Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Incidentul de la Cernobîl nu reprezintă un pericol pentru România. ANPM: Nu vin radiaţii

Incidentul care a avut loc în timpul nopții trecute, la Cernobîl, după ce o dronă a lovit învelișul din beton care protejează rămășițele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare, din Ucraina, nu reprezintă un pericol pentru România, a transmis, vineri, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

de Redactia Observator

la 14.02.2025 , 15:20

Incidentul de la Cernobîl nu reprezintă un pericol pentru România. ANPM: Nu vin radiaţii O captură de ecran dintr-un videoclip distribuit de președintele ucrainean Volodimir Zelenski arată pagubele produse după ce o dronă rusească a lovit adăpostul de protecție al reactorului distrus al Unității 4 de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, Ucraina, pe 14 februarie 2025. - Profimedia

Potrivit sursei citate, în România, Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și coordonată de ANPM, monitorizează permanent evoluția radioactivății mediului la nivel național, iar valorile înregistrate după acest eveniment se situează în limitele obișnuite, specifice acestei perioade.

ANPM: Incidentul de la Cernobîl nu reprezintă un pericol pentru România

"RNSRM are implementate mai multe măsuri de verificare și avertizare sau alarmare permanente, care relevă orice creșteri ale radioactivității în probele de mediu monitorizate, iar valorile actuale arată că nu există niciun pericol pentru populație, ca urmare a acestui incident. Datele stațiilor automate sunt disponibile online pe site-ul ANPM, respectiv pe platforma EURDEP (European Radiological Data Exchange Platform), site-ul Comisiei Europene. Continuăm monitorizarea atentă a evoluției situației radioactivității mediului, coroborată cu direcția curenților de aer", a declarat vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, într-un comunicat citat de Agerpres. 

Articolul continuă după reclamă

Toate datele referitoare la valorile înregistrate sunt obținute prin: Sistemul național de avertizare/ alarmare în timp real pentru determinarea debitului dozei gama absorbite în aer (analize orare, efectuate de către stații automate de monitorizare), unde datele sunt postate permanent pe web site-ul ANPM și analize de laborator pe diferiți factori de mediu, precum aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice și apă de suprafață: analize beta globale (analize efectuate zilnic) și analize gama spectrometrice efectuate săptămânal și lunar.

Pe acelaşi subiect

Conform informațiilor primite de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), pe data de 14 februarie 2025, la ora 1:54, a fost înregistrat impactul unei drone cu noul sarcofag ce protejează rămășițele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare de la Cernobîl, din Ucraina. Până în acest moment nu au fost semnalate modificări ale nivelurilor de radiație la fața locului.

Zelenski: Rusia a atacat centrala de la Cernobîl cu o dronă explozivă

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, vineri, că o dronă rusă încărcată cu explozivi a avariat serios în cursul nopții o structură care previne scurgerile de radiații la centrala nucleară de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, și că, deși pagubele sunt semnificative, deocamdată nivelul radiațiilor nu a crescut, transmite EFE. Anterior, AIEA a anunțat că a fost auzită o explozie, urmată de un incendiu, la noul sarcofag care protejează rămășițele reactorului 4 al fostei centrale atomice.

În replică, Moscova a respins acuzațiile Ucrainei, calificându-le drept "o provocare", transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are informații exacte despre presupusul incident, dar că Rusia nu atacă infrastructura nucleară. "Militarii ruși nu fac asta. Din acest motiv, orice afirmație că așa s-au întâmplat lucrurile nu corespunde realității", a insistat Peskov, în briefingul său de presă zilnic, citat de EFE.

Reuters amintește că Cernobîl a fost locul celei mai grave catastrofe nucleare civile din lume, când unul dintre cele patru reactoare ale sale a explodat în 1986. Reactorul respectiv este acum acoperit cu un scut de protecție, pentru a preveni scurgerile de radiații persistente.

Noul sarcofag, numit "noul scut antiradiații", este proiectat să reziste 100 de ani. Structura de 108 metri înălțime și 36.000 de tone a fost realizată în 2016, a fost finalizată complet în 2018 și instalată în 2019. Construirea noului sarcofag a costat peste 1,5 miliarde de euro și a fost finanțată de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și de comunitatea internațională

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ce preferaţi, voucher de 36 de lei pe lună sau prelungirea plafonării facturilor la energie?
Observator » Evenimente » Incidentul de la Cernobîl nu reprezintă un pericol pentru România. ANPM: Nu vin radiaţii