Un cuplu din UK a dat lovitura cu o antichitate chinezească uitată în garaj. Cu cât s-ar putea vinde la licitație
O cupă veche, care a fost găsită în garajul unei familii, ar putea fi vândută pentru 5.000 de lire sterline la licitație. Cupa din corn de rinocer, veche de secole, realizată în timpul dinastiei Qing, a fost găsită de un expert în antichități în timpul unei vizite de rutină la o casă din Cotswolds, Marea Britanie. Cupa a fost identificată ca fiind o antichitate mistică chinezească despre care se credea că detectează otrava și are calități afrodisiace, transmite Mirror.
De Adrian Popovici la 26.11.2023, 15:45Cupa de la sfârșitul secolului al XVII-lea sau începutul secolului al XVIII-lea ar putea să ajungă acum la o sumă cuprinsă între 3.000 și 5.000 de lire sterline atunci când va fi vândută la Hansons Auctioneers, pe 30 noiembrie.
Charles Hansons, proprietar al casei de licitații și vedetă a emisiunilor TV Bargain Hunt și Antiques Road Trip, a declarat: "Vizitez în mod regulat casele clienților pentru a le evalua antichitățile pentru a vedea ce ar putea ajunge la licitație."
"Îmi terminasem vizita și stăteam în mașină, pe cale să plec, când cuplul m-a întrebat dacă ar putea să-mi mai arate ceva. Au dispărut în garaj. De obicei, nu mă aștept la prea multe, dar acest lucru a fost foarte diferit."
"O descoperire magică", ascunsă în garajul unor britanici
"Ceea ce mi-a fost pus în mâini a fost o descoperire magică - un obiect chinezesc rar, datând de la sfârșitul secolului al XVII-lea sau începutul secolului al XVIII-lea. L-am recunoscut instantaneu ca fiind o cupă de libație (n.r. oferire a ofrandelor către zei). Era frumos sculptată din corn de rinocer și avea detalii complicate", a mai adăugat expertul.
"Cupele de libație din corn de rinocer erau folosite pentru a bea în comun la ocazii ceremoniale importante în cercurile academice chinezești. Ele erau considerate obiecte magice. În mitologia chineză antică, se credea că cornul de rinocer conținea proprietăți afrodisiace și era capabil să detecteze otrava."
"Se credea că cornul își schimba culorile pentru a avertiza băutorul de prezența otravei." Charles Hansons a mai spus că în mitologia chineză cornul de rinocer era considerat unul dintre cele "opt simboluri prețioase" care reprezentau norocul și prosperitatea.