Antena LIVE

Curs valutar

Video

Regula zgârcitului sau cum să rezişti tentaţiei de a-ți cumpăra ceva spontan. Guda: Sunt mândru că sunt econom

Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, ne explică astăzi, în cadrul rubricii IQ Financiar, cum evităm cheltuielile din impuls. 

De la 04.02.2025, 08:15
WhatsApp
Vezi și:

Avem cheltuieli din impuls și, aici, o primă regulă este de a fi zgârcit.

O să pun ghilimele, că nu e ideea de zgârcenie sau de lăcomie, ca moș Costache Giurgiuveanu, știți, din celebrul roman. Ideea este să fim economi, atenți la bani, ca să economisim, ca să ne atingem obiectivele financiare, pentru că ne iubim pe noi și pe familia noastră. Și atunci, eu sunt mândru că sunt econom, nu mă numesc zgârcit sau lacom. Știți ce se întâmplă cu impulsul ăsta? De multe ori, se leagă de dorințe, că de aceea este emoțional, vine din plăceri. Și nu de multe ori chiar avem nevoie de ele sau le mai putem amâna. Vrem să le spunem copiilor să-și amâne niște dorințe, dar noi ce exemplu le dăm ca părinți? Trebuie să fim conștienți că o cheltuială înseamnă pierderea oportunității de a investi.

Regula zgârcitului: amână achiziţia până a doua zi

Eu, dacă cumpăr o mașină de 10.000 de euro sau una de 11.000, că mai pun încălzire în volan, de fapt, nu dau 1.000 de euro în plus. 1.000 de euro înseamnă 2.000 de euro în 8 ani, dacă investesc la 10%, apoi, în 16 ani, înseamnă 4.000, și în 24 de ani înseamnă 16.000 de euro. Deci, gândiți-vă că eu nu aleg între o mașină de 10.000 și una de 11.000, că mia aia, de fapt, poate să însemne 16.000 de euro în 20 și ceva de ani, dacă știu cum să investesc. Apoi, faptul că trebuie să renunți la alte lucruri. Nu poți să le ai pe toate în viață, imediat, repede. Și atunci, o alegere trebuie să însemne renunțarea la alta. De aceea, regula zgârcitului ce spune? Ai un impuls? Amână o zi, să vezi dacă a doua zi mai este valabil. 

Achiziţie scumpă? Regula de 30 de zile

Dar o să vedem mai departe ce se întâmplă cu acele achiziții mai scumpe. Un telefon care poate depășește 1.000 de euro. Acolo trebuie să amâni 30 de zile. Și ce să faci în acele 30 de zile? Scrie numele produsului: un telefon, ultimă generație, nu știu ce. Îl vezi în fiecare zi undeva, pe un post-it, pe o notiță, pe o foaie – la baie, unde te speli dimineața și seara, în bucătărie, în sufragerie. Deci, să-l vezi în fiecare zi timp de 30 de zile și să mai scrii 3 lucruri la care vei renunța dacă vei cumpăra acel produs. Decide să renunți la ceva pentru tine, pentru partenerul tău, dacă e cazul, și pentru copii, dacă este cazul. Și, dacă după 30 de zile ești dispus să cumperi acel… nu știu… telefon sau orice alt impuls ai, dacă ești dispus să renunți la ceva pentru copii, la ceva pentru soție sau soț și la ceva pentru tine, atunci înseamnă că e un impuls al naibii de puternic și, probabil, chiar este o nevoie, nu doar o dorință trecătoare. Dacă ești dispus să renunți la copii și la soție, la alte lucruri pentru ei, atunci e clar că trebuie să te gândești serios.

De aceea, vă zic: țineți minte aceste 4 tehnici. Am văzut 2, mai urmează 2, sunt foarte importante. Pentru că, dragii mei, avem această senzație că, dacă ne trăim prezentul și ne satisfacem toate impulsurile și plăcerile, suntem liberi. Ce să spun… De fapt, suntem prizonierii stărilor noastre emoționale, că suntem într-o capcană financiară, suntem blocați. Deci, am vorbit de 2 tehnici, mai urmează 2 tehnici pentru gestiunea cheltuielilor din impuls. Haideți să le vedem.

