Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum se calculează matematic independenţa financiară. Iancu Guda: "Ecuația este simplă"

Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, ne explică astăzi, în cadrul rubricii IQ Financiar, care este diferenţa dintre bogăţie şi avuţie. 

de Iancu Guda

la 04.04.2025 , 08:37

Dragii mei, sincer, din toate cele 120 de emisiuni de până acum, poate, probabil, aceasta este cea mai importantă dintre toate. 5 minute ca să vă dezvălui, din punctul meu de vedere, cea mai importantă lecție despre bani. Banii ne câștigă timp. Timpul câștigă banii.

Diferenţa dintre bogăţie şi avuţie

Adevărata putere a banului este să producă pentru noi randament și noi să avem timp să ne bucurăm de viață. Se cheamă avuție, care este nevăzută.

Vezi și

Pentru că investim banii în niște acțiuni, obligațiuni – o să vă explic în emisiunile viitoare cum se face – și asta, din randament, ne aduce timp.

Pe acelaşi subiect

Bogăția este altceva. Bogăția este văzută. Sunt mașinile, sunt hainele, sunt casele, ne lăudăm cu ele. Și ce facem? Ceasurile. Blocăm banii, nu produc nimic pentru noi și suntem bogați. Și suntem sclavul bunurilor pe care le-am cumpărat, pe care trebuie să le întreținem și să muncim în continuare. Bogații nu au timp. Cei care sunt avuți au timp și sunt cu adevărat prosperi. Haideți să vedem, practic, independența financiară.

Cum se ajunge independent financiar în 15 ani

Ecuația este simplă și v-am promis că vă calculez matematic cum se ajunge independent financiar în 15 ani. Ai niște economii care, din venituri pasive, din dobândă, din randament, din câștig în fiecare an, an de an, îți acoperă cheltuielile de trai. Deci nevoile. Nu zic dorințe, concedii. Zic mâncare, locuință, haine, deci nevoile de bază. Și nu este simplu, dar nici imposibil, să ajungi acolo. Cu răbdare, cu perseverență. Dacă respecți aceste două condiții, îți garantez matematic că ajungi acolo. Încă o dată, dragii mei, cele două condiții sunt că, pentru 15 ani, trebuie să economisești 25% din venituri și să le investești la 10% randament. Nu poți să economisești 25% din venituri? Încearcă să reduci risipa sau să crești veniturile investind în educația ta și în sănătate. Iar cheltuielile le poți reduce. Eu v-am spus despre aplicația Money in Motion. Este gratuită, este socială și vă ajută să știți pe ce dați banii, să reduceți risipa și să știți cum să investiți ca să vă fie bine în viață. Să aveți independență și stabilitate.

Cum se calculează independența financiară și matematic

Cum se calculează independența financiară și matematic? Cum ajungi acolo în 15 ani? Păi, dacă eu economisesc 25%, înseamnă că am cheltuieli de 75% din venituri. Și la cheltuieli am 75% aplicat la venituri timp de 12 luni în fiecare an. Atât cheltui. Cât economisesc? 25% aplicat la venituri în fiecare an. Iar în 15 ani, dacă investesc la 10%, dublez banii. Pentru că nu pun toți banii deodată. Pun 25% an de an, în fiecare lună, din venit, timp de 15 ani. Ei se dublează în 15 ani. Și din anul 16 am acest randament de 10%. Matematic, oricine poate să ajungă independent financiar, indiferent de venituri, important este să economisească 25% și să aibă randament de 10%.

De asta e foarte important să reduci risipa, să știi cum să investești. Urmăriți în fiecare zi IQ Financiar, că asta urmează să facem în săptămânile viitoare. Nu mai dați banii pe lucruri care nu contează. Eu vă mulțumesc că urmăriți IQ Financiar în fiecare zi. 

Recomandați emisiunea prietenilor, celor dragi.

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?
Observator » IQ Financiar » Cum se calculează matematic independenţa financiară. Iancu Guda: "Ecuația este simplă"