O femeie a devenit mamă pentru prima dată la 70 de ani. A adus pe lume un băieţel perfect sănătos. Soţul indian de 75 de ani i-a fost alături la naştere
O femeie din India susține că a adus pe lume primul său copil la vârsta de 70 de ani, făcând-o una dintre cele mai bătrâne mame din lume.
De Larisa Andreescu la 19.10.2021, 12:08Jivunben Rabari, în vârstă de 70 de ani și soțul ei Maldhari, în vârstă de 75 de ani, l-au arătat cu mândrie reporterilor pe fiul lor, al cărui nume nu l-au dezvăluit încă, spunând că a fost conceput prin FIV.
Rabari a mărturisit că nu are carte de identitate pentru a-și dovedi vârsta, dar a declarat reporterilor că au împlinit 70 de ani, informaţie care o include în categoria celor mai bătrâne mame din lume. Cu toate acestea, se crede că o altă femeie de origine indiană, Erramatti Mangayamma, este cea mai în vârstă după ce a născut fete gemene în septembrie 2019, la vârsta de 74 de ani, relatează Daily Mail.
Rabari și Maldhari, dintr-un mic sat numit Mora din Gujurat, India, sunt căsătoriți de 45 de ani, timp în care au încercat fără succes să devină părinţi. Medicul cuplului, Naresh Bhanushali a spus că este „unul dintre cele mai rare cazuri pe care le-am văzut vreodată”.
„Când au venit pentru prima dată la noi, le-am spus că nu pot avea un copil la o bătrânețe atât de mare, dar au insistat. Au spus că mulți dintre membrii familiei lor au reuşit. Este însă unul dintre cele mai rare cazuri pe care le-am văzut vreodată”, a adăugat doctorul.
Șansele ca o femeie de 70 de ani să rămână însărcinată în mod natural sunt practic zero din cauza faptului că majoritatea ajung la menopauză între sfârșitul anilor 40 și începutul anilor 50. Societatea Americană de Medicină a Reproducerii (ASRM) susține că orice femeie de orice vârstă poate rămâne însărcinată cu ajutor medical, cu condiția să aibă un „uter normal”, chiar dacă nu mai are ovare. Medicii folosesc un ovul donat de o femeie mult mai tânără și este fertilizat în afara corpului folosind sperma unui bărbat. În cele din urmă, embrionul este plasat în uterul femeii în speranța că va rămâne însărcinată. Au existat mai multe cazuri de femei cu vârsta între 60 și 70 de ani care au avut copii prin metoda FIV, în India.
Cea mai în vârstă femeie din lume care a născut
Mangayamma ar fi în prezent cea mai în vârstă femeie din lume care a născut după ce a adus pe lume gemeni prin FIV, la vârsta de 74 de ani. Ea a născut fete gemene printr-un „miracol medical”, pe 5 septembrie 2019.
Mangayamma, pensioară, originară din statul Andhra Pradesh, a dezvăluit că a luat decizia de a încerca să facă un copil după ce a aflat că o vecină de 55 de ani a reuşit să devină mamă cu ajutorul medicilor. Alături de soţul ei, Sitarama Raja Rao, pe atunci 82 de ani, şi-a strâns în braţe fetiţele, după 57 de ani de căsnicie în care au încercat în van să devină părinţi. Au spus atunci că sunt „cel mai fericit cuplu de pe pământ”.
„Nu-mi pot exprima sentimentele prin cuvinte. Acești bebeluși mă completează. Așteptarea mea de șase decenii a ajuns la sfârșit. Acum, nimeni nu mă mai numește infertilă”, a spus la acel moment proaspăta mămică. Rao a murit din cauza unui infarct la un an după ce s-au născut gemenii.
Mangayamma a născut la clinica FIV Ahalya sub îndrumarea doctorului S Umashankar. Dr. Umashankar a spus că a venit ca o „surpriză” când pacienta s-a apropiat de el în noiembrie anul trecut spunându-i că vrea să nască un copil, dar a recunoscut că a văzut totul ca pe o „provocare”. De altfel, clinica FIV Ahalya din orașul Guntur ar fi plătit cea mai mare parte a costurilor pentru procedură deoarece medicii știau că va fi o realizare istorică. Femeia a fost ținută în spital pe tot parcursul sarcinii, unde o echipă de zece medici i-a monitorizat starea de sănătate.
Înainte de ea, cea mai bătrână mamă din lume a fost listată oficial de Guinness World Records drept Maria del Carmen Bousada de Lara, care avea 66 de ani și 358 de zile când a născut băieți gemeni, Christian și Pau, în decembrie 2006.