Cum evităm cheltuielile din impuls

Avem asta cu timpul, pentru că, dacă tu cumperi, să zicem, o masă în oraș, o să muncești 6 ore – depinde de masă, poate 3-6 ore – ca să produci banii pentru masa aceea. Dacă vrei să-ți cumperi un smartphone, un telefon inteligent modern, o să muncești 6 săptămâni pentru el. Timpul nu se mai întoarce niciodată. Telefoanele se învechesc, cumperi altele, dar timpul… ce faci cu el?

Și mai avem una, la final. Cum cumpărăm?

Acum sunt recomandări pro și contra. Unii zic așa: "Dom'le, e mai bine să cumperi online, pentru că ai mai multe produse, le compari ușor, timpul este mai eficient, nu mai stai în trafic să pierzi timp, să te duci la magazine, iei decizii mai raționale și vezi feedback-urile de la consumatori". Pe de altă parte, alții spun că, dacă te duci fizic să cumperi și plătești cash, cu banii în mână, simți banii când îi numeri – te doare. Și atunci, câteodată, unii dau cu cardul, cu nemiluita, și, după aceea, când se uită pe extras… vai, vai… au rămas pe zero sau au intrat pe negativ.

Apropo, cum poți să cheltui mai mult decât ai pe card? Vorbim de creditele overdraft, cardurile de credit. Țineți aproape de noi, în emisiunile viitoare, ca să vedem cum să le gestionăm eficient.

Iancu Guda

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai. ...

financiar economic iancu guda investitii planificare financiara cheltuieli
Întrebarea zilei
V-ați gândit vreodată să dați în judecată o instituție a statului?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Orașul important care s-a umplut de șobolani: „Când mergi pe străzi, sub...
Fanatik.ro
Publicat 02.02.2025
Anul în care un asteroid ar putea lovi Pământul. „Este una dintre cele mai...
spotmedia.ro
Publicat 31.01.2025
Înfrângere totală pentru brațul armat al lui Călin Georgescu
spotmedia.ro
Publicat 31.01.2025
Alimentele recomandate în BIBLIE pe care trebuie să le consume creștinii: de la...
Gandul
Publicat 03.02.2025
Vești bune pentru cei care vor să-și construiască o casă. Situația în care...
Adevărul
Publicat 03.02.2025
Diseară, la Power Couple, într-o probă istorică, emoțiile ating cele mai...
A1
Publicat 03.02.2025
Horoscopul zilei de 4 februarie 2025. Gemenii au parte de o doză de noroc. Află...
CaTine
Publicat 03.02.2025
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost...
spynews.ro
Publicat 03.02.2025
A intrat în casa lui Valentin Ceaușescu și a rămas șocat: „O cameră cum...
GSP
Publicat 03.02.2025
Toți românii care au în cont această sumă, indiferent de bancă, vor fi...
Click.ro
Publicat 03.02.2025
Rivalul Tesla a creat o mașină care poate sări peste obstacole. Cât costă...
Useit
Publicat 03.02.2025
E Sărbătoare mare AZI. Ce trebuie să faci în această zi sfântă pentru a-ti...
Redacţia.ro
Publicat 30.01.2025
Laura Vicol, pusă sub acuzare în dosarul Nordis. Care sunt acuzațiile DIICOT
libertatea.ro
Publicat 03.02.2025
Lista câștigătorilor de la Premiile Grammy 2025. Cine sunt artiștii care au...
ZU
Publicat 03.02.2025
Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă
Hello taste
Publicat 03.02.2025
Cum ajută experimentele științifice la dezvoltarea logicii copiilor
Deparinti
Publicat 03.02.2025
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au...
Happy
Publicat 03.02.2025
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer...
BZI
Publicat 03.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce sunt steroizii și ce efecte adverse au. Tipuri de steroizi
Medicool
Publicat 03.02.2025