Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum îi învăţăm pe copii să-şi gestioneze banii. Strategia celor trei borcane: "dorinţe", "nevoi", "caritate"

Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, a vorbit în cadrul rubricii IQ Financiar despre educaţia financiară a copiilor între 6 şi 10 ani.    

de Iancu Guda

la 08.01.2025 , 09:11

În această perioadă este important ca cei mici să înţeleagă că banii se câştigă prin muncă şi se gestionează cu echilibru între nevoi dorinţe şi caritate. Sunt alţi copii care sunt mai puţin norocoşi, care nu au părinţi, nu au jucării şi este important ca o parte din banii noştri să se ducă către această direcţie. 

Banii se câştigă prin muncă, adică prin mici sarcini în gospodărie. Mi-aduc aminte, în copiărie, strângeam iarba pentru animalele din curtea bunicului. Sau faptul că îmi spălam farfuria după masă era treaba mea, dar faptul că spalam farfuriile tuturor era o "muncă". Nu se întâmpla zi de zi, dar când o făceam, eram răsplătit cu nişte bani, 5 lei, 10 lei pe sarcină în funcţie de cât de bine face treaba copilul ca să înţeleagă performanţa şi calitatea. Te ajută foarte mult pentru că câştigi responsabilitate, respect de sine şi înţelegere.

Banii se câştigă prin muncă. Între 6 şi 10 ani înveţi ce înseamnă să fii "salariat". Mici sarcini în familie, cu mici treburi şi mici sume de bani, încep să înţeleagă de ce banii sunt limitaţi. Ziua are 24 de ore, nu poţi munci 8, 10, 12 ore pentru că trebuie să te şi odihneşti şi automat banii sunt limitaţi. Înţelegând acest lucru îi va gestiona mai bine şi cu responsabilitate.

Vezi și

Avem responsabilităţi sociale, să ajutăm o bătrânică să traverseze strada sau îi oferim locul în autobuzul unei doamne însărcinate. Mergem la şcoală, ne spălăm pe dinţi, ne facem patul. Acestea sunt responsabilităţi personale, nu primim bani pentru asta. Dar atunci când facem o treabă în casă pentru alţii primim nişte bani şi înţelegem aceste aspecte. 

Cum pot gestiona banii? Copiii îşi pot pune banii în borcane diferite: un borcan pe care să scrie "dorinţe", "nevoi" şi "zeciuială" - să strângă toţi banii iar la sfârşitul anului, de Paşte sau oricând să se ducă şi să doneze pentru cei puţin mai norocoşi. 

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Plătiţi online taxele şi impozitele, ca să evitaţi cozile de la ghişeu?
Observator » IQ Financiar » Cum îi învăţăm pe copii să-şi gestioneze banii. Strategia celor trei borcane: "dorinţe", "nevoi", "caritate"