Antena LIVE

Curs valutar

Video

Trei scenarii pentru rezultatul alegerilor din SUA, după ce ultimul sondaj arată ca Trump şi Harris sunt aproape la egalitate

Alegerile prezidenţiale din Statele Unite ţin în suspans întreaga lume. Sondajele de opinie arată că Donald Trump şi Kamala Harris sunt într-o cursă foarte strânsă. Vicepreşedinta democrată, în vârstă de 60 de ani, are un sprijin puternic în rândul femeilor, mai ales că punctul central al campaniei sale îl reprezintă dreptul la avort. Surprinzător, republicanul Donald Trump, care are 78 de ani, a câştigat teren în rândul alegătorilor hispanici, deşi are o politică antimigraţie cât se poate de dură. Rămâne de văzut cât va atârna gafa de la un miting republican în care un susţinător al lui Trump a numit explicit Puerto Rico "o insulă plutitoare de gunoaie". Noi am analizat întreaga situaţie din Statele Unite ale Americii cu Dr. Andreea Maierean, profesor asociat Ştiinţe Politice, Universitatea Wilkes, Pennsylvania.

De la 05.11.2024, 16:35
WhatsApp
Vezi și:

Ricky Martin, un alt portorican, va apărea alături de Harris în ultimul miting înaintea alegerilor. Deja JLo şi Bad Bunny au aclamat-o, motivaţi de insulta republicanilor. Acum, totul depinde de ce se va întâmpla în aşa-numitele "swing states", statele cheie. Cei doi contracandidaţi şi-au susţinut pledoariile finale pentru preşedinţia Statelor Unite. Ambii, în două state-cheie. Kamala Harris a ales să-şi rostească discursul în Michigan, în faţa alegătorilor arabi şi de culoare. Rivalul Donald Trump a optat pentru Pennsylvania, unde s-a remarcat - din nou - prin retorica sa violentă. Pentru candidatul republican, Pennsylvania reprezintă cel mai dorit swing-state, pentru că vicepreşedintele său are priză mare în rândul alegătorilor urbani, în timp ce el se descurcă foarte bine în mediul rural.

Echipa republicanilor nu se arată descurajată de faptul că vicepreşedinta democrată stă mai bine în unele sondaje, comparativ cu Donald Trump.

JD Vance, candidat la vicepreședinție: Dacă vă uitaţi la cifrele voturilor anticipate, la numărul votanţilor absenți, republicanilor, ne descurcăm la fel de bine cum am făcut-o întotdeauna în istoria alegerilor americane.

Noi am analizat întreaga situaţie din Statele Unite ale Americii cu Dr. Andreea Maierean, profesor asociat Ştiinţe Politice, Universitatea Wilkes, Pennsylvania. Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii oferite de aceasta: 

- Colegiul electoral este o instituţie veche, datează din 1787 şi este parte a Constituţiei. La acea vreme au existat dezbateri intense cu modul la care statele ar trebui reprezentate în Congres. Statele mai mari doreau o reprezentate bazată pe numărul locuitorilor, statele mai mici doreau o reprezentare egală. Şi compromisul a creat în Statele Unite această legislatură bicamerală. Camera Reprezentanţilor, cu reprezentare bazată pe numărul locuitorilor, şi Senatul, cu reprezentare egală pentru fiecare stat.

- A mai existat şi această dezbatere privind Colegiul Electoral şi acest sistem a stabilit iarăşi un compromis în alegerea preşedintelui. Se discuta la acea vreme între alegerea preşedintelui prin vot popular sau alegerea lui de către Congres şi Colegiul Electoral a fost compromisul agreat de ambele părţi.

- În Colegiul Electoral, influenţa fiecărui stat în alegerile prezidenţiale se bazează pe numărul său de reprezentanţi în Congres. Numărul de electori din fiecare stat este egal cu numărul de senatori şi sunt doi senatori pentru fiecare stat american plus numărul de reprezentanţi din Cameră, care este proporţional cu populaţia statului.

