, campania aceasta se duce pe reţelele sociale, televiziunile sunt un fel de martori. Dezbaterea, însă, a provocat enorm de multe confruntări pe reţelele sociale, preluăari pe toate reţelele sociale şi va avea efect.

- Să ştiţi că şi 500.000, cifra pe care aţi prezentat-o dumneavoastră, sunt suficienţi pentru că ne gândim la o prezenţă de 55%, plus, minus 5%. Ei bine, la o asemenea prezenţă, 500.000 sunt suficienţi de mulţi ca să schimbe ierarha locului II şi pentru asta a fost în final bătălia, pentru a convinge electoratul indecis retragerea domnului Orban, de exemplu. S-a dorit un moment spectaculos care să atragă electorat de partea doamnei Lasconi. A reuşit? Nu ştiu. Vom vedea pe 24 noiembrie la ora 21, când se vor închide urnele. 

- Mircea Geoană este în afara spectrului stânga-dreapta. Când Bolojan a vorbit despre cei trei, a vorbit despre candidaţii modernizării, pentru că era destul de dificil să îl fixeze pe Mircea Geoană la dreapta. Mircea Geoană este probabil centrist aşa cum sunt şi ceilalţi în egală măsură, e o obsesie aşa-zisul electorat de dreapta. 

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Marius Pancu Like

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci

Comentarii


Întrebarea zilei
Aveți încredere în influencerii de pe rețelele de socializare?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Cele trei mari gafe făcute de candidaţi la dezbaterea prezidenţială şi cât îl va costa pe Ciolacu scandalul Nordis - analist