Dosarul Mineriadei: acuzaţiile aduse lui Ion Iliescu şi Petre Roman, pedepsite de la 15 ani la închisoare pe viaţă
Ion Iliescu şi Petre Roman au fost puşi sub acuzare, astăzi, pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din 1990. Procurorii îi acuză că au organizat represiunea protestelor antiguvernamentale în urma cărora 4 oameni au murit şi peste 1.300 au fost bătuţi de minerii chemaţi la Bucureşti. Fostul preşedinte a fost vizitat de procurori la domiciliu, unde nu a vrut să dea vreo declaraţie, în vreme ce primul premier de după Revoluţie a negat categoric implicarea. La 35 de ani de la comiterea faptelor, dosarul care a fost reluat de mai multe ori de la zero e departe de a fi trimis în judecată.
De Cristi Popovici la 15.01.2025, 19:36Deoarece Ion Iliescu nu se mai poate deplasa, procurorii l-au vizitat acasă pentru a-i comunica învinuirile.
"Astăzi am reuşit să aducem la cunoştinţă pentru doi inculpaţi această măsură procesuală. Printre care şi inculpatul Ion Iliescu. Dumnealui a înţeles care este încadrarea, care este starea de fapt care s-a reţinut. A semnat procesul verbal şi asta a fost tot", spune Daniela Dediu, procuror.
Procurorii au stat la reședința lui Ion Iliescu aproximativ 15 minute
Ajuns la vârsta de aproape 95 de ani, fostul președinte s-a folosit de dreptul la tăcere și nu a făcut nicio declarație.
Reporter: De ce se prevalează de dreptul la tăcere? Nu vrea să dea explicaţii?
Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu: Din cauza mea. E o strategie de apărare.
Reporter: Regretă ceva domnul preşedinte? V-a zis ceva, vreo remuşcare?
Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu: Nu am avut discuţia aceasta.
Petre Roman, celălalt inculpat în dosar, s-a prezentat singur în faţa procurorilor.
"Această învinuire este profund nedreaptă. Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securităţi", spune Petre Roman.
Ce spun procurorii
Mineriada a venit pe fondul protestelor antiguvernamentale de la începutul regimului Iliescu. Manifestanţii care ocupaseră Piaţa Universităţii au fost dispersaţi pe 13 iunie 1990 de poliţişti, militari şi angajaţi SRI. Potrivit procurorilor, s-a tras atunci cu muniţie de război, iar 4 oameni au fost ucişi. În ziua următoare, în Capitală şi-au făcut apariţia minerii.
"Iliescu Ion, Roman Petre şi alte persoane din conducerea statului (...) au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității. (...) Ar fi constituit (...) un grup criminal (...) de natură politică, administrativă, militară și civilă. (...)", spun procurorii.
"Nu există niciun asemenea plan în care eu să fi fost prezent", spune Petre Roman.
Două femei au fost violate şi peste 1.300 de protestatari au fost bătuţi atunci mai ales de mineri, se arată în rechizitoriu.
"Deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii. (...) Au agresat locuitori ai Bucureștiului, sub pretextul că aceștia au legătură cu manifestațiile din Piața Universității", mai spun procurorii.
Timeline:
- 2008 - dosarul este închis de procurorul general prin mai multe rezoluţii de neîncepere a urmării penale
- 2014 - CEDO obligă România să reîncepă ancheta
- 2017 - dosarul este finalizat şi trimis în instanţă
Prima variantă a dosarului Mineriada a stat pe masa procurorilor militari până în 2008, când s-a luat decizia neînceperii urmării penale. În 2014, însă, CEDO a obligat România să reia ancheta. Trei ani mai târziu, procurorii militari au finalizat dosarul. Au urmat noi tergiversări.
Procurorii au fost nevoiți să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă. Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI, Virgil Măgureanu. Însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.
În acelaşi dosar, deocamdată în calitate de suspecţi, sunt anchetaţi fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul şef SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider al minerilor, Miron Cozma. Infracţiunile împotriva umanităţii se pedepsesc cu minimum 15 ani de închisoare, dar pedeapsa poate ajunge până la detenţia pe viaţă.