Antena LIVE

Curs valutar

Acuzații de tortură în închisorile din România. Metoda "falaka" ar fi fost aplicată mai ales deținuților din Penitenciarul Giurgiu

Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) a solicitat joi autorităților din România să să remedieze deficiențele grave și persistente. Pe lângă condițiile insalubre în care trăiesc deținuții, ar fi fost identificate cazuri de abuz asupra persoanelor încarcerate.

De la 14.04.2022, 14:26
WhatsApp
Cazuri de tortură în închisorile din România. Metoda "falaka" ar fi fost aplicată mai ales deținuților din Penitenciarul Giurgiu Mediafax Foto / Marian Ilie via Hepta

În raportul realizat după vizita în România din perioada 10-21 mai 2021, care s-a axat pe tratamentul persoanelor private de libertate în penitenciare și unități de poliție, CPT îndeamnă autoritățile să ia măsuri prioritare în mai multe domenii: îmbunătățirea condițiilor de viață, oferirea de activități motivante pentru deținuți pentru a-i ajuta să se pregătească pentru reintegrarea în societate, creșterea numărului de personal din penitenciare și asigurarea faptului că serviciile de sănătate răspund nevoilor deținuților.

Saltelele și lenjeria deținuților, infestate cu ploșnițe

În plus, raportul CPT indică faptul că supraaglomerarea închisorilor continuă să fie o problemă gravă, afectând nu numai condițiile de trai, ci și desfășurarea activităților, asistența medicală și rata violenței. Două dintre instituțiile vizitate, penitenciarele Craiova și Mărgineni, funcționau la peste 150% din capacitatea lor, oferind multor persoane doar 2 metri pătrați de spațiu de locuit în celule. În plus, condițiile materiale erau, în general, precare în toate închisorile vizitate: celulele erau dărăpănate și lipsite de mobilier; saltelele și lenjeria de pat erau uzate și infestate cu ploșnițe.

Majoritatea persoanelor cu care s-a întâlnit delegația CPT a indicat că au fost tratate bine de către personal. Cu toate acestea, delegația a primit un număr considerabil de acuzații de maltratare fizică a deținuților de către personalul penitenciarului, inclusiv de către membrii forțelor operative mascate.

Pe acelaşi subiect

Metoda de tortură "falaka" ar fi fost folosită în Penitenciarul Giurgiu

„Acesta a fost cazul în special la închisoarea Giurgiu, unde au fost primite acuzații că mai multe persoane au fost supuse în mod repetat la bătăi pe tălpile picioarelor - o metodă de tortură cunoscută sub numele de „falaka”. CPT își reiterează îngrijorările foarte serioase cu privire la lipsa de înregistrare și raportare a leziunilor constatate de către serviciul de sănătate și la absența unor investigații eficiente în cazul acuzațiilor de rele tratamente în închisoare. În general, mai sunt multe de făcut pentru a îmbunătăți calitatea asistenței medicale oferite deținuților. Printre priorități se numără creșterea nivelului de personal, dotarea tuturor închisorilor cu echipamente medicale de bază și de urgență, asigurarea confidențialității medicale, îmbunătățirea înregistrării leziunilor și adoptarea unei strategii cuprinzătoare de sprijinire a persoanelor cu probleme legate de droguri. În mod similar, trebuie îmbunătățită îngrijirea sănătății mintale în închisori.

Situația din penitenciarele Craiova și Mărgineni era deosebit de nefavorabilă pentru persoanele cu tulburări psihiatrice. Raportul subliniază că nivelul de personal din închisorile vizitate ar trebui să fie crescut de urgență. În acest context, CPT pune din nou sub semnul întrebării prezența și modul de operare al grupurilor de intervenție mascate în cadrul unităților care dețin dețin deținuți în regim de maximă securitate. Aceste grupuri ar trebui să fie desființate, în timp ce personalul unităților de maximă securitate ar trebui mărit și ar trebui să se adopte o abordare dinamică a securității”, arată Consiliul Europei într-un comunicat, citat de Mediafax.

Condiții materiale precare și regim sărăcăcios în centrele de detenție

În ceea ce privește agențiile de aplicare a legii, raportul indică faptul că majoritatea persoanelor cu care delegația CPT s-a întâlnit au declarat că au fost tratate bine de către poliție. Cu toate acestea, delegația a primit câteva acuzații de rele tratamente fizice (palme, pumni, lovituri cu piciorul și lovituri cu bastonul) din partea ofițerilor de poliție. „CPT recomandă să se depună mai multe eforturi pentru a înregistra cu exactitate rănile suferite de personalul medical de către persoanele internate în custodia poliției în incinta poliției. CPT sugerează, de asemenea, că procurorii ar trebui să aibă proprii anchetatori pentru a spori independența, rapiditatea și rigurozitatea investigațiilor privind acuzațiile de rele tratamente”, se mai arată în comunicat.

Constatările vizitei din 2021 evidențiază din nou condițiile materiale precare și regimul sărăcăcios oferit persoanelor din centrele de detenție și depozitele poliției. CPT este, de asemenea, extrem de critic față de îngrijirea și tratamentul minorilor deținuți în astfel de centre.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

inchisori penitenciare tortura detinuti
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024