Schema prin care ne dăm seama dacă putem plăti ratele unui credit
Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, ne explică astăzi, în cadrul rubricii IQ Financiar, despre gestiunea creditelor.
De Iancu Guda la 03.02.2025, 08:50
- Schema după care funcţiona reţeaua în Dosarul Nordis, care ar fi obţinut 195 milioane de euro de la clienţi. DETALII la Observator 17:00
- Schema prin care ne dăm seama dacă putem plăti ratele unui credit
Este o preocupare foarte importantă în România, unde mulţi se îndatorează foarte devreme şi mult ca să-şi satisfacă nişte dorinţe de care de fapt nu au nevoie sau cel puţin nu acum. Acesta este primul pas de a decide dacă vrei să iei sau ai nevoie de acel credit, să ştii dacă este o nevoie sau o dorinţă.
Nevoie vs dorinţă
De exemplu, un prieten apropiat, cu studii şi venituri mult peste medie, mi-a spus: "Am nevoie să cumpăr apartament de patru camere". Are doi copii şi stă într-un apartament de trei camere foarte spaţios, aşa că l-am întrebat de ce e o nevoie. "Pentru că se ceartă copiii în camere". I-am răspuns: "dacă tu vrei să creşti nişte adulţi incapabili să gestioneze conflictul şi vrei să-ţi iei patru camere ca să stea separat, vei creşte nişte adulţi care atunci când vor avea conflicte se vor izola". El, de fapt, nu are nevoie de patru camere, îşi doreşte linişte, seara, acasă.
Iată cum un om de peste 40 de ani cu venituri importante şi studii avansate a căzut în această capcană, nu a făcut deosebirea dintre nevoi şi dorinţe.
Cheltuielile din impuls
La 30 de ani mi-am dorit o maşină, dar am aşteptat 10 ani ca să investesc banii şi acum cumpăr o maşină pe care o plătesc din randamentul investiţiilor. A fost un impuls puternic la 30 de ani, dar mi-am dat seama că e o greşeală financiară să blochez bani într-o maşină care îşi pierde din valoare, 50% în primii cinci ani, şi pierd şi randamentul pentru că am blocat banii acolo.
Buget de venituri şi cheltuieli
Trebuie să avem un buget de venituri şi cheltuieli. Altfel e foarte complicat, nu ştim pe ce dăm banii şi nu avem cum să îi gestionăm. Când vrei să iei un credit de nevoi personale pe 3 sau 5 ani este bine să economiseşti rata lunară, undeva între 3 şi 6 luni înainte să iei creditul.
La un credit ipotecar pe 20 de ani sau mai mult economiseşte un an înainte, echivalentul ratei, ca să vedeţi cum este înainte să iei acel credit. Pentru că ne dorim multe lucruri, mai repede, să trăim mai bine în viaţă, dar nu suntem conştienţi ce implică toate acele credite decât când le contractăm.
În România, avansul creditului este istoric. În 2024 a crescut cu 72% creditul de consum. Este un avans care ridică serioase semne de întrebare referitoare la utilitatea şi necesitatea acelor credite. Fiţi atenţi la tipul de credit, la perioada de rambursare, valuta şi dobânda.