Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video De la ce vârstă le putem face card copiilor şi cum le putem controla cheltuielile. Guda: Nu le daţi bani necondiţionat

Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, ne spune astăzi, în cadrul rubricii IQ Financiar, despre despre educaţia financiară a adolescenţilor, tinerilor, cum facem să le stimulăm o mentalitate sănătoasă pentru gestiunea echilibrată a banilor.    

de Iancu Guda

la 15.01.2025 , 08:23

Din păcate, în multe familii am observat o practică despre care eu am o altă părere. Efectiv, se plătesc copiii pentru note. Părerea mea, indiferent de vârstă, nu cred  că este bine să plătim copiii pentru note. Mai există şi o practică ce ţine de banii din buzunar, adică nu doar pentru note. Adică să ai bani la tine pentru ce? Sunt atâtea păcănele şi lucruri periculoase.

Cum adică să îi dau bani necondiţionat? Adică, pur şi simplu să aibă nişte bani la el pentru orice. Nu mi se pare normal. Chiar dacă am încredere în copil şi vreau să îi hrănesc această încredere, eu sunt părintele şi trebuie să stabilesc un cadru în care să gestioneze banii. Nu îşi face de cap cu banii la 10 ani şi cumpără ţigări şi ce vrea el. Ne iubim copiii, vrem să le fie bine, dar vrem să-i şi expunem la experienţe din care să înveţe, care nu le fac foarte mult rău.

Iancu Guda: Nu recompensaţi copiii pentru note bune, nu le daţi bani necondiţionat

Vezi și

Nu recompensaţi copiii pentru note bune, nu le daţi bani necondiţionat. De la 10 ani puteţi să le faceţi card şi să vedeţi ce tranzacţii fac şi unde se duc banii. Voi sunteţi tutore şi vedeţi unde se plăţile. Şi zic asta cu cea mai mare responsabilitate, pentru că vedem câte scandaluri sunt în atât de multe şcoli, mai ales în ales la liceu, cu droguri şi substanţe foarte periculoase care ne pot distruge efectiv viitorul copiilor. 

Ce trebuie să facem, în schimb, este să le stimulăm copiilor mentalitatea în felul următor: eu îţi recompensez efortul, seriozitatea, munca, pofta de a învăţa, disciplina, faptul că eşti structurat şi dai din tine ce ai mai bun. Recompensaţi-i dublându-le banii din dorinţe. Dacă tu ai 100 de lei în borcanul de dorinţe, îţi mai dau 100 de lei. Banii din borcanul de dorinţe rămân acolo, pentru că se dublează. De aceea, dacă recompensezi notele bune, copilul poate să vâneze notele, nu îşi descoperă pasiunea şi nu este transparent. Poate fură, ca să obţină note bune.

În schimb, dacă recompensezi efortul, copilul devine cea mai bună versiune a lui. Aşadar, stimulaţi pasiunea, efortul, disciplina şi seriozitatea.

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Plafonarea preţului la gaze şi curent expiră în 3 luni. Vă gândiți să schimbați furnizorii sau rămâneți la cei actuali?
Observator » IQ Financiar » De la ce vârstă le putem face card copiilor şi cum le putem controla cheltuielile. Guda: Nu le daţi bani necondiţionat