Un cuplu de chinezi a încercat să-şi creeze propriul mini-stat, după ce a mituit parlamentari locali din Insulele Marshall
Un cuplu de chinezi a complotat ca să înființeze un mini-stat în Insulele Marshall din Pacific, mituind mai mulţi parlamentari și oficiali pe parcurs, spun procurorii americani. Bărbatul și femeia au încercat să convingă autorităţile locale ca să înființeze o ''Regiune Semi-Autonomă'' (RAS) pe un atol îndepărtat. O astfel de zonă ar fi extins accesul străin la ţara din Pacific, care a fost administrată de SUA până în 1979.
De Redactia Observator la 08.09.2022, 16:19Guvernul Insulelor Marshall nu a abordat încă pe deplin acuzațiile, în ciuda apelurilor din partea partidelor de opoziție. Dar autoritățile americane spun că inculpații - Cary Yan și Gina Zhou - au subminat suveranitatea națiunii insulare. Eforturile lor au făcut ca proiecte de lege care susțineau crearea ''mini-statului'' să fie dezbătute în parlamentul Insulelor Marshall în 2018 și 2020, spun procurorii americani, notează BBC.
Procurorii susțin că mai mulți parlamentari, care nu au fost identificaţi, au votat pentru proiectele de lege după ce au primit mită cuprinsă între 7.000 și 22.000 de dolari. Cei doi au fost reținuți în Thailanda în 2020 și extrădați în SUA săptămâna trecută. Mita dată de Yan și Zhou ''a încălcat flagrant suveranitatea Republicii Insulele Marshall și a legislativului acesteia'', a spus procurorul american Damian Williams.
Insulele Marshall, un lanț de insule situat între Hawaii și Australia, și-au câștigat independența în 1979, după ce au stat patru decenii sub administrația SUA.
Cum s-a desfășurat complotul
- Ofițer SRI prins în flagrant de DNA, în timp ce primea mită 2.500 de euro. Ce ar fi urmat să facă în schimb
- A dat mită ca să intre la examenul auto fără programare. Tânărul grăbit din Olt s-a ales cu dosar penal
- Un deținut de la Penitenciarul Deva a vrut să dea mită supraveghetorului ca să îi ridice premiul la Loto. A...
Procurorii spun că cei doi inculpați operau un ONG cu sediul în New York prin care plăteau și luau legătura cu oficialii din Insulele Marshall. Începând din 2016, ei au contactat reprezentanții insulei în încercarea de a crea un SAR pe atolul Rongelap - o zonă abandonată în urma testării bombelor cu hidrogen ale SUA în anii 1950.
Autoritățile americane spun că cei doi și-au propus ''să schimbe în mod semnificativ legile de pe insulă'', cum ar fi reducerea taxelor și relaxarea restricțiilor de imigrare, pentru a atrage investiții străine. Se pare că cei doi au luat masa cu cel puțin șase oficiali și parlamentari ai Insulei Marshall, plătind zboruri și hoteluri în New York, precum și în Hong Kong, unde oficialii au participat la o conferință de promovare a SAR.
Un oficial care a acceptat bani l-a numit apoi pe domnul Yan consilier special al Insulelor Marshall. Cei doi au devenit și cetățeni naturalizați. În 2018, parlamentarii care luaseră mită au introdus în Parlament un proiect de lege care sprijină SAR, spun procurorii americani. Cu toate acestea, proiectul de lege nu a fost adoptat de Parlament după opoziția fermă a președintelui de atunci, Hilda Heine. În acea perioadă, doamna Heine îi acuzase pe oponenți că lucrează în numele Chinei și că încercau să securizeze atolul pentru a-l transforma într-o ''țară în interiorul unei țări''.
Dar aceasta a pierdut alegerile generale din 2019. Un nou Parlament a adoptat apoi o rezoluție care a aprobat conceptul de SAR - deschizând calea pentru un nou proiect. Cu toate acestea, mai târziu în acel an, Yan și Zhao au fost reținuți în Thailanda. Aceștia au fost acuzați în SUA pentru infracțiuni de corupție străină, spălare de bani și luare de mită.