Antena LIVE

Curs valutar

Parchetul General depune plângere după ce CSM a decis că a fost afectată independenţa şi imparţialitatea judecătorilor din Dosarul Colectiv

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că a formulat, marţi, plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 825 din 29 iunie 2021 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, prin care s-a constatat că a fost afectată independenţa şi imparţialitatea judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, învestiţi cu soluţionarea dosarului „Colectiv”, şi a judecătorilor învestiţi cu soluţionarea cererii de recuzare formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie.

De la 14.09.2021, 17:29
WhatsApp
Sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Mediafax Foto / Alexandra Pandrea

”Formularea plângerii este determinată de faptul că hotărârea criticată cuprinde o analiză a legalităţii cererii de recuzare formulate de procurorul de şedinţă din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, or, o astfel de examinare nu poate fi realizată decât în procedura reglementată de art. 68 din Codul de procedură penală”, a transmis, marţi, Parchetul General, într-un comunicat de presă.  

Potrivit sursei citate, în Hotărârea nr. 825/2021, ”analiza referitoare la afectarea independenţei şi imparţialităţii vizează numai critica din memoriul procurorului privind schimbarea încadrării juridice, explicată prin aceea că instanţa de apel a respectat dispoziţiile Deciziei nr.250/2019 a Curţii Constituţionale”.   

”Cererea de recuzare centrează criticile pe punerea în discuţie a aplicării directe a Convenţiei europene a drepturilor omului, aspect care nu are legătură cu schimbarea încadrării juridice. În consecinţă, concluzia Secţiei pentru judecători nu s-a bazat pe identificarea problemei reale din cererea de recuzare”, arată Parchetul General.  

Potrivit procurorilor, în cuprinsul Hotărârii nr. 825/2021, Secţia pentru judecători a arătat că, ”prin cererea de recuzare formulată, procurorul a nesocotit vădit limitele fireşti ale unui astfel de demers procedural, în condiţiile în care dispoziţiile legale prevăd posibilitatea instanţei de judecată de a dispune schimbarea încadrării juridice, fapt ce implică şi punerea în discuţie a acestei măsuri”.  

”Contrar celor reţinute în hotărârea sus-menţionată, considerăm că prin cererea de recuzare nu au fost criticate toate aspectele puse în discuţie de către instanţa de apel, ci doar acele chestiuni punctuale care, în opinia procurorului de şedinţă, excedează instituţiei juridice prevăzute de art. 386 din Codul de procedură penală. Extragerea doar a două pasaje din motivarea expusă de procurorul de şedinţă a condus la o analiză trunchiată a argumentaţiei sale şi la pronunţarea unei hotărâri nelegale. Din modul în care a fost redactată şi motivată cererea de recuzare, reiese cu claritate că exact conceptul de independenţă şi cel de imparţialitate sunt elementele a căror respectare a încercat s-o asigure procurorul de şedinţă. Faptul că cererea sa a fost respinsă nu înseamnă că a fost formulată tendenţios, ci că au fost interpretate diferit criteriile de analiză obiective şi subiective, de completul învestit cu soluţionarea acesteia”, a mai transmis instituţia.  

Parchetul General consideră că, ”a considera că exercitarea unui drept consacrat legislativ s-a realizat abuziv, fără a se face nici măcar o singură referire la cele două elemente invocate de procuror, reprezintă un motiv de nelegalitate a hotărârii Secţiei pentru judecători”.  

”În acelaşi context, este nejustificat a considera că demersul procurorului a constituit „unul dintre factorii declanşatori ai campaniei de presă împotriva judecătorilor” şi „a contribuit în mod decisiv la denigrarea lor”, în condiţiile în care este de notorietate că această cauză a fost intens mediatizată încă de la data faptelor. Conduitele reţinute ca reprezentând încălcarea independenţei („a avut reprezentarea consecinţelor...”, „a determinat amplificarea reacţiei mass-media”) depăşesc examinarea unei forme de răspundere sui-generis aşa cum este procedura art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, întrucât şi această procedură trebuie bazată pe responsabilitate personală”, se mai arată în comunicat.  

Totodată, potrivit Parchetului General, ”aprecierile din cuprinsul hotărârii, referitoare la pregătirea profesională a procurorului de şedinţă şi la măsurile ce se impun din perspectiva carierei sale (revocarea sa din funcţia de procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie), depăşesc limitele competenţei Secţiei pentru judecători, care, potrivit art. 40 alin. 1 din Legea nr. 317/2004, nu este îndreptăţită să facă astfel de evaluări privind cariera  procurorilor”.  

Decizia luată de CSM cu privire la Dosarul Colectiv

În 29 iunie, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a discutat sesizarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii vizând apărarea independenţei şi imparţialităţii unor judecători din cadrul Curţii de Apel Bucureşti.

”Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că a fost afectată independenţa şi imparţialitatea judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti învestiţi cu soluţionarea dosarului “Colectiv” şi a judecătorilor învestiţi cu soluţionarea cererii de recuzare formulate de DNA în cauză. (unanimitatea voturilor valabil exprimate - 5 Da, 4 Nule)”, a fost decizia magistraţilor. 

Sursa: News.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

csm dosarul colectiv parchetul general
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025