- În total sunt 538 de electori. Un candidat trebuie să obţină 270 de voturi electorale. Asta este ce o să urmărim.

- Problema este că acest Colegiu Electoral dezavantajează statele mari şi în alegerile recente toate aceste state mari au fost câştigate de democraţi. De ce le dezavantajează? Fiecare stat are automat doi electori pentru senatori, indiferent de populaţie. Asta înseamnă că un stat mic, ca Wyoming, are trei electori. Ar însemna un elector pentru 190.000 de alegători. În timp ce California, cu 54 de electori, are un elector pentru aproximativ 730.000 de alegători. Este, aşadar, nedrept. Votul unui locuitor din Wyoming are o putere de patru ori mai mare decât al unui locuitor din California. Nu a adus nimeni problema în discuţie, de a renunţa la acest sistem de a alege preşedintele, şi republicanii nu vor fi niciodată de acord cu schimbarea Colegiului Electorilor, deci probabil pentru mulţi ani de acum înainte acesta va fi sistemul de alegere al preşedintelui american.

- M-aţi întrebat de statele indecise şi de ce a fost atât de mult accent pe Pennsylvania. Eu am glumit în ultimele săptămâni, spunând că pare că Harris şi Trump vor să fie preşedintele statului Pennsylvania, nu al ţării. Aşadar state cum ar fi California sau Texas, care votează mereu, constant, pentru acelaşi partid sunt ignorate în campaniile prezidenţiale, deoarece rezultatul este mereu previzibil. În schimb state mai competitive, state cheie, precum Pennsylvania primesc foarte multă atenţie şi asta duce la o influenţă disproporţionată.

- Anul acesta, statele cheie au fost aşezate, practic, geografic. Pe de o parte, pe o centură a soarelui, aşa cum se numeşte pe limba engleză. Sunt statele din sud, care au cunoscut o creştere economică şi demografică rapidă, adică Arizona, Nevada, Carolina de Nord şi Georgia. Şi mai sunt, separat, statele de pe aşa-numita centură a ruginei. E un metaforă pentru că ele au fost, cândva, centre industriale prospere dar, începând din 1970, sunt într-un declin economic, în condiţiile în care multe fabrici s-au închis sau s-au mutat în alte ţări. Deci această centură a ruginei cuprinde Michigan, Wisconsin, Pennsylvania. Iar Pennsylvania este foarte importantă pentru că are 19 voturi electorale, 19 electori, şi de asta atât de multă atenţie este concentrată pe Pennsylvania.

- În Statele Unite, ziua de vot este marţi şi nu este sărbătoare legală. Este dificil pentru mulţi oameni, care nu îşi pot lua o zi liberă sau care au două joburi, să meargă să voteze. Sunt cozi lungi. De aceea, multă lume preferă acum acest sistem de a vota prin corespondenţă sau vot timpuriu. Sunt metode alternative. Trebuie precizat că regulile diferă de la stat la stat. Regulile rămân la discreţia fiecărui stat. De exemplu, în Pennsylvania nu se poate vota în persoană în timp ce în New Jersey, de exemplu, se poate vota în persoană cu o săptămână înaintea zilei de marţi.

- Este greu de estimat care va fi impactul acestor voturi timpurii. Democraţii conduc, cu 2-1, dacă ne uităm la faptul că se şi cunoaşte în prealabil dacă cei care votează sunt înregistraţi ca republicani sau ca democraţi. Dar acum patru ani conduceau într-o proporţie mult mai mare, 3 la 1. Deci este dificil de estimat dacă aici va fi factorul hotărâtor. Este însă important de ştiut că acest lucru va cauza, foarte probabil, o întârziere a rezultatului, mai ales dacă aceste sondaje de opinie sunt bune şi rezultatul va fi foarte strâns ar putea dura şi câteva zile până aflăm rezultatul final.

