Liviu Dragnea a câştigat procesul cu Penitenciarul Rahova. I-a fost încălcat dreptul la sănătate
Judecătorii au decis că lui Liviu Dragnea i-a fost încălcat dreptul la sănătate. Decizia a fost dată de magistraţii Judecătoriei Sectorului 5, însă nu este definitivă.
De Cornel Preda la 17.05.2021, 13:44Conform judecătorilor, până în 2019 lui Liviu Dragnea i-au fost încălcate drepturile la sănătate şi apărare. Decizia vine în sprijinul fostului lider PSD, care miercuri are contestaţia pentru eliberarea condiţionată. Vă reamintim că unul dintre judecători a motivat respingerea eliberării pentru motive medicale spunând că în penitenciar ar trebui să i se asigure lui Liviu Dragnea asistenţă medicală.
Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, susţine că fostul lider social-democrat îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi eliberat înainte de termen şi aminteşte că acestuia i-au fost încălcate drepturile. "A fost izolat, i s-a permis să iasă la aer o oră pe zi din 24. Între iulie şi februarie a urmat o serie lungă de plângeri. Nu au fost aplicate soluţiile, deşi definitive. Se impune compensarea cu zilele de muncă pentru perioada în care nu i s-a permis să muncească. Inclusiv dreptul la sănătate i-a fost încălcat. A fost carantinat de trei ori, o dată în decembrie şi de două ori ulterior, deşi avea teste negative", a afirmat Teodosiu.
Soluţia, pe scurt: Respinge ca neîntemeiată contestaţia formulată de Penitenciarul Rahova, împotriva încheierii nr. 393/08.04.2021, pronunţată în dosarul nr. 387/2021, de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate din cadrul Penitenciarului Rahova. Întrucât contestaţia a fost formulată de către o instituţie a statului, cheltuielile rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 17.05.2021″, se arată în textul hotărârii de luni.
De ce a dat Liviu Dragnea în judecată penitenciarul
Liviu Dragnea a dat în judecată Penitenciarul Rahova pentru că ar fi pierdut aproape 50 de zile de libertate din cauză că nu i s-a mai permis să muncească în spatele gratiilor.
El a cerut să îi fie recunoscute şi zilele de muncă pe care nu le-a prestat efectiv, dar care pot fi luate în considerare la calcularea fracţiei de 2/3 din pedeapsa atunci când se va discuta cererea de eliberare condiţionată.
„În baza art. 56 din Legea nr. 254/2013 admite în parte contestaţia formulată de petentul condamnat Dragnea Nicolae Liviu în contradictoriu cuAdministraţia Penitenciarului Rahova împotriva Încheierii nr. 282/2021 a Judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Rahova. Desfiinţează, în parte, încheierea atacată şi rejudecând: obligă Administraţia Penitenciarului Rahova Bucureşti să recunoască petentului zilele câştig din muncă pe care le-ar fi realizat în perioadele 02.07.2020 - 15.09.2020 şi 16.09.2020 - 28.01.2021, pentru care s-a constatat în mod definitiv încălcarea dreptului la muncă prin sentinţa penală nr. 1905/2020 a Judecătoriei Sectorului 5 şi prin sentinţa penală nr. 45/15.01.2021 a Judecătoriei Sectorului 5, cu excluderea perioadei 12.12.2020-06.01.2021 (în care petentul a fost internat la Penitenciarul Spital Jilava şi Penitenciarul Spital Rahova), folosind acelaşi algoritm de calcul expus la pct. 1 în adresa nr. 35451/PBRB/2021 emisă la cererea instanţei de directorul Penitenciarului Rahova. Respinge contestaţia formulată de petent cu privire la perioada 12.12.2020 - 06.01.2021 (perioada în care petentul a fost internat la Penitenciarul Spital Jilava şi Penitenciarul Spital Rahova), că neîntemeiată. Definitivă”, se arată în decizia instanţei.
Fostul lider PSD a acuzat de asemenea că i s-a refuzat asistenţa medicală după o operaţie la coloană. El susţine că rana i-a fost pansată de colegii de celulă, întrucât nu a avut acces, timp de o săptămână, la cabinetul medical, pe motiv de carantină.
„Rana s-a reinfectat apoi, că nu am pansat corect şi vineri după ce am ieşit din carantină m-au dus din nou la spitalul Rahova şi m-au operat din nou pentru că rana recidivase. (…) Doamna avocat mi-a prezentat ieri dosarul şi am văzut acolo o declaraţie din partea penitenciarului în care scrie că eu am refuzat asistenţa medicală. (...) E fals în declaraţii, nu ştiu cine anume de la Rahova a declarat asta, dar colegii mei de cameră sunt cei care m-au bandajat”, a declarat Liviu Dragnea, în faţa judecătorilor.
Liviu Dragnea, sentinţă de 3 ani şi 6 luni de închisoare
Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
El a făcut mai multe încercări de a ieşi din penitenciar, prin introducerea în instanţe a unor căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse. Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, unde execută pedeapsa, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.
Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.
În dosar, Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Potrivit procurorilor anticorupție, în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea controla și coordona activitatea DGASPC din județ, instituție unde erau încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Cele două erau plătite de DGASPC Teleorman, dar, în realitate, lucrau la organizația județeană a PSD.
Anchetatorii susțin că Botorogeanu și Stoica nu s-au prezentat la serviciu și nu au desfășurat niciuna dintre activitățile prevăzute în contractul cu Direcția de Asistență Socială.
Înainte de condamnarea din dosarul angajărilor fictive, Dragnea a primit și o condamnare de doi ani cu suspendare în dosarul Referendumului.
- material realizat cu informaţii obţinute de reporterul Observator Corina Matlinschi -