Antena LIVE

Parchetul General depune plângere după ce CSM a decis că a fost afectată independenţa şi imparţialitatea judecătorilor din Dosarul Colectiv

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că a formulat, marţi, plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 825 din 29 iunie 2021 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, prin care s-a constatat că a fost afectată independenţa şi imparţialitatea judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, învestiţi cu soluţionarea dosarului „Colectiv”, şi a judecătorilor învestiţi cu soluţionarea cererii de recuzare formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie.

De la 14.09.2021, 17:29
Sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Mediafax Foto / Alexandra Pandrea

”Formularea plângerii este determinată de faptul că hotărârea criticată cuprinde o analiză a legalităţii cererii de recuzare formulate de procurorul de şedinţă din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, or, o astfel de examinare nu poate fi realizată decât în procedura reglementată de art. 68 din Codul de procedură penală”, a transmis, marţi, Parchetul General, într-un comunicat de presă.  

Potrivit sursei citate, în Hotărârea nr. 825/2021, ”analiza referitoare la afectarea independenţei şi imparţialităţii vizează numai critica din memoriul procurorului privind schimbarea încadrării juridice, explicată prin aceea că instanţa de apel a respectat dispoziţiile Deciziei nr.250/2019 a Curţii Constituţionale”.   

”Cererea de recuzare centrează criticile pe punerea în discuţie a aplicării directe a Convenţiei europene a drepturilor omului, aspect care nu are legătură cu schimbarea încadrării juridice. În consecinţă, concluzia Secţiei pentru judecători nu s-a bazat pe identificarea problemei reale din cererea de recuzare”, arată Parchetul General.  

Potrivit procurorilor, în cuprinsul Hotărârii nr. 825/2021, Secţia pentru judecători a arătat că, ”prin cererea de recuzare formulată, procurorul a nesocotit vădit limitele fireşti ale unui astfel de demers procedural, în condiţiile în care dispoziţiile legale prevăd posibilitatea instanţei de judecată de a dispune schimbarea încadrării juridice, fapt ce implică şi punerea în discuţie a acestei măsuri”.  

”Contrar celor reţinute în hotărârea sus-menţionată, considerăm că prin cererea de recuzare nu au fost criticate toate aspectele puse în discuţie de către instanţa de apel, ci doar acele chestiuni punctuale care, în opinia procurorului de şedinţă, excedează instituţiei juridice prevăzute de art. 386 din Codul de procedură penală. Extragerea doar a două pasaje din motivarea expusă de procurorul de şedinţă a condus la o analiză trunchiată a argumentaţiei sale şi la pronunţarea unei hotărâri nelegale. Din modul în care a fost redactată şi motivată cererea de recuzare, reiese cu claritate că exact conceptul de independenţă şi cel de imparţialitate sunt elementele a căror respectare a încercat s-o asigure procurorul de şedinţă. Faptul că cererea sa a fost respinsă nu înseamnă că a fost formulată tendenţios, ci că au fost interpretate diferit criteriile de analiză obiective şi subiective, de completul învestit cu soluţionarea acesteia”, a mai transmis instituţia.  

Parchetul General consideră că, ”a considera că exercitarea unui drept consacrat legislativ s-a realizat abuziv, fără a se face nici măcar o singură referire la cele două elemente invocate de procuror, reprezintă un motiv de nelegalitate a hotărârii Secţiei pentru judecători”.  

”În acelaşi context, este nejustificat a considera că demersul procurorului a constituit „unul dintre factorii declanşatori ai campaniei de presă împotriva judecătorilor” şi „a contribuit în mod decisiv la denigrarea lor”, în condiţiile în care este de notorietate că această cauză a fost intens mediatizată încă de la data faptelor. Conduitele reţinute ca reprezentând încălcarea independenţei („a avut reprezentarea consecinţelor...”, „a determinat amplificarea reacţiei mass-media”) depăşesc examinarea unei forme de răspundere sui-generis aşa cum este procedura art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, întrucât şi această procedură trebuie bazată pe responsabilitate personală”, se mai arată în comunicat.  

Totodată, potrivit Parchetului General, ”aprecierile din cuprinsul hotărârii, referitoare la pregătirea profesională a procurorului de şedinţă şi la măsurile ce se impun din perspectiva carierei sale (revocarea sa din funcţia de procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie), depăşesc limitele competenţei Secţiei pentru judecători, care, potrivit art. 40 alin. 1 din Legea nr. 317/2004, nu este îndreptăţită să facă astfel de evaluări privind cariera  procurorilor”.  

Decizia luată de CSM cu privire la Dosarul Colectiv

În 29 iunie, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a discutat sesizarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii vizând apărarea independenţei şi imparţialităţii unor judecători din cadrul Curţii de Apel Bucureşti.

”Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că a fost afectată independenţa şi imparţialitatea judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti învestiţi cu soluţionarea dosarului “Colectiv” şi a judecătorilor învestiţi cu soluţionarea cererii de recuzare formulate de DNA în cauză. (unanimitatea voturilor valabil exprimate - 5 Da, 4 Nule)”, a fost decizia magistraţilor. 

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

csm dosarul colectiv parchetul general
Întrebarea zilei
V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate...
CaTine
Publicat 18.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024