Afacerea în care a investit Iancu Guda când avea 14 ani: Banii au produs bani pentru mine. Fără să depun efort
Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, ne spune astăzi, în cadrul rubricii IQ Financiar, despre cum le oferim copiilor recompensele financiare.
De Iancu Guda la 10.01.2025, 09:45- Primul oraş din România în care fumatul ar putea fi interzis în parcuri şi în locurile de joacă. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Cristian Pîrvulescu, despre indecizia Coaliției în cazul lui Crin Antonescu: "Este evident că PSD dorește să aibă un candidat"
Continuăm să vorbim despre educaţia financiară a copiilor, interval 6 - 10 ani, bune practici, ca să-i ajutăm să ia decizii bune pentru o viață adultă echilibrată din punct de vedere financiar.
Iată câteva idei pentru această perioadă şi pentru viaţă, în general. Am mai auzit părinții care le spun copiilor când vor să cumpere ceva: Nu avem bani. Sigur că te ajută că ai închis subiectul rapid: Nu avem bani, asta e. Eu vă sfătuiesc să evitaţi treaba asta, chiar dacă nu aude realist vă uitați în portofel și nu aveți bani. Dar dacă le spuneți asta copiilor, le închideți orizontul, le blocați creativitatea și unii dintre ei pot fi chiar foarte dezamăgiţi și, în timp, dacă aud în fiecare zi că nu avem bani, pot fi foarte frustrați și supărați. Este mai interesant îi spui copilului cum facem rost de bani. Eu, la 9 ani, voiam să îmi iau tricou cu Hagi. Nu aveam bani în borcanul de dorințe și i-am spus lui tata: mă ajuți cu bani ca să completez? Dacă îmi zicea nu avem bani era o mare dezamăgire. Dar a zis: Iancule, cum facem rost de bani? Și am muncit un pic în atelierul de tâmplărie al tatălui meu, am apreciat acel tricou pentru că am contribuit la el cu muncă.
Banii, instrument motivaţional pentru copii
Haideți să vedem, mai departe, o altă bună practică, o idee care o să vă ajute apropos de: să plătim copiii pentru note. Eu personal nu sunt de acord. Cred că ar trebui să îi recompensăm financiar pentru efort, pentru seriozitate, pentru disciplină, că se preocupă să-și facă temele. Și dacă, de exemplu, la matematică au luat nota 7, asta e. Poate atât pot. Nu e nici o tragedie. Nu toți trebuie să aibă nota 10 la matematică. Ce este important este să muncească, să învețe, să fie atent la școală. La ce spune profesorul. Să depună eforturi, să depună toate diligențele. Așa va învăța în viață că este important să încerce să fie cea mai bună versiune a lui, nu neapărat să ia 10 pe linie. S-ar putea să vâneze notele sau chiar să trișeze, tocmai pentru a câștiga acei bani nemeritat.
Dragilor, pentru 6 -10 ani, banii sunt un instrument motivațional important. În acest interval învățăm: banii se câștigă prin muncă, se tratează cu echilibru și cu o responsabilitate. În intervalul 10 - 14 ani este important să insuflăm, să inspirăm mentalitatea de antreprenor.
Antreprenor la 10 ani
Dacă până la 10 ani am muncit pentru bunicul și strângeam iarbă pentru animale din grădină și primeam o sumă fixă de bani pe fiecare sacoșă, echivalentul salariului, de la 10 ani bunicul mi-a spus: îți voi da 10% din vânzarea porcilor. Deci în loc să muncesc pentru bunicul până la 10 ani, am început să muncesc alături de bunicul și am fost investitor în afacerea bunicului meu și am devenit antreprenor încasând prin vânzări.
Investitor în afacerea tatălui
De la 14 ani până la 18 ani, mentalitatea de investitor, când înveţi că banii pot să producă bani fără să faci nimic. La 14 ani, i-am dat bani tatălui meu, am investit în afacerea lui de tâmplărie și am încasat venituri din vânzarea de mobilă, fără să fac nimic. Am investit în afacerea tatălui meu şi uite aşa banii au produs bani pentru mine. Fără să depun efort.
Asta înseamnă educaţia financiară a copiilor: 6 - 10 ani mentalitatea de salariat, în care avem mici sarcini în gospodărie şi încasăm o sumă fixă.
De la 10 la 14 ani antreprenori și de la 14 ani investitori, când învățăm că banii pot să facă bani pentru noi, fără ca noi să facem nimic. O să vorbim despre toate acestea în săptămânile viitoare, cu tehnici şi bune practici, cum să punem banii să lucreze pentru noi.