Antena LIVE

Curs valutar

Video

Cum pot învăța adolescenții să investească și să devină independenți financiar de la 14 ani. Iancu Guda: "Banii pot produce banii"

Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, n-a explicat astăzi, în cadrul rubricii IQ Financiar, cum adolescenții pot face primii pași către independența financiară. Deschiderea unui cont bancar sau a unui card pentru investiții de la 14 ani, cu sprijinul părinților, le permite tinerilor să economisească, să investească online și să înțeleagă cum circulă banii în economie. Exemplul lui Warren Buffett, care a cumpărat prima acțiune la doar 11 ani, arată cât de important este să descoperim mecanismele financiare de la o vârstă fragedă. În România, doar 2% dintre adulți investesc la bursă, în contrast cu 50% în SUA, ceea ce evidențiază nevoia de educație financiară, atât pentru părinți, cât și pentru copii.

De la 16.01.2025, 08:27
WhatsApp
Vezi și:

Adolescența este o perioadă complicată, cu multe provocări, și cu atât mai important este ca în acel interval de timp să rămânem echilibrați cu banii. Esența este următoarea: noi muncim pentru bani ca salariat până la 10 ani și ca antreprenor până la 14 ani. De la 14 ani, tinerii, adolescenții, trebuie să înțeleagă că banii pot produce banii fără ca noi să facem nimic.

Câteva elemente importante despre ce se întâmplă la 14 ani. În primul rând, legal, ai un buletin. Părintele e tutore, dar se poate deschide un card, un cont bancar pentru copil, pentru tânăr la 14 ani, unde părintele este tutore. Se economisește și se investește online astfel încât poate tinerii își cumpere un gadget din randamentele și dividendele plătite de producătorul de telefoane.

Nu este interesant ca experiență să învețe cum se mișcă banii în economie? Nu este interesant ca experiență să învețe cum se mișcă banii în economie făcând economii, investiții, făcând toate acestea cu broker online și văzând cum acele companii plătesc dividende?

Warren Buffett, cel mai mare investitor cunoscut din toate timpurile, a zis că prima lui acțiune a cumpărat-o la bursă la 11 ani. Și până atunci a pierdut timpul. Asta înseamnă descoperirea de la o vârstă fragedă a acestor mecanisme de investiții. Devii un adult deschis, cu mintea deschisă, care știe cum circulă banii și capitalul în economie. De aceea este important la acel moment 14 ani să-i deschidem orizonturile investiționale printr-un cont bancar atașat, un card pentru investiții și înțeleg și știu cum să investească la bursă.

În acel moment cei tineri știu că banii pot face bani pentru ei fără ca ei să facă nimic, și asta înseamnă mentalitatea de investitor. Ori noi, în România, doar 2% dintre românii adulți investesc la bursă. Cifra emisiunii în America 50%, în Europa 24%. Deci trebuie și noi să ne educăm financiar ca părinți și apoi automat cei tineri vor lua exemplul, pentru că să nu credeți că ei vor face ceva ce nu vor vedea la noi.

Cât timp sunt mici, noi părinții și bunicii suntem cel mai important exemplu pentru ei. De aceea, de la 14 ani poți să faci toate acestea. În anii '90, eu nu aveam opțiunea cu bursa, părinții mei la fel, nu erau familiarizați. Dar tatăl meu mi-a spus în felul următor: Iancule, ești deja la liceu, vrei și tu să te distrezi, să ieși cu colegii, te duci la fotbal, la basket, să înveți pentru o facultate. Nu mai ai timp să lucrezi în atelierul meu de tâmplărie, ceea ce făcusem până la 14 ani în timpul liber, ca să mai câștig bani în afacerea mea, și pentru fiecare o mie de lei îți dau 1% din vânzări. Mi s-a părut fantastic și am tot pus, am tot pus. Am ajuns să am, la un moment dat, 10% din afacerea tatălui meu și încasam bani din vânzările de mobilă făcute de tatăl meu fără ca eu să fac nimic.

Eu am investit în afacerea de tâmplărie a tatălui meu. El muncea pentru mine, tata era antreprenor, prestator de servicii de mobilă. Eu nu făceam nimic. Mi-a plăcut fantastic de mult acest lucru, că banii pot produce bani pentru mine fără ca eu să fac nimic. Atunci am învățat să gestionez riscul de la o vârstă fragedă, de aceea sunt antreprenor cu 20 de ani de experiență în business, în lumea financiară și învățare spirituală. 

Iancu Guda

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai. ...

iq financiar educatie financiara investitii
Întrebarea zilei
Aţi făcut recent un credit și sunteți sau ați fost în imposibilitatea de a-l plăti?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Fabrica mare care se va închide. Mii de angajați vor rămâne fără locuri de...
Fanatik.ro
Publicat 16.01.2025
EXCLUSIV Primarul din București care e campion la ridicat mașini. Și câte...
spotmedia.ro
Publicat 15.01.2025
Noua ordine mondială pe care o vestește Trump și la care cei mai slabi trebuie...
spotmedia.ro
Publicat 13.01.2025
Seria a patra a B.D, povestea neterminată a celor trei „borfași simpatici”,...
Gandul
Publicat 16.01.2025
Pe ce aruncă România un munte de bani, iar apoi îi taxează la sânge pe...
Adevărul
Publicat 16.01.2025
Mesajul lui Tavi Clonda după ce Gabriela Cristea a părăsit emisiunea Capriciile...
A1
Publicat 14.01.2025
Horoscopul zilei de 17 ianuarie 2025. Taurii sunt sfătuiți să se concentreze...
CaTine
Publicat 16.01.2025
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus...
spynews.ro
Publicat 15.01.2025
A murit Vasile Ardeleanu, fostul jucător căruia Lăcătuș i-a rupt piciorul în...
GSP
Publicat 16.01.2025
Ce mâncau și beau Eminescu și Creangă, la Bolta Rece? Un bucătar a recreat...
Click.ro
Publicat 16.01.2025
Cât ar costa Groenlanda. Donald Trump a zis că ar vrea să o cumpere
Useit
Publicat 16.01.2025
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din...
Redacţia.ro
Publicat 13.01.2025
Data alegerilor prezidențiale 2025, oficializată de Guvern. Când începe...
libertatea.ro
Publicat 16.01.2025
Jessica Simpson a „înregistrat deja” un album despre soțul ei, Eric Johnson....
ZU
Publicat 16.01.2025
Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească
Hello taste
Publicat 16.01.2025
Cum să-i înveți pe copii să accepte și să sprijine colegii cu nevoi speciale
Deparinti
Publicat 16.01.2025
USR a decis ce va face în cazul procedurii pentru demiterea lui Klaus...
ziare.com
Publicat 16.01.2025
Luces Velásquez, actrița care a interpretat-o pe Bertha Muñoz în Betty cea...
Happy
Publicat 16.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum să ai grijă de sănătatea mintală în timpul iernii. Sfaturi pentru a...
Medicool
Publicat 16.01.2025