O fată de 13 ani din Pakistan, torturată şi ucisă de familia pentru care lucra ca menajeră. Copila ar fi furat o ciocolată
Un cuplu din nord-estul Pakistanului a fost reținut sub suspiciunea că a ucis o fată de 13 ani care lucra pentru ei ca menajeră, sub acuzația că ar fi furat ciocolată, scrie BBC.
De Redactia Observator la 18.02.2025, 12:24Fata, cunoscută doar sub numele de Iqra, a murit la spital din cauza numeroaselor răni. O investigație preliminară a poliției a indicat că a fost torturată, potrivit BBC. Cazul din Rawalpindi a stârnit indignare pe scară largă, stârnind din nou discuții despre exploatarea copiilor prin muncă și abuzurile asupra lucrătorilor casnici.
Legile privind munca copiilor variază în întreaga țară, dar în provincia Punjab copiii sub 15 ani nu pot fi angajați ca lucrători casnici. „Sunt complet zdrobit”, a declarat pentru BBC tatăl fetei, Sana Ullah. El a spus că a primit un apel de la poliție despre Iqra miercurea trecută. Când a ajuns în grabă la spital, a găsit-o pe fată întinsă pe un pat, inconștientă. A murit câteva minute mai târziu.
Adolescenta a început să lucreze ca menajeră de la vârsta de opt ani. Tatăl ei, un fermier de 45 de ani, a spus că a trimis-o să muncească deoarece avea datorii. Fata lucra pentru cei doi soţi şi cei opt copii ai lor de doi ani, fiind plătită cu 23 de lire sterline pe lună.
Ucisă pentru o ciocolată
Poliția spune că Iqra a fost acuzată că a furat ciocolată de la angajatorii săi și că investigația preliminară a arătat că a fost torturată. De asemenea, oamenii legii au declarat că că există dovezi ale abuzurilor frecvente. Imagini și videoclipuri obținute de BBC au arătat că fata suferise multiple fracturi la picioare și brațe, precum și o rană gravă la cap.
Angajatorii lui Iqra, Rashid Shafiq și soția sa, Sana, au fost arestați, împreună cu un profesor care lucra pentru familie. Bărbatul este cel care a dus-o pe Iqra la spital și a plecat după ce a spus personalului medical că tatăl fetei murise și că mama ei nu era prin preajmă. Poliția a declarat pentru BBC că nu este clar dacă profesorul credea acest lucru ca fiind adevărat.
În ciuda indignării publice pe care o stârnesc astfel de cazuri, acestea sunt de obicei soluționate în afara instanței și este rar ca suspecții să fie condamnați. În 2018, un judecător și soția sa au fost condamnați la trei ani de închisoare pentru torturarea menajerei lor de 10 ani, într-un caz foarte mediatizat care a stârnit furie în întreaga țară. Mai târziu, pedepsele lor au fost reduse la un an.
Tayyaba a fost găsită cu răni grave, iar Institutul de Științe Medicale din Pakistan a raportat că acestea includeau arsuri la mâini și picioare. Fata avea, de asemenea, tăieturi și vânătăi pe față, precum și ochiul stâng umflat. Ea a spus procurorilor că a fost bătută pentru că a pierdut o mătură.
"Iertarea", cumpărată cu bani
Conform legislației pakistaneze, victimele sau familiile acestora au dreptul să ierte suspecții în numeroase infracțiuni grave. Pentru a face acest lucru, trebuie să declare în instanță că iartă un suspect „în numele lui Dumnezeu”. În realitate, observatorii legali spun că motivul principal al acestei „iertări” este de obicei unul financiar, iar plata victimelor nu este ilegală.
Aproximativ 3,3 milioane de copii din Pakistan sunt angajați, potrivit unui raport UNICEF. În plus, femeile și fetele tinere reprezintă marea majoritate a celor 8,5 milioane de lucrători casnici din Pakistan, conform Organizației Internaționale a Muncii (OIM).