Chinezii, acuzaţi că s-ar folosi de datele de pe TikTok pentru a urmări utilizatorii americani. Platforma de social media, amendată în Marea Britanie
Aplicaţia TikTok neagă acuzaţiile potrivit cărora căruia o echipă din China, care face parte din compania-mamă ByteDance, plănuia să folosească aplicația pentru a urmări locațiile utilizatorilor americani.
De Redactia Observator la 21.10.2022, 12:04Giganţii din social media au declarat pe Twitter că aplicaţia nu a fost folosită niciodată împotriva guvernului american, a activiştilor, a jurnaliştilor sau a persoanelor publice. Compania mai spune că datele colectate de la utilizatorii din SUA nu arată locaţia exactă a acestora, potrivit BBC. Un raport publicat ieri în Forbes spune că ByteDance ar fi accesat date legate de locaţie din telefoanele oamenilor, care ar fi fost colectate fără consimţământul acestora.
Ce spune raportul Forbes
Publicaţia americană de afaceri a spus că firma din China a demarat un proiect de monitorizare pentru a investiga comportamentul greşit al foştilor şi actualilor angajaţi TikTok. Forbes a mai spus că echipa din Beijing care a iniţiat proiectul vrea să colecteze date de la fiecare cetăţean american care foloseşte aplicaţia, de cel puţin două ori.
În raport mai scrie că, deşi nu este clar dacă datele utilizatorilor americani au fost colectate până acum, cu siguranţă a existat un plan de accesare a acestora. Într-o serie de postări pe Twitter, echipa de comunicare de la TikTok a spus că raportul celor de la Forbes este lipsit de "rigoare şi integritate jurnalistică".
Cum a răspuns TikTok la acuzaţii
"Forbes a ales să nu includă partea din declaraţia noastră în care am infirmat fezabilitatea acuzaţiei principale: TikTok nu colectează informaţii exacte legate de locaţia GPS de la utilizatorii din SUA, ceea ce înseamnă că TikTok nu putea să monitorizeze utilizatorii din SUA în niciun mod sugerat de articol", au scris ei pe Twitter.
"Suntem încrezători în sursele noastre şi ne susţinem în continuare raportul", a declarat un purtător de cuvânt al Forbes, ca răspuns la solicitarea BBC de a comenta situaţia.
Dezvoltatorii aplicaţiei au fost supuşi controlului autorităţilor din întreaga lume, în special pentru a vedea dacă TikTok foloseşte datele personalului militar şi ale serviciilor de informaţii. În 2020, o comisie de siguranţă naţională din SUA le-a cerut celor de la ByteDance să vândă datele utilizatorilor americani de pe TikTok, din îngrijorarea că acestea ar putea ajunge la guvernul chinez. TikTok spune că a mutat informaţiile americanilor pe serverele de la Oracle, cu sediul în Austin, în luna iunie, pentru a rezolva o parte din problemele de reglementare.
Aplicaţia TikTok, amendată în Marea Britanie
Între timp, aplicaţia a fost amendată cu 27 de milioane de lire sterline în Marea Britanie, pe motiv că nu a reuşit să protejeze confidenţialitatea copiilor care folosesc platforma. Comisariatul pentru Informaţii din Marea Britanie a descoperit că TikTok ar fi procesat datele unor copii cu vârste sub 13 ani, fără consimţământul lor. Încălcarea ar fi avut loc timp de doi ani, până în iulie 2020, dar nu s-a ajuns încă la o concluzie finală. Platforma cu videoclipuri a negat acuzaţiile şi a spus că ele sunt "provizorii".
Până în prezent, aplicaţia TikTok a fost descărcată de peste 3,9 miliarde de ori şi este platforma de social media cu cea mai rapidă creştere. De la lansarea sa în 2017, a avut venituri brute de peste 6,2 miliarde de dolari (5,5 miliarde de lire sterline) din cheltuielile în aplicație, potrivit unei analize Sensor Tower.