Cum ajungi independent financiar la 45 de ani. Iancu Guda: "Se poate ajunge acolo cu două condiţii"
Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, ne arată astăzi, în cadrul rubricii IQ Financiar, cum se poate trăi din randament.
De Iancu Guda la 03.04.2025, 08:44Da, ați auzit bine. Să am investiții care, din randament, acoperă cheltuielile familiei. Țineți aproape să vedeți concret cum se poate ajunge acolo. Trebuie să ai un IQ financiar bun, pentru că, dacă nu știi să investești banii pe care îi economisești, este foarte greu să ajungi independent financiar.
Și câți bani faci, adică salariul pe care îl câștigi, arată priceperea în meseria ta. Câți bani fac banii tăi pentru tine, adică ce randament obții din investiții, arată priceperea cu banii, adică ce IQ financiar ai.
Banii muncesc pentru noi 24 de ore pe zi, tot anul
De aceea am pus numele emisiunii IQ Financiar, pentru că este esența înțelepciunii și educației financiare. Să economisim și să punem banii să lucreze pentru noi, ca să avem timp să ne bucurăm de viață. Care este realitatea din România? Câți bani facem noi din randament? 1%. Restul muncim, pentru că avem mentalitatea că noi trebuie să muncim pentru bani. Noi nu prea știm să punem banii să muncească pentru noi și e păcat, pentru că banii nu obosesc, nu dorm, nu iau concediu. Banii muncesc pentru noi 24 de ore pe zi, tot anul.
Dacă îi avem! Dar cum îi avem dacă cheltuim tot? Dacă economisim? Fantastic! Și apoi spunem că nu putem să economisim, dar dăm pe tutun, pe alcool, pe restaurante, pe cafenele de 100 de ori mai mult decât investim în educație. Nu e bine! Și atunci, noi de unde facem bani? Din salariu. Această felie albastră, o vedeți aici? Este 66%, iar 21% provin din prestații sociale: alocații, șomaj, ajutoare sociale. Ori asta nu prea este sustenabil. Repet, noi muncim 99% pentru bani, iar banii muncesc doar 1% pentru noi. Banul e stăpânul și nu e bine.
Independența financiară înseamnă să ai cheltuieli acoperite din randament. Și eu vă recomand ca, la jumătatea vieții, care sper să fie la 45 de ani, iar voi să ajungeți la 90 de ani sănătoși, ce este peste să fie bonus cu sănătate, să ajungeți deja independenți financiar.
Cum să ajungi la 45 de ani independent financiar
Iancule, cum să ajungi la 45 de ani independent financiar? Eu vă spun două condiții pe care, dacă le respectați timp de 15 ani, se poate ajunge acolo. Mai țineți aproape, că vi le explic. Nu poți ajunge din prima independent financiar. Ce înseamnă independență financiară? Ai niște economii investite și randamentul obținut este egal cu cheltuielile. Adică trăiești din randament.
Nu poți instant. Și eu vă recomand să aveți trei luni de cheltuieli acoperite din randament până la 30 de ani, șase luni până la 35, nouă luni până la 40 și 12 luni până la 45 de ani.
Și știți ce? Randamentul vine în fiecare an. Iar un an are 12 luni. Păi dacă tu acoperi, în fiecare an, din randament, 12 luni de cheltuieli și la anul la fel, și la anul la fel, până în ultima zi a vieții tale, cheltuielile familiei sunt acoperite din randament. Și ești liber să faci ce vrei. Din pasiune, din bucurie. Asta se cheamă libertate. Puterea banului. De aceea nu sunt de acord cu ideea că banul e ochiul dracului. Poate fi ochiul dracului. Depinde de tine ce faci cu el. Cum se poate ajunge acolo? Două condiții. Timp de 15 ani, trebuie să economisești un sfert din bani. Nu toată lumea poate să facă asta. Dar, dacă îți propui și vrei, vei încerca să câștigi mai mulți bani, să reduci risipa și să economisești mai mult. Nici eu n-am reușit la 18 ani. Din primul meu salariu, făceam plicuri și lucram într-un call center, cu 200 de lei pe lună, în 2005, part-time. Dar am progresat, am economisit și am investit. Și acei bani trebuie investiți la un randament de 10% pe an. În viață, din 4 lei, dacă economisești unul și îl pui la treabă cu 10% randament pe an, vă garantez eu, matematic, că în 15 ani ești independent financiar. Vă și calculez, matematic, în emisiunea viitoare.