Cernobîl azi. Cum arată în 2024 zona de excludere
În urmă cu 38 de ani, pe 26 aprilie 1984, se producea una dintre cele mai mari catastrofe din istoria modernă a omenirii, respectiv accidentul nuclear de la Cernobîl.
De Redactia Observator la 26.04.2024, 08:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Se împlinesc 38 de ani de la accidentul de la Cernobîl.
Vorbim despre un accident care, în timp, s-a soldat cu numeroase victime şi care a creat probleme pe o suprafaţă uriaşă, afectând în special vestul Uniunii Sovietice şi estul Americii de Nord, zone spre care se consideră că s-au deplasat norii cu precipitaţii radioactive.
Accidentul de la Cernobîl, din 1986, este considerat cel mai grav accident din istoria energiei nucleare, mai ales că vorbim despre o situaţie pe care autorităţile din Uniunea Sovietică au anunţat-o cu întârziere, iar astfel ţările din zonă şi-au luat măsuri de precauţie cu o oarecare întârziere.
Cum arată azi zona de excludere de la Cernobîl
Ceea ce oamenii cunosc oficial drept zona de excludere de la Cernobîl şi, neoficial, drept "zona morţii" de la Cernobîl este, de fapt, o zonă de circa 2.600 de kilometri pătraţi situată împrejurul centralei de la Cernobîl.
Vorbim despre o zonă care este cam la fel de mare ca statul Luxemburg şi din care, în 1986, au fost evacuate sute de mii de persoane. Deşi se consideră că terenul din zona de excludere de la Cernobîl este, în continuare, contaminat şi va mai fi contaminat mult timp de acum înainte, zona de excludere de la Cernobîl a căzut pradă naturii, drumurile şi casele de odinioară fiind acoperite de verdeaţă.
Imagini cu oraşul părăsit Pripeat
Cel mai afectat de catastrofa de la Cernobîl a fost oraşul Pripeat, situat la circa 1,5 kilometri de centrala de la Cernobîl. Vorbim, practic, despre o localitate care avea în jur de 50.000 de locuitori, majoritatea angajaţi la centrala respectivă.
Pripeat a fost evacuat abia la mai mult de 36 de ore de la producerea accidentului, astfel că multe dintre persoanele evacuate fuseseră deja contaminate şi au avut de suferit pe termen mediu şi lung.
Ce s-a întâmplat la Cernobîl pe 26 aprilie 1986
Pe 26 aprilie 1986, la reactorul numărul 4 de la centrala de la Cernobîl s-a produs o explozie. Acoperişul reactorului, greu de 1.000 de tone, a fost aruncat în aer. Explozia a fost urmată de un incendiu şi de explozii adiţionale. De asemenea, s-au înregistrat scurgeri radioactive.
În urma accidentului de la Cernobîl, în atmosfera terestră a ajuns de 400 de ori mai mult material radioactiv decât la accidentul de la Fukushima (Japonia) şi de câteva ori mai mult material radioactiv decât în urma utilizării bombelor atomice la Hiroshima şi Nagasaki.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și