- În acest moment, toate sondajele sunt în marginea de eroare. Deci ar fi foarte greu de identificat o anumită tendinţă. Ne întrebăm şi noi cât de bune sunt aceste sondaje. În 2016, de exemplu, sondajele au subestimat numărul de alegători care îl susţineau pe Donald Trump la acea dată şi această problemă a persistat în 2020. Acum, cei care fac aceste sondaje ne spun că au inclus corecţii pentru aceste erori, dar rămâne o incertitudine, rămâne să vedem dacă aceste corecţii sunt suficiente.

- Eu mă gândesc la trei posibile scenarii. Dacă, într-adevăr, problemele anterioare ale sondajelor au fost într-adevăr rezolvate, Harris ar putea avea un uşor avantaj. Dacă problema sondajelor persistă, Trump ar putea fi în avantaj. Dar există şi a treia ipoteză, interesantă, respectiv cea conform căreia au supracorectat problemele din trecut şi în acest caz Harris ar putea câştiga cu un avantaj chiar mai mare.

- Un factor necunoscut rămâne participarea la vot. Ce mi se pare mie întotdeauna relevant este nivelul de entuziasm. Sunt sondaje de opinie care asta întreabă: Cât de entuziasmat sunteţi să votaţi în aceste alegeri? Şi democraţii sunt acolo în avantaj, doar că ultimul sondaj a fost făcut în august, deci nu este de dată recentă.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

donald trump kamala harris andreea maierean alegeri sua 2024
Întrebarea zilei
Alegeri SUA: pe cine aţi prefera preşedinte, Donald Trump sau Kamala Harris?

Donald Trump

Kamala Harris

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce se întâmplă dacă pui acetonă pe gresia din baie. Metoda prin care poți...
Fanatik.ro
Publicat 05.11.2024
Acești șobolani uriași pot fi cea mai eficientă armă împotriva unei...
spotmedia.ro
Publicat 04.11.2024
Inundațiile din Spania sunt șocante, dar nu complet surprinzătoare. Cum se...
spotmedia.ro
Publicat 30.10.2024
Cele trei ZODII care vor fi înșelate în noiembrie: Nu vor ierta infidelitatea
Gandul
Publicat 05.11.2024
Ce aparatură de uz casnic vă spionează și trimite datele voastre personale...
Adevărul
Publicat 05.11.2024
Asia Express sezon 7, 4 noiembrie 2024. Ce probe au avut de trecut concurenții...
A1
Publicat 05.11.2024
Horoscopul zilei de 6 noiembrie 2024. Fecioarele sunt norocoase. Află ce se...
CaTine
Publicat 05.11.2024
Pentru ce se citește acatistul Sfinților Mihail și Gavril. E de mare ajutor
spynews.ro
Publicat 05.11.2024
Românca l-a cucerit pe Radu Banciu: „Fardată, e cea mai frumoasă femeie din...
GSP
Publicat 05.11.2024
Maioneză fără ulei. Ingredientul care o face să aibă un gust demențial, dar...
Click.ro
Publicat 05.11.2024
Ce fac oamenii inteligenți cu smartphone-urile lor. Cele 3 obiceiuri inedite au...
Useit
Publicat 05.11.2024
Acum s-a aflat totul. De ce inundațiile din Spania au făcut atât de multe victime
Redacţia.ro
Publicat 02.11.2024
Primele condiții puse de Rusia ca să facă pace cu Ucraina. Documentul cu...
libertatea.ro
Publicat 05.11.2024
Jennifer Lopez a arătat splendid la proiecția filmului „Unstoppable”....
ZU
Publicat 05.11.2024
Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și...
Hello taste
Publicat 05.11.2024
Plan financiar pentru bebeluș: cum să te pregătești pentru primii ani de...
Deparinti
Publicat 05.11.2024
Descoperirea ”ucigașului tăcut” din corpul uman: Produce cancer, dar...
ziare.com
Publicat 05.11.2024
Alperen Duymaz și-a sărbătorit ziua de naștere pe platourile de filmare ale...
Happy
Publicat 05.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum poți verifica prospețimea unui ou. Ce teste simple se pot folosi
Medicool
Publicat 05.11.2024